Biciklistička staza pored obale jezera Palić

U toku su radovi na izgradnji biciklističke staze oko jezera Palić, koji se finansiraju kroz program revitalizacije jezera, a koji je podržan od strane Nemačke KfW banke.

Projekat trase biciklističke staze oko četvrtog sektora jezera Palić je završen, ali će se radovi u ovoj fazi realizovati samo u dva poteza. Jedan na zapadnoj obali, u produžetku staze kod „Jahting kluba“, i drugi na istočnoj obali u produžetku staze na Peščanoj plaži.


Radovi na zapadnoj obali su okončani i trasa se pruža paralelno sa improvizovanim, zemljanim kolovozom duž zaštitnog pojasa. Taj kolovoz koriste meštani koji imaju imanja uz jezero i koji su pored biciklističke staze dobili i kanalizacionu mrežu.

Da bi zaštitili tek sveže izgrađenu stazu, neophodno bi bilo urediti kolovoz duž obale, ako ničim drugim, barem tucanikom. Time bi se motorna vozila držala van staze. Uzgred, iako je ona izgrađena kao biciklistička, moramo biti svesni da je veliki broj sugrađana već sada korsiti i za šetnju, što  u potpunosti opravdava investiciju.

Sa druge strane jezera u toku su radovi na produžetku staze na peščanoj plaži.


Istočni pojas oko Palića je znatno širi od zapadnog i sastoji se iz dva dela: niži, koji se pruža duž samog jezera, i viši, duž kojeg se pružaju staze i na koji se oslanjaju objekti.

Ovaj pojas je godinama bio zaparložen i praktično neprohodan za pešake, a izgradnjom staze otvara se mogućnost njegovog  daljeg uređenja. Građani svakako očekuju nastavak planskog uređenja zaštitnog pojasa autohtonim vrstama drveća i niskog rastinja. Uostalom, Palić i jeste lep jer je okružen drvećem i šumarcima.
KOMENTARI

 1. balfacan kaže:

  Treba postaviti neke visoke ivicnjake ili ogradu, da ova staza ne moze da se koristi automobilima i mehanizacijom… u suprotnom ‘e veoma brzo biti unistena.

 2. Croat kaže:

  Svaka cast, eto krecemo u NG sa makar jednom dobrom vescu! Ja i moj junior cemo sigurno koristiti tu stazu !

 3. Rista biciklista kaže:

  Gledam ovo sa zaljenjem, tugom i nostalgijom. Kako bi bilo divno da je ovako nesto bilo u vreme mojeg detinjstva i mladosti.

 4. Bice bice da dusmani crknu kaže:

  Pa bice i staza bice i akva park.
  Gde su oni zuti kriticari???

 5. Croat kaže:

  bice da dusmani crknu, ovo nije ipak najvece dostignuce prerusenih seseljevaca, ono sto su oni uspeli mora se priznati da zuti nusu ni primirisali. Unistili su bez bune demokratiju i uveli jednopartijski sistem, uveli totalnu partokratiju, nemaju politicki program osim otvorene pljacke , i da ne nabrajam ostala visoka dostignuca pa malo li je ljudi moji!
  Za svog zivota na ovom prostoru jedino mi Zoran Dzindzic u jednom momentu ponudio iskrenu veru u buducnost (mada sam tad losije ziveo nego danas)i na tome mu vecna hvala!

 6. Bradati anonimus kaže:

  Koliko je dobrih stvari urađeno ovim parama što su Nemci dali…
  Mislim da je stvar u tome što se njima mora pravdati svaki cent. Štos’kaže „imaju monitoring“.
  Da su to budžetske pare ovi naši bi napravili još jednu rampu za parking, zakrpili par ulica i to bi bilo to. Kad bi neko domaćinski raspolagao svim našim parama gde bi nam bio kraj?!

 7. Nora kaže:

  Zašto nema staza na Kanjiškom putu gde ide autbus br.6 i veliki saobraćaj?Nema ni pešačke staze.zašto biciklistička oko jezera gde nema saobraćaja inače?????

 8. bac Vranje kaže:

  @ Bice bice da dusmani crknu
  za gospodina sendvic i jogurt!!!

 9. Sofi kaže:

  @Nora
  Uvek ima nezadovoljnih. Kako baš svima ugoditi? Nezadovoljnih će uvek biti. Mislim gospođo da bi vas jedino zadovoljila neka staza do vaše kuće. Ovo je samo deo velikog projekta revitalizavije jezera. Kada se to reši biće para i za vašu stazicu.

 10. Drs kaže:

  Svaka cast! Trebalo bi takvu stazu napraviti od Subotice do Palica…znaci staru prosititi i podeliti u oba pravca…strasno je koliko je posecena a siromasna.

 11. Oki kaže:

  @croat
  Vama je vrlo kratko pamćenje!
  A znate li dostignuća svih gradonačelnika?
  Posebno onog „dotepanca“ sa kosova, udarača u šerpe, poznatog pica-pekača, a sadašnjeg direktora „zone mali bajmok“ gde je sam sebe smestio?

 12. Objektivni stranac kaže:

  Apsolutno pozdravljam izgradnju staze i prvi sam koji cu je koristiti, medjutim kako spreciti ljude koji imaju imanja i kuce u tom delu Palica da koriste stazu za automobile i radne masine kada nemaju alternativni put. Lako je nama sa se jednom nedeljno provozamo biciklom i negodujemo bahatost tih mestana, ali za neke stvari u zivotu i poslu treba vise od bicikla. Napravite alternativni put!

 13. ujo Vranje kaže:

  🙂 ma lepo je nemam zamerki. ipak kada će se sagraditi biciklistička staza u maloj bosni ka tavankutu i Mišićevu? i dalje ka Tavankutu i od tavankuta ka ljutovu. Bećar atar je najkraća poveznica ljutova sa gradom .zašto napredni ljigavci to ne asfaltiraju“’

 14. Croat kaže:

  Oki naravno da se secam ali da smo imali gradonacelnika koji javno ima imovinu koja nenormalno premasuje ono sto je moga da zaradi radeci u drzavnoj sluzbi i da to ni ne pokusava da sakrije nismo imali. Ne morate vi mene podsecati sta su bili zuti ali ako nista drugo u jednom su se pokazali superiorni u odnosu na sve ostale a to je da su bili ZAMENJIVI. kad su nam naorcali izgubili su izbore i kraj a SNS kako stoji nema sanse da ode na izborima.

 15. Markan kaže:

  Rade Nemci kao Švajcarci !

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =