Bivši dekan novcem od školarina kupio titulu akademika

Ekonomski fakultet u Subotici podneo je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg dekana, profesora dr Nenada Vunjaka, jer je pare od školarine poklonio Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, u kojoj je kasnije izabran za akademika.

Vunjak tvrdi da je postao akademik poštenim radom i najavljuje tužbu

vunjak

Prijava je podneta nakon što je pronađeno pismo u kojem je Vunjak od direktora jedne banke tražio da deo novca predviđen za školarine njihovih zaposlenih ne bude uplaćen fakultetu, već da se donira Akademiji RS. Školarine su bile namenjene za 10 od 12 radnika banke, za njihove master studije (dvoje je bilo na budžetu), ali nisu bile uplaćene dok je dr Vunjak bio dekan. To je urađeno tek u januaru ove godine i to na insistiranje profesora oktobra 2016.

– Budući da nisu plaćene sve školarine, fakultet je kontaktirao s bankom, a oni su tvrdili da ne postoji dugovanje. Onda smo u dekanatu pronašli pismo dr Vunjaka u kojem se govori zašto te školarine ne treba da budu plaćene. Pismo sam podelio sa kolektivom jer po meni ima elemenata krivičnog dela, a i prikrivanje krivičnog dela je krivično delo – kaže dekan dr Grubor.

grubor

Bivši dekan u pismu direktoru banke predlaže “sporazum o saradnji koji mu treba da bi mogao da opravda da banka ne uplati sav novac za studente, već samo za šest, s obzirom na to da je jednom akademiku obećao 6.000 evra”. Zato predlaže da to što nije plaćeno fakultetu bude uplaćeno Akademiji na osnovu pisma o donaciji. Dalje, dr Vunjak direktoru banke piše da bi trebalo da kaže da je pola donacije od fakulteta, a pola od banke, da ga ne bi napadali oko te donacije, a on će preko drugih donatora iz Srbije obezbediti još 3.000 evra i tako će njih dvojica obezbediti 9.000 evra za Akademiju”.

– Videćemo šta će reći tužilaštvo, ali to je zaista krajnje neetičko i neakademsko ponašanje. Nije na meni da procenjujem krivičnu odgovornost, ali želim da zaštitim interes fakulteta – kaže dekan Aleksandar Grubor.

Nije moj posao da fakturišem usluge fakulteta

Bivši dekan Vunjak spori sve što je navedeno. On kaže za “Blic” da je “sve čisto” i da je problem u tome što neko nije na vreme fakturisao usluge fakulteta, a da to nije bio njegov posao:

– Dopis banci je moja lična prepiska koja nigde nije zavedena, ali sada su je zloupotrebili protiv mene. Dekan je to pismo pustio zaposlenima. Sada vidi da je pogrešio, a pre toga je naveo kako sam ja školarinama kupio titulu akademika, a to nije tačno. Izabran sam na osnovu svog naučnog rada, legalno i časno tajnim glasanjem 25 akademika, bez ikakve pomoći školarina. Nije bio moj posao da naplatim školarine, već doktora Grubora, koji je u to vreme bio prodekan, i šefova studentske službe i računovodstva. Oni su bili dužni da pošalju fakturu banci i reše naplatu – tvrdi dr Vunjak.

 

Blic

 KOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Ova dvojica se oba dvojica sigurno jako dobro razumeju u EKONOMIJU, u to nema sumnje, barem teoretski, čim su dekani na Ekonomskom fakultetu u Subotici, jedan je bivši, a drugi sadašnji dekan.
  Sad, jedino je pitanje, šta je tu istina, ali će vreme verovatno da pokaže SAMO TO koji je BOLJE i VIŠE podmazan mašću i lojem.
  U svakom slučaju, najverovatnije su se jako “voleli” još dok su zajedno radili, čim ovakve vesti izlaze u javnost.

 2. Jebiga tebiga kaže:

  Akademik Vunjak je samo jos jedan od apsurda Srpskog drustva.

 3. doktorica groktalica kaže:

  “Akademija Republike Srpske” … zvuči jako “akademski”.

 4. Bankar kaže:

  Ne verujem u priču dekana Grubora čini mi se da se ovde radi ili o ličnoj osveti učenika svom učitelju verovatno zbog nezadovoljstva u delenju kolača.(jer mogla bi se prelistati i karijera i imovinska karta Grubora)..Ne branim bivšeg dekana Vunjaka ali mislim da je on debelo napunio svoje džepove za vreme direktorovanja u Vojvodjanskoj banci (setimo se afera oko imovine ‘Lošonc farma’…fiktivnih kredita na ‘dobijene brojeve pasoša’ od stotine subotičana…lokala i imovine Solida..itd.itd) tako da mu optužba za ovih 3.6 ili 9000e po meni smešna…Lična prepiska nadjena posle par godina?? Radi se tu o svadji UČENIKA I NJEGOVOG UČITELJA

 5. Clan akademije nauka i umetnosti u Donje Strnjike kaže:

  Mene cudi da jednom coveku koji se smatra za intelektualca nije neprijatno da postane clan Akademije RS.

 6. punisher kaže:

  I njega ko svakog direktora u drzavi treba zatvoriti u tamnicu i baciti kljuc, jedino tako mozemo spasiti drzavu

 7. Cicvu Derpe kaže:

  Obojici je mesto u ćorci!

 8. Szecesio kaže:

  Cekamo uskoro nove podatke u vezi sa naprednjackim dekanom Gruborom. Mislim da ce biti dosta zanimljivo… u svakom slucaju, doktori lopovluka, obojica…

 9. stormwatch kaže:

  Prdekan…..

 10. Lazarus1Long kaže:

  Na tom fakultetu ko sa vlasti. Jedva se čeka novi dekan u nadi da je bolji od prethodnog, a ispadne da je tri puta gori od prethodnika.

 11. Bazooka Joe kaže:

  Jos od prvih mitinaga tzv “antibirokratske revolucije”, veliki deo profesora na Ekonomskom fakultetu se priklonio SPS-u i uzjahao talase srpkog nacionalizma. Tu su bili pored gore pomenutog Vunjaka, Branko Balj, sogor mu Radoman Bozovic i gotovo svi profesori koji poreklo vode iz tzv “pasivnih krajeva”. Kumstvo i rodjacke (plemenske) veze su tu postojale jos od 80-tih. Odmah po izbijanju rata su dovukli Gorana Hadzica, kasnije Haskog optuzenika, da “diplomira” u roku od 5-6 meseci. Ekonomski fakultet ’90-tih je postao leglo i glavno uporiste militantnog srpskog nacionalizma.

 12. u inat svima kaže:

  Prica se da je bio veliki shvaler!!

 13. Pametnjaković kaže:

  @u inat svima
  Možda se to na čega Vi mislite danas više ne zove “švaleracija”, već prećutani, neprijavljeni mobing nad lepšim i zgodnijim primercima potčinjenih službenica ili studentkinja.
  Ja za to ne znam, samo mi je ovo bilo prvo što mi je palo na pamet.

OSTAVITE KOMENTAR