Bez publike nema festivala

Zahuktao se dvadeset sedmi Festival evropskog filma, a uveliko teku i pripreme za Međunarodni dečji koji ove godine slavi  isti rođendan.

Nova predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf“ rasprodata za oba septembarska termina

Premijera subotičkog Narodnog pozorišta zakazana je baš između ova dva velika kulturna događaja, a upravo te prelazne dane,  od završetka jedne do početka druge revije umetnosti ispuniće i Zagrebačka filharmonija koja će tokom tri uzastopne večeri pod zvezdanim nebom muzički pratiti  projekcije kultnih filmova Čarlija Čaplina – „Pasji život“ i „Mališan“ .

Projekat Zagrebačke filharmonije, pod nazivom FIL(M)HARMONIJA

Iako u pomerenim terminima i pod posebnim režimom, Subotici prija ova festivalska atmosfera i ove tako izuzetne godine.

Foto: Ivica Vojnić; istorijska

Majstorski spremna na improvizacije, mada nema nijednu modernu bioskopsku i pozorišnu salu, svečano dočekuje odabranih preko stotinu evropskih filmskih ostvarenja i jedanaest dečjih predstava iz celog sveta.

Sa ovogodišnjeg otvaranja Filmskog festivala

Festivali se tako dobro uklapaju u subotički ambijent, jer umetnost ovde stanuje odavno, u građevinama i u ljudima. Koliko je generacija odraslo uz predstave Dečjeg pozorišta i koliko te nekadašnje dece sada željno čeka svaku pozorišnu premijeru. Velika većnica je često mala da primi sve one koji bi da uživaju u koncertu klasične muzike. Tradicija je to, znatno duža i od ovih 27 godina dva velika festivala.

I zato je i ovo prilika da podsetimo da svi strpljivo čekamo da se završi zgrada u centru grada koja će objediniti sve scene i otvoriti vrata novim.

Za sada imamo tradiciju, festivale, praznu zgradu, uređenu fasadu i na noj repertoar… I još uvek vernu publiku… A to se ne sme izgubiti, jer baš kako u intervjuu povodom otvaranja reče Nenad Dukić, selektor Glavnog programa Evropskog filmskog festivala: „Bez publike, filmski festival nije festival.“
Ili, bez publike nema festivala.KOMENTARI

  1. Trovach kaže:

    Zasto nije na Letnjoj pozornici? Toplo je, a nema kise u skorijoj najavi. Mislim da je zbog korone otvoreni prostor bolji izbor.

  2. Rax kaže:

    Bas cudno, sada za vreme ovog opasnog virusa, ni jedne predstave na letnjoj, gde bi sve bilo bezbednije. Mozda zbog komaraca? Sada se ceka kisa da bi se prskanje opravdano odkazalo. Ako na festivalu oboli veliki broj posetilaca, ko ce biti odgovoran?

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: