Bio jednom gradski derbi

Šezdesetih godina, Subotica je dobila pravi gradski derbi, dva rivala jednake snage : FK Spartak i OFK Subotica.

Spartak šezdesetih

Kao nekad predratni ŽAK, Bačka i SAND, tih šezdesetih su se u istoj (Drugoj saveznoj) ligi nalazila dva subotička kluba, na zadovoljstvo brojne publike.

Spartak se šezdesetih borio za povratak u prvu ligu velike Jugoslavije, u vrlo jakoj drugoj diviziji, kada mu se za vratom našao mali gradski rival. Kako?

 

5000 gledalaca na Somborskoj kapiji : OFK Subotica – Vardar

 

Tihomir Bata Ognjanov je nezadovoljan završio igračku karijeru u Spartaku, napustio klub i uzeo da predvodi tim otpisanih Spartakovih fudbalera i studenata – OFK Suboticu. Pogonska snaga tog malog kluba bio je inat. Bata Ognjanov i Lajčo Jakovetić, kreirali su fenomen, jer se njihov tim uskoro popeo do praga prve lige.

Pune tribine i odličan fudbal, doneli su novi kvalitet, ali tadašnja fudbalska hijerarhija nije mogla da dozvoli da se jedan mali klub meša u velike fudbalske poslove. Posle izvesnog vremena počela je tiha likvidacija „Subotičana“. Najbolji fudbaleri su prekomandovani na Gradski stadion u Plavo jato a priča o gradskom derbiju se preselila u legendu.

Traži se karta više za gradski derbi

OFK SUBOTICA

 KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Najsimpatičniji deo:

  Uprava Omladinskog fudbalskog kluba organizovala je preprodaju karata na sledecim mestima:
  – Poslastičarnica Pelivan

  🙂

 2. Lansky kaže:

  OFK Subotica
   

 3. Luka kaže:

  Golman OFK Subotice (u crnom dresu u donjem redu) je moj deda Andjelko Nikolić

 4. zoran nikolic kaže:

  Golman OFK Subotice (u crnom dresu u donjem redu) je moj tata Andjelko Nikolić

 5. Aleksa kaže:

  Posto 2011.godine jos nisam pratio ovaj sajt, tek sam sada na osnovu kometara clanova porodice Nikolic saznao za njega. Posto mi je OFK Subotica u ono vreme bio najomiljeniji tim, a igraliste kod Somborske kapije me je posebno privlacilo, te cu izneti svoje uspomene na te dane. Naime, ekipa OFK Subotice je bila sastavljena od, za ono vreme vrsnih igraca: tu su bila braca Vitkovic – stariji centarhalf a mladji centarfor, Draskovic koga ne treba posebno da isticem, bekovi Coric i Tatalovic, pa majstor lopte Miklenovic-Luce, krila Ostojic i Vukomanovic, Grgica Covic i na kraju Nikolic, pozdan cuvar mreze. Trener Ognjanov je zaista stvorio „cudo od deteta“, od skoro anonimnih igraca sastavio ekipu koja je stvarno jednom nogom bila u Prvoj ligi. Ali, kako ja uvek kazem postoji ali, Spartak nije mirovao, pa su tako oteli trenera i nekoliko igraca i tu je bio kraj. Tim cak i nije ispao iz lige nego je rasformiran.
  Na prvoj slici vidite tim Spartaka nakon tih dogadjaja, dole u sredini je mladji Vitkovic.
  Pre nekoliko godina sam razgovarao sa. sada vec pokojnim Nikolicem, koji mi je pokazao izuzetnu kolekciju slika i isecaka iz novina o svom nekadasnjem timu. Bilo je to nezaboravno, ponovo se prisetiti dana kada se fudbal igrao vise iz strasti nego za novce. Hvala svima jer su mi pruzili izuzetno zadovoljstvo, bila mi je cast osobno poznavati mladjeg Vitkovica i Nikolica,zvanog Djeto.

 6. srbenda iz backe topole kaže:

  N a slici desno je Dujo Draskovic.. kasnije trener spartaka sedamdestih godina.!! Svi Draskovici koje sam znao i znam (osim ilije .. glumca )su bili odlicni fubaleri Ali Golub je bio vrhunski talenat… A sin njihovog brata iz(zaboravio sam mu ime na momenat) CEDOMIR Draskovic iz B.Topole je svojevremeno sa svojom skolom 20 april( kasnije Nikola Tesla ) ,osvojio prvenstvo Jugoslavije za osnovne skole!!Jedino Banju nije fubal previse zanimao , njemu su zene i devojke bile opsesija!!

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: