Biblioteka pod dekorativnom rasvetom

Nakon što je 19. novembra 2008. godine prvi put zasjala pod novom rasvetom, slike i snimci Grdske kuće su obišli svet. Umetničko delo koje preko dana bez daha ostavlja sve koji se prvi put nađu ispod tornja, dobilo je svoju noćnu varijantu podjednako upečatljivu.

.

Već onda su mnogi počeli da zamišljaju centar grada sa objektima i spomenicima čiji se pojedini elementi ističu svetlom, stvarajući tako jedinstven doživljaj. Oni maštovitiji su zamišljali sebe ispred prizora osvetljenog Franjevačkog samostana, Katedrale, Sinagoge…

.

Poslednji su dekorativno osvetljenje dobili spomenici posvećeni Ivanu Sariću i Caru Jovanu Nenadu, a ovih dana je došla na red i Gradska biblioteka.

.

Probe u toku… Sa gradonačelnikovog profila…

Zvanično puštanje rasvete će biti početkom iduće nedelja.

.

Za GradSuboticu, gradonačelnik Saša Vučinić navodi da se iduće godine u zavisnosti od priliva sredstava u budžet planira dekorativno osvetljenje Rajhlove Palate.KOMENTARI

 1. jedan iz mase !! kaže:

  sve sto je znacanije poput gradske kuce, bliblioteke i itd treba da bude pod rasvetom mnogo lepse izgleda subotica 🙂

 2. light in the night kaže:

  Koga briga za svetlo vratite sve sto ste ukrali. Zivot ste nam upropastili lopovi.

 3. Anonimni kaže:

  ovo je lepo. preporucujem da fotkate dom jna, beogradjanku i slicno…i to je u centru grada. ako stavimo i jedno i drugo – imacemo realniju sliku subotice.

 4. Hanibal Lektor kaže:

  Slažem se da pojedine građevine u Subotici zaslužuju da budu osvetljene, kako bi se istakla njihova posebnost. Međutim, mislim da je loše što je Gradska kuća osvetljena i reflektorima koji se nalaze u trotoaru. Možda je to u određenim arhitektonskim krugovima danas moderno, ali svakako nije prirodno. Čoveku je tokom evolucije svetlost uvek dolazila odozgo pa je tome i prilagođen. Ne znam iskustva ostalih sugrađana, ali meni nije prijatno da prolazim tuda noću.

 5. Ivica kaže:

  Ako se dobro sećam, ovo je bilo najavljivano još pre 4-5 godina….Konačno da je i odrađeno….Obećane su i Manojlović i Vojnić palata, nešto sumnjam da će u skorije vreme…mada po meni ni ne treba…Trenutno imamo gradsku kuću, gimnaziju, muzej i biblioteku, na prioritetu treba da budu Rajhlova palata, sinagoga (ne znam koliko to ima smisla dok se ne obnovi fasada, mada možda i ima, pošto se sigurno neće obnoviti još nekoliko godina, pa barem noću da lepo izgleda), katedrala, franjevačka crkva i pravoslavna crkva…

 6. djomla kaže:

  Sa Sinagogom treba sačekati kad se završi.

  Osvetljenje Rajhlove, Manojlovićeve i Vojnić palate ne bi trebalo da predstavlja neki problem iz prostog razloga što su to objekti u nizu za čije je osvetljenje potreban mali broj svetiljki. 

  Skupa su osvetljenja verskih objekata koje treba osvetliti sa sve četiri strane, veći su, imaju tornjeve, ali je i utisak koji ostavljaju impresivniji.

  Hanibale, stvar licnog utiska.

 7. light in the night kaže:

  Ej, a ko placa struju za sva ta silna svetla ?

 8. sima kaže:

  Meni je problem u njihovom intenzitetu. Neretko hodajući pored Gradske kuće u okviru pešačke zone bukvalno oslepim na delić sekunde od snopa svetlosti koji je normalno namenski jak da bi dobro osvetlio objekat, ali usput i oči. Lično nemam ništa protiv osvetljavalja ili bilo kojeg drugog vida ulepšavanja grada, ali bi voleo da ako je to izvodljivo bude profesionalno urađeno. Pretpostavljam da postoji i sretnije rešenje od izvedenog.

 9. Klodovik kaže:

  light in the night:

  Ej, a ko placa struju za sva ta silna svetla ?

  Ako si poreski obvijeznik grada Subotice, smatraj se svijetlecom reklamom… u ovim predtojecim blagdanskim danima… hmmm… iskopaj proracun Direkcije za bla, bla, grada(Gradski proracun za 2011.g ,imas ga na oficijalnoj prezentaciji grada….) i pogledaj stavku koja se zove… hmmm rasvijeta (…bices prosvietljen i ozracen!!!.. ako ti nesto nije jasno pitaj gradske oce ili broja 1… ili sir Olivera…. Bob Rocka… samo nemoj nikako Jeremiju!!!!!…. odoh do Debelog sefa da ga probudim….

 10. Beli kaže:

  Pa baš je lepo. Prosto se čuje kako ova dvojica dole stenju. Nešto se i za lepotu treba dati. Možda neko misli da treba da bude mrak, tuga, očaj. Doduše u mraku se bolje krade, no mi smo to već izvežbali u svim uslovima; godišnjem dobu, dobu dana, političkom okruženja…

  Ipak smo zaslužili malo estetskog doživljaja (to su inače one štedljive sijalice?!)

 11. light in the night kaže:

  Beli ne tupi,u mraku smo odavno .Sto se tice estetike ,pa bas je lepo pored narodnog pozorista .To mi nekako dodje kao kad klosara naparfemises ( bez kupanja i menjanja odela)pa kazes kako je estetski lep.

  Ajd sad ono cuveno o ogledalima i kompleksima i uspesno/neuspesnim ljudima.To volem da cujem.

   

 12. Deedee kaže:

  Neeeee, još jedno mesto kraj koga ću prolaziti žmureći!
  Zar baš ništa niste naučili nakon osvetljavanja Gradske kuće? divno je imati osvetljene objekte, ali ne sa trotoara, osvetljenje se postavlja na visini koja ne ometa nesmetano kretanje, da je drugačije i kandelabri bi trebalo da su pod nogama.
  Potpuni promašaj, a tako divna ideja (osvetljavanje značajnijih objekata).

OSTAVITE KOMENTAR