Bez opasnosti od širenja zaraze

Nema opasnosti od dalje zaraze trihinelom u Subotici, pošto je registrovana porodična epidemija pod kontrolom, kaže veterinarski inspektor Aleksandar Pižurica.

 

 

Veterinarska stanica “Veterinar“ u Subotici izolovala je juče trihinelu iz mesa domaće svinje, tačnije svinjske šunke, koju je konzumiralo osam osoba u jednom domaćinstvu.

 

Pižurica je rekao Tanjugu da nema opasnosti od širenja zaraze, jer je u tom domaćinstvu klanje zaražene svinje vršeno za sopstvene potrebe i u sopstvenom domaćinstvu, a takvo meso nije stavljeno u promet, već je u skladu sa pravilima uništeno u kafileriji.

 

On je kazao i da to gazdinstvo nije odnelo uzorak mesa na analizu pre njegovog konzumiranja i apelovao na svako domaćinstvo, koje kolje svinje za sopstvene potrebe treba da iskontroliše meso na prisustvo larvi trihinele u najbližoj veterinarskoj stanici ili ambulanti.

 

“Na ovaj način će zaštiti svoj i život svojih najbližih u svinjokoljima, jer je trihineloza opasna bolest koja može da dovede i do smrtnog ishoda”, rekao je Pižurica.

 

“Odmah nakon što je potvrđeno prisustvo trihinele u uzorcima mesa, veterinarska inspekcija je izašla na teren i odmah uradila sve mere iz svoje nadležnosti, zatim prijavila zarazu Upravi za veterinu, zaplenila svo meso koje se našlo u domaćinstvu i uputila ga na neškodljivo uništavanje u ovlašćenu kafileriju”, dodao je on.

 

Takođe, apelovao je na građane da meso kupuju isključivo u mesarama i prodavnicama, a nikako kod privatnih lica, kojima i inače nije dozvoljeno da vrše takav promet.

 

On je dodao da u Subotici godinama nije bilo trihinele kod domaćih svinja, ali je od pre tri godine trihinela prisutna kod divljih svinja.

 

“Salaši i objekti koji slobodno drže svinje, kao što je to bilo i u ovom slučaju, automatski su ugroženiji, jer te svinje lako mogu doći u kontakt sa divljim životinjama i glodarima i preko njih dobiti trihinelu”, rekao je Pižurica.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR