Bioskop u Subotici opet popularan

Mlađe generacije sigurno do nedavno nisu ni znale šta je pravi bioskop, pošto je Subotica gotovo deceniju bila bez istog. To je opšti trend koji je zahvatio celu Srbiju. U jednom periodu ih je bilo svega nekoliko u celoj zemlji. Svi su krivili pirateriju. Navodno se u Srbiji bioskop ugasio jer su najnoviji holivudski hitovi mogli da se kupe na ulici ili tezgi, naravno u loše komprimovanom formatu na CD-u, dok su se kasnije, uvođenjem brzog interneta, oni brzo širili svetskom mrežom.

 

Bioskop Zvezda

Da li zaista možemo kriviti pirateriju? Većina se seća onog užitka u velikom bioskopu "Zvezda", kada nam je devedesetih godina kod domaćih filmova trebao prevodilac, dok su kod stranih donekle stvar izvlačili titlovi. Zvuk je bio toliko loš da  se pri dubokom šumu teško moglo uživati, a o kvalitetu slike sa izgrebane trake na izgužvanom platnu ne vredi trošiti reči. Jeftini kućna izvedba sa 5.1 zvučnim sistemom, televizorom i DVD plejerom ne samo da je postala glavni konkurent bioskopu, već je čak pružala i bolji komfor.

 

Prema tome, nije problem u pirateriji, već u sistemskom uništavanju bioskopa pri odsustvu bilo kakvog održavanja, investiranja i praćenja novih svetskih trendova.

 

U Beogradu i Kragujevcu je pre nekoliko godina dolaskom Sinepleksa i Koloseja u okviru šoping molova ponovo bioskop postao popularan. Subotica nije bila te sreće. Privatizacijom subotičkih bioskopa je izgubljena šansa da oni ponovo zažive. Spas smo prvo videli u miltipleksu koji je trebao biti smešten u Avenue Mall-u, od čije gradnje se odustalo dolaskom krize. Tokom predizborne kampanje, pri prošlim lokalnim izborima, se aktuelizovala priča o dolasku Sinepleksa u novu zgradu Narodnog pozorišta, od čega se takođe odustalo.

 

Ipak, bioskop u gradu je počeo ponovo da živi. Prvi je bio "Art bioskop Lifka", a ubrzo je i u amfitetru Otvorenog univerziteta otvoren još jedan po nazivom "Eurocinema". U početku je svrha bila prikazivanje kratkih, dokumentarnih i festivalskih evropskih filmova, da bi se nešto kasnije i oni, pored toga, preusmerili i na komercijalne filmove. Subotičani su se definitivno uželeli bioskopa i ovo je bio pun pogodak.

 

Pre desetak dana su se u bioskopu "Eurocinema" rekonstrukciojom amfiteatra i instalacijom nove opreme stvorili i uslovi za 3D projekcije, koje su u svetu popularne već nekoliko godina. Ovo je naravno izazvalo ogromno ineresovanje građana. Večeras se u oči prikazivanja 3D projekcije crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" tražila ne karta više, već barem pedeset karata više. Zaročaranih roditelja i njihvih mališana je bilo mnogo. Na njihovu nesreću, itekako je veoma značajno što vlada toliko interesovanje i što bioskop u Subotici ponovo radi punim kapacitetom.

 

3d bioskopKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  "Večeras se u oči prikazivanja 3D projekcije crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" tražila ne karta više, već barem pedeset karata više."

  Evo ponovo posla za tapkaroše, šansa za dobru zaradu.

  Naravno da se šalim, mlađa generacija ni ne zna šta su tapkaroši.

 2. Kist kaže:

   

  Pametnjaković:

  "Večeras se u oči prikazivanja 3D projekcije crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" tražila ne karta više, već barem pedeset karata više."

  Evo ponovo posla za tapkaroše, šansa za dobru zaradu.

  Naravno da se šalim, mlađa generacija ni ne zna šta su tapkaroši.

   

   

  Odeš u Beograd i naučiš. Bolje da klinci budu razočaran zbog gužve nego zbog praznine.

   

  Elem, kvalitet uvek privlači. Ako su posetioci bili zadovoljni i naredne projekcije će biti pune.

 3. delija kaže:

  ja to gledam kuci u mnogo boljem kvalitetu po ceni od 20 giga 🙂

 4. balfasz kaže:

  KATASTROFA!

  Doziveti ono sto je na otvorenom univerzitetu kao nesto epohalni, praviti vesti od toga je cista reklama, i nadam se da vam placaju za ovakve clanke….

  Jeste pohvalno da se negde u Subotici projektuju filmovi, ali to nazivati bioskopom je skandal…

  Isti amfiteatar uporedjivati sa Beogradskim bioskopima takodje nije na mestu, jer ovo na otvorenom univerzitetu nije ni B od tih bioskopa. Jedino zbog cega nisam lupio plus deliji, je zbog piraterije, ali je cinjenica da mi mnogi mozemo da uzivamo u mnogo kvalitetnijem prikazu i zvuku u svojim kucama nego u MNOGO HVALJENOM amfiteatru u nekom filmu…

  Za pocetak, zvuk katastrofalan, sto najvise kvari dozivljaj bioskopa, kada bi samo zvucni efekti zakucali gledaoce u stolice (sto su Beogradu, Segedinu i ostalim normalnim mestima FOTELJE)… ali ovde nema efekata, i ne postoji DOZIVLJAJ uz VELIKU SLIKU, nije sve u slici, koja takodje u mnogome zaostaje od onih koji se prikazuju u BIOSKOPIMA…

  Zadnju normalnu projekciju u Subotici sam odgledao u Jadranu… od tada je sve ovo komedija…

  Taj ko je zainteresovani sada ce sesti u auto/bus/voz i otici negde gde ima pravih bioskopa i pogledati ono sto misli da vredi videti u bioskopu bez obzira na cenu ulaznice ili na cenu puta do tamo… ili gledati u domacoj radinosti, napominjem nekad i kvalitetnijeod ovih SU samozvanih bioskopa…

  Ostaje nam samo da se nadamo da ce u nekoj, mozda i skorijoj buducnosti Subotica dobiti pravi BIOSKOPSKU salu, sa bioskopskim projektorima i zvukom koji ce vratiti magiju u te bioskope…

  Dosta je prekrajanja, preinacenja, stap i kanap metode, da od necega napravimo nesto sto nije za tu svrhu (Amfiteatar je jedno, a bioskop nesto cetvrto od toga)….

OSTAVITE KOMENTAR