Bilo je i većih krađa

Desetak radnika železnice po vrućini seče šinu, uz pomoć specijalne mašine i macole vade tirfone, šrafove kojima se pričvršćuju šine za pragove. Radi se od jutra do popodnevnih časova, a čim stigne sav materijal, pragovi i šine iz Beograda, i vikend će proći radno. Obnavljaju 300 metara pruge koja je pre dva dana, na delu između Subotice i Sombora u visini sela Tavankut, onesposobljena nakon što su lopovi odneli masivne šrafove od 400 do 500 grama. Nakon putničkog voza, koji je srećom prošao bez posledica, naišao je teretni čiji je poslednji vagon brektao natovaren kamenjem. Šine nisu izdržale, pokrenule su se, a vagon je završio na betonskim pragovima koji su presečeni točkovima vagona koji je iskočio iz šina.

Voz na pruzi Subotica–Sombor neće saobraćati bar do ponedeljka, i putnicima i železnici naneta je velika šteta, jer je ovo bila jedna od boljih i frekventnijih pruga. Popravka 300 metara pruge i zamena 150 metara šina koje su iskrivljene košta šest miliona dinara. Oni koji su ovu štetu prouzrokovali kradući 250 šrafova, u nekom otpadu mogli su da zarade tek 1.200–1.500 dinara.

 

– Po posledicama, ovo je verovatno najveća krađa, ali smo po vrednosti ukradene opreme imali i mnogo većih šteta – kaže nam Saša Radujko, šef Sekcije za infrastrukturu čvora u Subotici, napomenuvši da su prošle godine primetili da su pokradeni tirfoni na pruzi za Kelebiju. Kako kaže, to je moglo da ima i pogubne posledice, jer je tamo još frekventniji putnički saobraćaj. Ukradeni su i TT kablovi na pruzi između Sombora i Bogojeva, a na elektrificiranoj pruzi su skinuti tegovi za zatezanje kontaktne mreže, usled čega se voz upetlja u nju. Lopovi kradu i obojene metale, tj. bakar, pa neretko poskidaju 15 kg teške bakarne delove prigušnica, opreme kojom se kontroliše položaj voza na otvorenoj pruzi i stanje šina. Nedavno je ukradena prigušnica između naselja Naumović, Žednik i Bačka Topola na pruzi od Subotice do Beograda. Kada voz krene sa stanice železničari ne smeju da puste drugi, jer o prvom praktično nemaju informacije, što znatno usporava saobraćaj.

 

Nekada gusta mreža pruga koja je povezivala mesta po Vojvodini u velikoj meri je urušena. Po šinama vozovi „jure” 40 kilometara na sat, jer pruga ne trpi veće brzine. Radujko kaže da lopovi ne bi ni mogli da odnesu tirfone da je pruga nova i održavana, ali čak i oni teški šrafovi koji rukom mogu da se izvuku iz pragova ipak nisu izgubili svoju funkciju, jer šina ne može da se razmakne pod teškim teretom. Ali kada ih nema, ovakva iskliznuća su gotovo neminovna. Povremeno, policija uhvati grupe koje pljačkaju pružnu opremu, ali i tada umesto za izazivanje opšte opasnosti, čak i u slučaju povratnika, po iskustvu železničara, oni se terete tek za protivpravnu materijalnu dobit, ali ne i za ugrožavanje opšte opasnosti, što je u suštini posledica ovih krađa.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. al ukradoh kaže:

  uvesti selektivno šerijatsko pravo … ono: sec ruku za kradju  👿

  ili uvesti kontrolu pravih generatora problema tj. otkupljivača sekundarnih sirovina! 

 2. svasta.... kaže:

  1 radi 3 gleda!! srbija

 3. Aleksa kaže:

  Pa ko je tu lud, u Subotici nema 150 metara šina i 50 do 100 pragova, nego se to mora doneti iz Beograda , nema čak ni šarafa, da postoje nekadašnje novine Jež, ovo bi svakako trebalo u njima objaviti. Eto, zbog toga ne treba ŽTP Novi Sad, a da ne govorimo o ŽTP Subotica. U to vreme se vodilo i te kako računa o stanju na prugama, ali to je daleka istorija.

 4. tomke kaže:

  Aleksa pa mora iz Beograda kada je naprimer ZORKINA pruga prenesena u Sabac…

 5. Samo tiho kaže:

  Pazi  ovo je  izgleda  bilo samo za slikanje , nadzornik drzi cekic , kobejagi radi a ovi u  radnickim odelima  sa osmehom na licu   gledaju ,(druze  TITO samo pisi  ……)

 6. ja kaže:

  Izvinite, ali mi ova cetvorica padaju u oci zbog korpulencije i stomacine. Neznam da li je razlog sto nemaju posla ili pak zato sto im lose ide, jer nemaju sta jesti ? A mozda oba dva. 

OSTAVITE KOMENTAR