Bez pasa u liftovima

Novi pravilnik o držanju životinja će za sigurno u velikoj meri uticati na živote mnogih sugrađana koji su do sada imali navike da živinu uzgajaju u podrumima zgrada ili da drže pse po terasama i balkonima. Ukoliko inspekcija odluči da nakon donošenja ove uredbe uvede red u gradu, očekuju ih pune ruke posla.

 

Uslovi i način držanja domaćih životinja zavise od:

1. Vrste domaćih životinja, koje mogu biti psi i mačke, kunići, živina, kopitari i papkari, goveda, pčele ili egzotične životinje. U zavisnosti od zone u kojoj se nalazi stan definiše se broj i vrsta životinja koja može da se drži.

2. Vrste stambenog objekta u kojem se drže domaće životinje i koji može biti stan u zgradi, dva tri domaćinstva koja dele jedno dvorište ili kuća sa dvorištem.

3. Područija grada u kome se stambeni objekat držaoca domaće životinje nalazi. Mapom su definisane tri zone: crvena, narandžasta i zelena.

Crvena zona je zona zabrane i u njoj nije dozvoljeno držanje kopitara, papkara, kunića i živine. Drugim rečima, dozvoljeno je držanje pasa, mačaka i egozotičnih životinja. Ova zona prekriva najveći deo grada pa je tako oko 90% stanovništva Subotice u ovoj zoni.

 

U narandžastoj zoni u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, dozvoljeno je, držanje kunića, živine, kopitara i papkara u postojećim objektima za držanje domaćih životinja, s tim da se njihov broj ograničava. Tako da je maksimalan broj kopitara i papkara 10, kunića 25 a živine 150.

 

U zelenoj zoni u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, dozvoljenoje držanje kunića, živine, kopitara i papkara u objektima za držanje domaćih životinja, stim da se njihov broj ograničava na po 20 papkara i kopitara, i po 350 živine i kunića.

 

Sela

Stanovnici u selima oko Subotice a tu ne spadaju Palić i Veliki Radanovac mogu da drže životinje kao da se nalaze u zelenoj zoni stim da je još dozvoljeno držanje i goveda i to maksimalno 20 grla. Ukoliko neko od seljana želi ozbiljnije da se pozabavi stočarstvom moraće svoje imanje da premesti van sela i da formira farmu.

 

Stanovi

Što se tiče onih koji na primer žive u stanu u zgradi na Radijalcu, njima se odobrava držanje jednog psa i jedna mače sa mladunčetom ne starijim od 2 meseca, stim da NIJE dozvoljeno držanje tih životinja na balkonu, terasi, na tavanu, u podrumu, šupi, vrtnoj bašti ili drugoj zajedničkoj prostoriji, kao i uvodenje pasa i mačaka u liftove. Drugim rečima ukoliko živite na 12 spratu morate peške da silazite dole ukoliko želite da prošetate psa inače komšije mogu da pozovu inspekciju.

 

Šta je zabranjeno?

Zabranjeno je:

1. zlostavljanje i napuštanje domacih životinja;

2. hvatanje i uklanjanje domacih životinja, osim od strane ovlašcenog preduzeca;

3. ostavljanje leševa uginulih domacih životinja i njihovih delova na javnim površinama, šumskim površinama ikanalima i na poljoprivrednom zemljištu;

4. sahranjivanje uginulih domacih životinja i njihovih delova van mesta odredenog za tu svrhu;

5. uvodenje domacih životinja u službene prostorije, sredstva javnog saobracaja, dečija igrališta ili na drugajavna mesta odredena posebnim propisima;

6. šišanje pasa na javnim površinama;

7. pojenje domacih životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim za vodosnabdevanje gradana;

8. samostalno zbrinjavanje i hranjenje pasa i mačaka lutalica na javnim površinama, u zajednickim prostorijamai dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja. Zabrana iz stava 1. tacka 5. ovog clana ne odnosi se naKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  hvatanje i uklanjanje tj.ubijanje??
  sta znaci uklanjanje?
  Zakon o dobrobiti zivotinja ne dozvoljava uklanjanje.
  Strasno ove odredbe zabranjuju normalnom coveku da drzi psa a sluzba u gradu za zoohigijenu(cistoca i zelenilo,gradsko prihvataliste) krsi zakon od 2003 godine ubujajuci pse i macke svakodnevno.

 2. tigar kaže:

  eto nama Evrope….

 3. sentinel kaže:

  evropa?????????
  pakistan blize evropi nego mi

 4. eva kaže:

  ovaj zakon zabranjuje drzanje pasa vise od 2 komada, a dozvoljava drzanje svinja u narandzastoj zoni do 10 komada, u naseljenom delu grada!!!!! Molim???? O cemu se tu radi????

 5. eva kaže:

  Zakon o dobrobiti zivotinja ne dozvoljava uklanjanje. Strasno ove odredbe zabranjuju normalnom coveku da drzi psa a sluzba u gradu za zoohigijenu (cistoca i zelenilo,gradsko prihvataliste) krsi zakon od 2003 godine ubujajuci pse i macke svakodnevno.

 6. Milan Durisic kaže:

  Prvo zivotinja onda narod, dobro dosli u evropsku zajednicu!

 7. eva kaže:

  evo dokaza koliko Gradski oci uzimaju u obzir apele stanovnistva i njihove komentare!!!!gledaju samo svoje interese!!!mislim da narod ne bi trebao da cuti vise

 8. Anonimni kaže:

  Znaci bolje je da kuče ide stepenicama 5-10 min, nego liftom 30 sec.
  Manja je šansa da nešto uradi ???
  A koliko dugo ce bakica sa kučetom moći ići na 12 sprat peške ??
  U Beču kučići idu u metro i autobus, a u prodavnicama je najnormalnije da šetaju sa gazdama.
  A mi se gadimo da budemo u liftu gde je bilo kuče, sramota ! U redu je da se voze odvojeno od drugih komšija, pogotovo ako se neko boji životinja, ali zabraniti.

 9. katarina kohn kaže:

  Ovaj propis nema veze ni sa Europom ni sa čim, to jer apsolutna glupost naše apsolutne glupe lokalne samouprave! Nadam se da se NIKO, ama baš NIKO neće pridržavati njihovih stupidnih odluka, a da komunalna policija ima važnijeg posla, ako hoće, to je sigurno. IDIOTIZAM PRVE KLASE MASE NEOBRAZOVANIH KRETENA KOJI BACAJU ŽIVE KUČIĆE U SMEĆE UMESTO DA STERILIŠU SVOJE KUJE.

 10. dasHHa kaže:

  Ja sam obisao i ziveo u destak gradova priblizne velicine Subotice i nigde nisam primetio smrad stajskog djubriva,zivine,stoke,svinja.Konjsku zapregu po gradskim ulicama,motokultivatore sa 2 brzine kako krstare po glavnim putevima.Budjenje petlova u 5-6 ujutro,paljenje trave,korova i razno-raznog smeca na svakih stotinak metara…itd.Subotica je grad i tako treba zitelji da se ponasaju.

 11. gabriela kaže:

  posto ne znam na koju foru ali spadamo u zelenu zonu na makovoj sedmici, molim vas da mi neko kaze mogu li ista
  1. sa komsijom koji drzi puno svinja (mada mozda manje od 20) i svaki dan ostavlja brdo govana tacno pored nase ograde – dvoriste nam je neupotrebljivo zbog smrada, ni prozore ne mogu otvoriti
  2. sa komsijom koji na isto mesto ostavlja i crkotine i unutrasnje organe kojekakvih zivotinja
  3. sa komsijom koji drzi ne zna se koliko krava – sto dovodi do ocajnog smrada.
  pomoc, please!

 12. Margita kaže:

  E napokon da se uvede red i u ovu oblast, s tim da treba da se proširi u domenu držanja pasa u blizini višespratnica. Naime, u Ul. Braće Radića preko puta višespratnica su prizemne kuće, od kojih svaka ima najmanje jednog psa. Lavež je danonoćan, pa smatram da vlasnici treba svoje pse posle 21 sat da zatvaraju kako ne bi uznemiravali celo naselje (teško se od njih može i zaspati). U ostalom (razvijenom) delu Evrope teško da možete uznemiravati komšiju na bilo koji način-posebno ne psima!

 13. dasHHa kaže:

  gabriela:
  posto ne znam na koju foru ali spadamo u zelenu zonu na makovoj sedmici, molim vas da mi neko kaze mogu li ista
  1. sa komsijom koji drzi puno svinja (mada mozda manje od 20) i svaki dan ostavlja brdo govana tacno pored nase ograde – dvoriste nam je neupotrebljivo zbog smrada, ni prozore ne mogu otvoriti
  2. sa komsijom koji na isto mesto ostavlja i crkotine i unutrasnje organe kojekakvih zivotinja
  3. sa komsijom koji drzi ne zna se koliko krava – sto dovodi do ocajnog smrada.
  pomoc, please!

  Gabriela obrati se komunalnoj policiji i uputi ih na probleme sa tri sretna suseda.Pravilnik tacno propisuje kako se mogu drzati stoka,propisani su usluvi za svinjake i stale i za zivotinjske leseve i iznutrice.
  p.s. Ja imam slicne probleme, svinjak sa jedne strane a praznjenje fekalija iz septicke sa druge strane.

 14. gabriela kaže:

  hvala,hocu…nisam neka pristalica prijavljivanja inspekciji ali sad vec ne vidim drugi izlaz. pocetkom leta smo ga zamolili da drugacije odlaze stajnjak ali se naravno nista nije promenilo.

 15. Minea kaže:

  Jel zna neko gde mogu naći ovu mapu ali u većoj rezoluciji? Ne znam u koju grupu spadam, a na ovoj mapi ne mogu da pogledam..Dzaba gledam kad ne vidim.Sve mi je jako sitno.

 16. mevetovic kaže:

  Minea:
  Jel zna neko gde mogu naći ovu mapu ali u većoj rezoluciji? Ne znam u koju grupu spadam, a na ovoj mapi ne mogu da pogledam..Dzaba gledam kad ne vidim.Sve mi je jako sitno.

  otidite u Zavod za urbanizam i zamolite nekoga od arhitekata planera da vam učini.Dragana.. Petar.. Karlo ..

 17. Dreamgirl kaže:

  Koja je ulica i recicemo vam kojoj zoni pripada. Ako ne zelite da javnost to zna iz nekpg razloga, prosledite nam vas mail i poslacemo vam sliku vece rezolucije i odgovor.

OSTAVITE KOMENTAR