Bliži se Festival na Paliću: Prava podrška izostaje

Direktor festivala Radoslav Zelenović kaže da je u 25 godina dugoj istoriji te manifestacije bilo mnogo teških trenutaka, ali da je ovogodišnji festival doveden ozbiljno u pitanje pre svega zbog činjenice da je pre desetak godina ta manifestacija raspolagala sumom od preko 400.000 evra, a sada imaju problem da obezbede i budžet od 150.000 evra.

film festival

On je precizirao da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu izdvojio nikad manje sredstava za palićki festival, dok Republika i Grad Subotica nisu smanjivali sredstva u odnosu na prošlu godinu.

“Svima nama jako je stalo do Evrope, svima su puna usta Evrope, a kada treba da promovišemo nešto je proverena evropska vrednost, a palićki festival već godinama to jeste – konačno promoć koju smo prošle godine dobili od Evropske komisije govori u prilog tome – prava podrška izostaje”, rekao je Zelenović, naglasivši da je u takvim uslovima vrlo teško praviti festival evropskog filma.

On je kazao da će se potruditi da festival ostane u istim okvirima u kojima je bio prošle godine, ali i dodao da je pitanje da li će moći da dovedu neke zanimljive ljude koje su planirali.

“Nije dobro, zbog toga što je iduće godine 25 godina od kako postoji festival koji je u mnogo navrata pokazao i dokazao da je potreban gradu, da na žalost bude ukinuta jedna selekcija koja je pokazala odlične razultate, a to je program ‘Klasici na trgu’. Festival je bio poznat i po muzičkom programu i drugim nekim sadržajima. Svega toga moramo da se lišimo da bismo zadržali glavne selekcije”, rekao je Zelenović.

Festival evropskog filma palic zatvaranje (29)

Dvadeset i četvrto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, najavili su danas organizatori.

Publiku očekuje i ove godine veliki broj relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u bioskopu pod vedrim nebom, na Letnjoj pozornici koja prima 1.200 posetilaca. U fokusu 24. Festivala evropskog filma Palić biće hrvatska kinematografija, a ubrzo će biti najavljen kompletan program.

 

B92KOMENTARI

  1. Raspop Teodosije kaže:

    Filmski festival je manifestacija koja pripada oblasti KULTURE. Tu se znate, aktuelni vlastodršci teško snalaze.

  2. stormwatch kaže:

    Sramota.

OSTAVITE KOMENTAR