Blaže kazne zbog zločina u Subotici

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje osuđujuća presuda Višeg suda u Subotici petorici mladića za ubistvo Zoltana Bukovca (55), ali im je istovremeno i u jednom delu ublažio izrečene kazne.

zatvor 1

Veliko veće Višeg suda u Subotici kojim je predsedavao sudija Ivan Bogosavljev  5. aprila ove godine donelo je presudu za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju kojim je za ubistvo Zoltana Vukovca osudi Stefana Loču (24) na kaznu zatvora u trajanju od 17 godina, Marija Bašića Palkovića (21) na 15 godina, a Marka Pavkovića (23) i Ognjena Pavlovića (21) na po 14 godina zatvora. Za I.Č. koji je u trenutku izvršenja bio maloletan određen je maloletnički zatvor u trajanju od 7 godina.

Na ovu presudu žalbu je izreklo Više javno tužilaštvo u delu vidine kazne. Tužilaštvo je u završnoj reči tužioca Mladenke Gajin Manojlović tražilo kaznu zatvora od 30 godina za sve optužene za ubistvo, a za maloletnog učesnika maloletnički zatvor u maksimalnom trajanju. Takodje, žalili su se i branioci osuđenih zbog povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog visine određene kazne.

Apelacioni sud je utvrdio da su neosnovane žalbe koje se tiču vođenja krivičnog postupka i utvrđivanja činjeničnog stanja. Utvrđeno je  da je činjenično stanje tačno i celosti utvrđeno i pravilno podvedeno pod određene norme Krivičnog zakona. U delu koji se odnosi na visinu izrečene kazne, Apelacioni sud je delimično usvojio žalbu okrivljenih i umanjio kaznu za Stefana Loču na 15 godina zatvora, za Marija Bašića Palkovića na 14 godina zatvora, za Marka Pavkovića kazna je ostala nepromenjena od 14 godina zatvora, dok je za Ognjena Pavlovića ublažena sa 14 na 13 godina zatvora. Za I.Č. Apelacioni sud ublažio je kaznu maloletničkog zatvora sa 7 na 5 godina.

Ubistvo Zoltana Bukovca je zbog surovosti i apsurdnosti dugo bilo tema u medijima i javnosti. Bukovac je 13. januara prošle godine pre ponoći izašao na kapiju porodične kuće da dočeka suprugu koja se vraćala sa posla kada su na njega nasrnula petorica mladića i pretukla ga nanoseći mu teške telesne povrede. Bukovcu je lobanja slomljena na dva mesta, izlomljeno pet rebara, nanete povrede po glavi. Od težine ovih povreda Bukovac je preminuo 3. februara prošle godine. Ispostavilo se da su mladići Bukovca zamenili za osobu sa kojom su bili u sukobu i koja je te noći bežala od njih.

 

Politika

 KOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Sada će mangupi barem imati dosta vremena svaki ponaosob da iz sopstvenog ugla i ličnog iskustva napišu svoju knjigu o tome
  “Kako za 10 minuta uništiti tuđe živote, živote svojih porodica i najlepše godine svog života “.
  Ako uopšte znaju šta je knjiga ili kako ona izgleda.

 2. Niki kaže:

  Malo je za 1 zivot, izace jos gori za 10ak godina

 3. easy58 kaže:

  Stavite se na mesto supruge i porodice žrtve podivljale dece pa budite samilostivi ako možete. Tu mislim da treba da se ispita i odgovornost roditelja tih momaka jer su ih oni vaspitali da postanu životinje, a tužilaštvo u najmanju ruku treba da jako prodrma glavurde sudija koje su ovako samilosne prema bezkorpuloznim delikventima da dođu pameti. Toliko provesti u zatvoru nije malo ali ubiti to je neoprostivo.

 4. BMSU kaže:

  Šta vi svi imate protiv ovih dobrih momaka ? Momci su samo prolazili ulicom i videli čoveka kako leži na zemlji te su kao dobri dečaci sa lepim kućnim vaspitanjem došli na ideju da mu nesebično pomognu ali poštu su još jako mladi i neiskusni u pružanju pomoći onda su nevešto pomagali čoveku tako da im je on kada su ga podizali sa zemlje par puta ispadao iz ruku i na nesreću tog nesrećnika on se uvek dočekivao na glavu pri padu na asfalt tako da i pored toga što su momci bili savesni i davali sve od sebe da mu pomognu ovaj se načisto izubijao.
  Tako da problem nije u momcima koji su imali jaku želju da budu humani već u lekarima u subotičkoj bolnici koji potom nisu bili u stanju da ovom jadničku saniraju tih par čvoruga na glavi pa je zapravo pravo pitanje kakav je to stručnjak za glavu tj. mozak doktor neurolog Bićanin koji je u to vreme bio direktor bolnice a koji nema ni elementarno znanje kako sanirati čvoruge na glavi jednog običnog pacijenta !

 5. stormwatch kaže:

  Skandalozno, kao i sve odatle.

 6. Mister No kaže:

  Momci su żrtve sistema. Trebalo bi da se brane sa slobode,možda. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR