Bez otkaza za trudnice

Trudnicama zaposlenim na određeno vreme radni odnos se produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo. Ovo je ključna izmena Zakona o radu, koju je inicirao Nebojša Stefanović, predsednik parlamenta, a usvojila Skupština Srbije sa 181 glasom „za”, a niko nije bio protiv ni uzdržan. Izmenama ovog zakona, porodilje će, po povratku na posao imati i pravo na pauzu za dojenje, o kojoj će se dogovarati sa poslodavcem.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS), ocenjuje za „Politiku” da država nadoknađuje zaradu sa porezima i doprinosima zaposlenoj ženi koja je primljena na određeno vreme, od trenutka uzimanja porodiljskog bolovanja, pa sve dok se ne vrati sa njega. Promenama Zakona o radu, država pokušava da spreči poslodavca da da trudnici otkaz i tako ona ostane bez prihoda, objašnjava Rajić i napominje da pitanje dojenja može da bude problematično.

 

– Zamislite da nekome u ugostiteljskoj radnji ili maloj trgovini na 90 minuta ode radnica da podoji dete. Mi preslikavamo iz bogatih država, kao što su Švedska i Norveška, gde postoji posebna patronažna služba. Oni dođu po ženu na posao, odvedu je do kuće ili jaslica, ona podoji dete i onda je vrate na posao i sve to ne traje dugo. Mi nemamo u Srbiji takvu patronažnu službu – kaže direktor UPS-a.

 

POLITIKAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR