Bez posla najviše mladih do 30 godina

U subotičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje uručeni su sertifikati po projektu zapošljavanja mladih za deset personalnih asistenata i deset gerontodomaćica.
Kako je rekao direktor Filijale Zlatko Panić, reč je o međunarodnom projektu započetim prošle godine, u saradnji s kancelarijom Međunarodne organizacije rada, a sredstva su osigurana iz Fonda za zapošljavanje mladih, kojeg su zajedno osnovali Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Italije.

-Program je prvobitno namenjen onima koji danas najteže nalaze put do zaposlenja, a to su osobe s prvim i drugim stepenom stručne spreme do 30 godina života, nezaposlenim ženama od 30 do 45 godina i osobama s invaliditetom. U program smo uspeli da uključimo 112 osoba s evidencije subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koje su tokom obuke stekle nova znanja i veštine i, što je najbitnije, dobiće sertifikate kojima će ubuduće to moći i dokazati. Ono što posebno raduje jeste da je, od 112 polaznika obuke, njih 23 zasnovalo radni odnos – rekao je Zlatko Panić.

U ovaj projekt, koji se privodi kraju, do sada se uključilo četrnaest poslodavaca, te Gerontološki centar i Otvoreni univerzitet kao institucije.

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici na kraju juna imala je na evidenciji 16.170 nezaposlenih osoba sa teritorije Severnobačkog okruga, odnosno 10.394 u Gradu Subotica. Prema stručnoj spremi najviše nezaposlenih je sa III i IV stepenom stručne spreme, a prema starosnoj strukturi to su mladi do 30 godina.

Slika
Foto: B. Vučković

Zlatko Panić, direktor Filijale NSZ, kaže da je u odnosu na početak godine broj nezaposlenih na evidenciji iz Severnobačkog okruga veći za 2.695 osoba, a u Subotici za 2.042 osobe.
– Od oktobra prošle godine prekinut je pozitivan trend u zapošljavanju i od tada imamo konstantan rast novoprijavljenih na evidenciji. Ekonomska kriza se reflektuje na lokalno tržište i potražnja za radnom snagom je manja. Do sada nam se obratilo 13 preduzeća iz Severnobačkog okruga koji su po pitanju izrade Programa rešavanja viška zaposlenih iskazali višak za 621 radnika. Medjutim, ono što ohrabruje je što se putem programa zapošljavanja u narednom periodu očekuje da 750 osoba dobije posao ili već jeste i da će stanje na tržištu rada delimično biti ublaženo – kaže Zlatko Panić.

Od 621 radnika koja su proglašena viškom radne snage 94 je bilo zaposleno u „Solidu“, 37 u „Željezničaru“, šest u „Berlastu“, jedan u „Papir komercu“, 172 u „Severu“, sedam u „Elitte Palić“, devet u „Hemosu“, dvoje u „Evropi 92“, četvoro u „Žitku“, „Sili“ 17 i drugim firmama.

Izvor: BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

75 + = 84

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: