Bez obračuna kamate na kamatu za struju

Ukidanje obračuna “kamate na kamatu” rezultat je odluke Ustavnog suda objavljene 27. jula, o neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, koja se obračunava komfornom metodom.

 

Kamata obračunata za jul potrošačima neće biti iskazana na računima za taj mesec, već naknadno, zbog toga što složenu izmenu softverskih programa i njihovog podešavanja za nov način obračuna zatezne kamate nije moguće primeniti u kratkom roku.

 

Dosadašnji zakoniti obračun “kamate na kamatu” odnosno obračun zatezne kamate komfornom metodom zamenjena je metodom prostog interesnog računa.

 

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je, posle odluke Ustavnog suda Srbije, uputio pismo svim direktorima privrednih društava EPS-a i naložio im da se u obračunu zakonske zatezne kamate više ne primenjuje komforna, već metoda prostog interesnog računa, piše kompanijski časopis “kWh”.

 

To znači da se ne može obračunavati “kamata na kamatu”, kako je bilo regulisano zakonom donetim 2001. godine i kako je EPS, kao i neka druga slična preduzeća, postupao poštujući taj zakon sve do 27. jula ove godine, kada je objavljena odluka Ustavnog suda.

 

Novi metod obračuna (prost interesni račun) podrazumeva da se kamata računa na osnovni dug, i to na mesečnom nivou u procentu zakonom određenom.

 

Kamata, dakle, može da raste samo linearno i zavisno od vremena kašnjenja sa plaćanjem duga, odnosno kamata ne može da se pripisuje osnovnom dugu i da se na tako uvećano ukupno zaduženje obračunava novi iznos kamate za naredne periode docnje.

 

Pitanje ustavnosti obračuna “kamate na kamatu” pred Ustavnim sudom postavilo je Udruženje potrošača, a iz te organizacije sada se najavljuje i pokušaj da se građanima vrati nezakonito naplaćena kamata, što će ukoliko se desi, biti predmet neke nove odluke Ustavnog suda.

 

Novi način obračuna zatezne kamate u EPS-u uneće izmene u obračunske sisteme i međusobne dužničko-poverilačke odnose svih privrednih društava EPS-a.

 

Iskomplikovaće se i sudski postupci koji nisu privedeni kraju, jer će u dokaznom postupku morati da se “preračunaju“ kamate za dati period, a najteže će biti da se novi metod uvede u softverske programe EPS-ovih društava za distribuciju, piše “kWh”.

 

B92KOMENTARI

 1. komentator kaže:

  naplatit ce oni ovo sto moraju preprogramirati program za kradju sirotih ljudi 😆

 2. N isenovic kaže:

  Ja sam platio dug ,isledeci meseci za isto vremo su dosli iskljucili struju i to rekli dace doći posle podni dali sam platio raćun ,moja zena platila raćun i nisu dośli ds uklucuju struju tek posle tri dana su dośli i to je njihova greśka i zato ja cu ih tuźit sada pa da vidimo ko će odgovorit za moju decu sto su
  Bili bez struje i bez vode i bez kupanje kradu plackaju oni koji imaju milione,mora biti zkon i za njih ako postoje zakon onda neka se postuje

 3. stormwatch kaže:

  Izmedju 2007 i 2009 dolazili su u vise navrata u 7 ujutro da “SIJEKU” struju jer su imali “pogresno” brojilo zavedeno, to jest ucestvovali su u kradji struje za nekog njihovog zemu pickinog kuma i jataka koji je ocigledno dobijao struju besplatno…zvao sam Eletrovojvodinu ukupno 5 puta i isao licno tri godine na prejebeni salter gde rade neradnici, svaki put je sve bilo ok reseno….ali oni su opet dolazili……..zadnji put kada su uleteli 2009, preskocili su ogradu od 2.5 metra i poceli su da razvaljuju ormaric….7 ujutro…kada sam izleteo sa jebenom SIJEKIROM, u zivotu nisam video da lik od nekih 50+ i drugi jebivetar od 27-28 tako brzo i britko preskacu ogradu u suprotnom pravcu uz nerazumne povike….more ti ces meni SIJECI struju barabo….SIJEKIRA chini chuda!

OSTAVITE KOMENTAR