„Biblioteka 21. veka“ u Subotici

Gradska biblioteka u Subotici, u susret novim tehnologijama i navikama čitalaca, krenula je sa razvojem koncepta „Biblioteka 21. veka“. nakon izgradnje nove čitaonice, razvoj ovog koncepta ide u tri pravca koji podrazumevaju nove internet tehnologije. Zavičajna štampana baština već sada je dostupna javnosti, besplatno i višejezično.

„Inovativni web bibliotekar godine“. Titula koju je direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić u Subotici zavredeo svojim angažmanom na društvenim mrežama, na kojima uz arihvske fotografije prenosi fragmente iz života stvaralaca koji su rođeni ili deo svog života proveli u Subotici, odnosno dela koja su nastala ili koja govore o ovom gradu.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

„Nova vremena zahtevaju sasvim novi pristup. To su kratki postovi koji privlače pažnju, sa nekim kuriozitetima i sa nekim dragocenostima iz kulturne i uopšte istorijske baštine grada. Ali cela ta priča je deo šireg koncepta koji razrađujemo u novoj čitaonici. Taj koncept, kao što sam rekao, je koncept Biblioteka dvadeset i prvog veka, gde nastojimo da sve nove instrumente, svega onoga što je bibliotekarstvo u dvadeset i prvom veku involviramo u praksi, upravo ovde u ovoj novoj čitaonici“- kaže Rokvić.

Druga dva pravca pomenutog koncepta su digitalizacija i web prezentacija zavičajnog odeljenja, na kojima radi mlada doktorantkinja Anita Lalić. Njeni napori dostupni su svima na adresi digitalna.subiblioteka.rs gde mogu da se upoznaju sa bogatim digitalizovanim izdavačkim nasleđem Subotice.

„Ona se razvrstava u šest kategorija. Imamo kategoriju knjige, zatim imamo listove i časopise, plan je da sakupimo fotografije, znači da imamo foto materijale, imamo note i, na kraju, plakati i brošure i rukopisi se mogu naći u digitalnim formatima“ – ističe ona.

Dodatno bogatstvo ove digitalne biblioteke jeste njena višejezičnost, pošto su sadržaji dostupni putem četiri jezika.

 

RTVKOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Pa, kao klinac bio sam dosta godina član Biblioteke i pročitao jako puno knjiga.

 2. Nevaljali kaže:

  :)))

 3. Nevaljali kaže:

  Ja obozavam saru citaonicu i jedva cekam da skinu te fasade gradevinske sto pre sa prozora pa da se vidi grad opet

 4. pista kaže:

  Koje je radno mesto gdjice L…. u Gradskoj biblioteci? Da li supruga bivseg gradonacelnika M….. jos uvek radi u istoj ustanovi? Prava radna mesta do penzije.

 5. Sladjana kaže:

  Dobra zamisao,mada sam ja pristalica knjiga,ali ako je vec moderna i pratite trendove,sto niste postavili i fotokataliticke precisicvace vazduha u prostorije radi bezbednosti posetioca?

 6. Stipan kaže:

  @Sladjana
  A za cega to cudo sluzi? 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 67

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: