Bez kiseonika na Tibet

Šestorica srpskih alpinista krenuli su u osvajanje vrha Muztag ata, u oblasti Sinđang u Kini, koji je sa svojih 7.546 metara nadmorske visine drugi najviši vrh na severoistočnoj ivici Tibetanskog platoa.

 

Prva srpska ekspedicija na ovoj planini će pokušati da u potpuno ekstremnim uslovima – bez upotrebe boca sa kiseonikom – osvoji „oca ledenih planina“, kako na lokalnom ujgurskom jeziku glasi naziv ovog vrha.

Ekspediciju čine Iso Planić iz Subotice, Miodrag Jovović iz Vrbasa, Milivoj Erdeljan iz Novog Sada, Predrag Zagorac iz Beograda, Željko Dulić iz Bukovca i Igor Radosavljević iz Niša. Na daleki put su krenuli početkom jula i sada se nalaze nadomak snegom i ledom okovanog vrha. Prvi pokušaj uspona 21. jula nije bio uspešan zbog dubokog snega.

 

– Došli smo do 7.000 metara i vratili se u bazni kamp u jednom danu. Nadamo se da ćemo u sledećem pokušaju imati više sreće. Vreme je bilo proteklih pet dana veoma loše sa dosta snega – poručio je Radosavljević u SMS-u sa Muztag ate.

 

U osvajanje vrha ekspedicija je krenula iz Biškeka, glavnog grada Kirgistana, odakle je prevalila 950 kilometara džipovima i autobusima, putevima Marka Pola.

 

– Prvi kamp je blizu linije snega na oko 5.350 metara, tačno na ivici glečera, a do njega se stiže strmim i kamenitim usponom. Odatle se put penje uz snežnu padinu, kroz predeo sa puno ledničkih pukotina i vodi do drugog kampa na oko 6.100 metara. Treći kamp, odakle se kreće na završni uspon, nalazi se na oko 6.800 metara – objašnjava Radosavljević.

 

Na kineskom vrhu naći će se i zastava koju je Turistička organizacija Niša specijalno pripremila za ovu ekspediciju, a koja je svojevrsni poziv za 2013. godinu, kada se u ovom gradu proslavlja 1.700 godina od uvođenja Milanskog edikta.

 

– Potrudiću se da budem najbolji ambasador Niša i Srbije. To je svima u ekspediciji cilj – otkrio je Radosavljević.

 

Čak 16 glečera u blizini

 

U neposrednoj blizini ovog vrha nalaze se granice Avganistana, Pakistana, Tadžikistana i Kirgistana. Po nekima vrh pripada Istočnom Pamiru, dok ga drugi svrstavaju u Zapadni Kun Lun. Ovo područje je prekriveno sa 16 glečera (oko 2.258 kvadrata), a Koksel je najveći od njih sa dužinom od oko 21 kilometar.

 

Alo, Branko JanačkovićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR