Biti mlad na Paliću šezdesetih

Biti mlad šezdesetih godina, značilo je biti pripadnik veoma brojne populacije rođene prvih posleratnih godina u „Baby boom“-u, eksploziji nataliteta nakon svetske vojne. Šezdesete su pripadale Bejbibumerima, njihov je bio ceo svet. Oni nisu pamtili strahote rata, bilo je to vreme ljubavi, mode, filmova i twista.


Twist na Paliću 1962. godine

Veliki Vasa, Sedlak, Kapista i Deki Đorđević

Mladi ko mladi, vole da se zabavljaju a centar zabavnog života na Paliću tih godina, bio je Ferijalni dom i Velika terasa sa njenim salama.

 

VIS „Radari“ na Velikoj terasi

Vile Lujza i Bogojvar, nekada su pripadale subotičkim ferijalcima, organizaciji za omladinski turizam, koja je, potpomagana od države, pružala priliku za vrlo jeftina putovanja.

Čuveni upravnik Petar Dabić, sve je činio da to bude udobno i prijatno letovalište za sve mlade ljude iz Subotice i Jugoslavije. Pored smeštaja i ishrane, postojale su klupske prostorije, sportska igrališta, „flota“ čamaca i veoma se vodilo računa o zabavnom životu. Posebna grupa mladih ferijalaca, organizovala je vodičku službu. Oni bi goste upoznavali sa znamenitostima Subotice i okoline. Nekoliko puta nedeljno su organizovane igranke i razne zabavne priredbe.

Otmar Hegediš, u sećanju na upravnika Peru Dabića, kaže da je tu nastao prvi disko klub kod nas:

„Tada se znalo isključivo za živu svirku i Pera je angažovao subotičke grupe, pre svih Komete. A tadašnji repertoar skroman,  sastojao se od obrada Cliff  Richarda &  Shadowsa, uz još tu i tamo ponešto,  ne više od 25 – 30 stvari. To se ispucalo u roku sat i po… i tada ispočetka. Kada je već postajalo dosadno, neko se setio da na pojačalo za gitare priključi gramofon, srećom ploča je bilo… I tako sasvim slučajno, spontano, negde početkom leta 1965. i kod nas pade seme onog što se tek posle nazvalo disko klub.  Desetine, ponekad i stotine mladih zabavljalo se, plesalo uz muziku sa ploča.  Nije mi poznato da se u bližoj ili čak široj okolini može zabeležiti neki raniji datum, nešto slično.  Zato mislim da se na ovim prostorima ovo slobodno može smatrati začetkom zabave tzv  mehaničkom muzikom. “KOMENTARI

  1. Beli kaže:

    Popravimo li VODU i maknemo one gluperde od ekologa, sve ovo će da se  vrati a sa tim i palićki turizam, investitori, kupači, sportisti!!!
     

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: