Bisne čutke

Nije prošo dan a da Jaga i Ferika nisu došli u goste kod komšija.Najvećma se išlo kod matorog momka Jose. Joso je jedared imo divojku i kad ga ona ostavila, više nije ni imo divojku tako da se nikad nije ni ože’njo.

Joso je dobro živijo, avlija mu je bila velika sa fajin kojkakog josaga. Pošto nije imo ženu pogodijo se sa Jagom Ferikinom, da mu dolazi jedared u dvi nedlje pospremat po kući i obavezno subatom da dođe da mu pripravi odilo i šta triba za nediljni lov. Jel valjda mu je lov bijo važniji od kruva.

I ako nije bijo ženjen , Joso je bijo fajinski a vamo pun novaca te je svit ku svit divanijo da imo digod sina sa nikom gospojom, a javna tajna je bila da se hasnira sa Jagom, to je znao i Ferika al šta će. Kad god mu zatribalo novaca jel kad prokarta on se zatrče kod Jose, zato je i ćutjo.

P1010885

I išlo je sve to lipo, kad jedared side Ferika i Joso uveče i divane kad zalaju vaške, istrču oni kad od svinjaka nika senka i biž taj što je bijo, dok je Joso izno pušku i opal’jo taj već bijo u trećem ataru.

Sad tu se oni i rastali i sad Joso misecima gledi šta mu fali i na kraju kad je obro kuruze vidi on da njemu fali kuruza, uvik pomalo. Metne on lecu jednu popriko, kad ustane ujtru ima šta viditi. Fali mu kuruza i još par klipova do ograde, kako je lopov rasipo a leca pomirena s’mista.

Došla tu i zima, dođu Jaga i Ferika pa onda namrve nuz divan kuruza, oni onda kući a Joso na spavanje.

Jedan dan već po pogodbi došla Jaga, sredila šta je imala i jode ona kući, Joso čisti pušku.Kad jedared !!!

Trči Jaga sva usplahirena a za njom i Ferika, ona skroz umrčena a Ferika ku opaljužano krmče brez obrva i trepavica skroz mu i jono malo kose spaljeno.“ JOOOJ!!! Joso moj al sam sad gadno prošlaaaa! A jooooj!“

Joso stao onaki krupan i pita „Šta je bilo??? „

„Ta ja kad je Ferika došo iz sela, ja uzela i propaliću. Ferika lego na kanap nuz šporelj a ja opravila žeravu od granja i turila šest- sedam čutaka,  Jezuš Marija kad je to puklooooooooo“ “Odiglo mi i ringlu od šporalja, joj suknijo plamen više mene vidi mi mog Feriku skroz ga opržila vatra“.

„ Kugud da su poludile čutke. Šta je to?  Bože moj, šta nas ovo snašlo? Svu nam kujnu umrčilo sad moram usrid zime mazat, a vamo i šporalj se raspo, a moj ga Ferika tako lipo iziđo“

Ajte Vi site oma smirite se veli njima Joso. Sili oni. Joso sastavjo pušku što je dotle čistijo i metnijo je nuza se i veli njim „ To što Vam se trevilo, više Vam se treviti neće to je sigurno, isto tako ku što je sigurno da Vi više nećete dolazit kod mene „

Ferika zinijo , a Jaga sagnila glavu pa se kugud zmija izvila pa veli „ A zašto? Ninam je dosta nevolje? Još i ti nam staješ na žulj?“ „ Slušaj ti lipojko, da si manje krala nebi ti se ovo desilo, a i ja bi štedijo i nebi pomećo podrug kile baruta u čutke“

Sad je Jaga počela plakat kad je svatila da je Joso iz čutaka vadijo ono bilo sa sride i mećo baruta, pa opet to bilo mećo natrag namisto,tako da niko nije ni zamisliti mogo da u čutkama ima baruta.

Joso je jeto, čeko i sačeko da mu se sam javi onaj čiji šporalj el peć „naglo progori“

Tako se završilo i komšijanje i tako su se Ferika i Jaga svaki dan počeli svađat, jel nisu imali više di ložiti a ni za čeg kupiti drugi šporelj jel oziđat drugi, nisu imali više ko će njim davat novaca a od koga će krast.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: