Bodiš: SVM i SNS postigli dogovor da gradonačelnik bude iz SVM-a

Novinar Gabor Bodiš izjavio je da postoje informacije da su Srpska napredna stranka (SNS) i Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) postigli dogovor da sledeći gradonačelnik Subotice bude iz SVM-a.

Aktuelni gradonačelnik Bogdan Laban je iz SNS-a, a SVM je deo vladajuće koalicije u Subotici.

Bodiš je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da je pre nekoliko meseci predsednik SVM-a Ištvan Pastor navodno „postigao dil kod predsednika Vučića da njegova stranka dobije mesto gradonačelnika Subotice“.

„Šta je morao da da u zamenu, ne znam. Posle toga je trebalo napraviti strategiju da stranka, koja sigurno neće imati većinu u gradskoj skupštini, daje kandidata za tu čelnu funkciju. Prema mom saznanju, ova činjenica da će gradonačelnik biti čovek SVM-a, bez obzira na rezultate izbora, pre nekoliko meseci saopštena je i partijskim organizacijama SNS-a u Subotici“, naveo je Bodiš.

Kandidat SVM-a za gradonačelnika je Balint Pastor, visoki stranački funkcioner i sin Ištvana Pastora.

SVM se u kampanji zalaže za zaustavljanje „balkanizacije“ Subotice.

„Sve to ide uz blagoslov predsednika Vučića, a možda je i madjarski premijer dao svoj doprinos ovakvom razvoju dogadjaja. Pastor mladji, kandidat za tu čelnu funkciju, sigurno ima civilizovaniji nastup, medjutim, on do sada nije dao nijedan jedini znak koji bi odudarao od partijske discipline. Biće civilizovaniji gradski balovi, ali maske neće pasti“, ocenio je Bodiš.

Prema njegovim rečima, u Subotici je ostvarena „plemenska podela plena“ i svaka etnička stranka se bavi svojim etnički odredjenim biračkim telom.

„To se vidi i na najnovijem primeru sa poslednje sednice Skupštine grada, gde je doneta odluka o podizanju tri spomenika – jedan Madjaru, jedan Srbinu, jedan Bunjevcu (Kralju Petru, Karolju Biru i Ivanu Antunoviću). Zbog ovog poslednjeg slučaja, meni je žao da Karolj Biro, koji je bio gradonačelnik, može da dobije svoje i te kako zasluženo obeležje samo u pratnji jednog kralja i crkvenog zvaničnika. Kod Biroa nije uopšte važno da je Madjar, nego da je za njegovo vreme nastala Subotica, koju sada znamo. Dok je ne poruše“, kazao je Bodiš.

VOICE navodi da je pažnju privukla aktivna kampanja SVM-a, posebno na društvenim mrežama, koja se na indirektan način ipak suprotstavlja SNS-u, gde se pozivaju birači da glasaju protiv „balkanizacije“, za izbor madjarskog gradonačelnika, da Suboticom upravljaju Subotičani i da na svim ključnim fukcijama u javnim preduzećima budu Subotičani, „a ne neki drugi“.

Oni time aludiraju na činjenicu da je na neke od ključnih pozicija u gradu vlast, čiji je deo i SVM, dovela kadrove iz Beograda i Novog Sada.

Tako je direktor najznačajnijeg javnog preduzeća u gradu Predrag Radivojević iz Beograda, gradska menadžerka Zagorka Panić takodje iz Beograda, dok je direktor Opšte bolnice Slobodan Puškar iz Novog Sada.

 

autor: Kp

izvor: BetaKOMENTARI

 1. MikiM kaže:

  Zagorka je iz Užica.Čak je i naglasak zadržala.

 2. zig zigi kaže:

  poslati te gastose nazad za BG, Subotica Suboticanima

 3. Bunjevac kaže:

  Ne može se govoriti o tri nacije:Srbi,Mađari i Bunjevci kao što ovaj neupućeni Bodiš navodi.jer „Bunjevci“ nisu nacija nego subnacionalni etnonim zloupotrebljavan i manipuliran još od Hrvatsko ugarske nagodbe.Stoga će se javnost morati naviknuti na Hrvate koliko god to nekim Mađarima i Srbima bude „kost u grlu“.Drugačije naprosto ne ide.Dok to ne bude shvatio ovaj Bodiš bolje nek pravi torte nego da se bavi politikom.

 4. Gligorije kaže:

  Ista banda, druga imena…

 5. Oki kaže:

  Sve nacionalne manjine su zbog svog biračkog tela osuđene na saradnju sa strankama na vlasti.
  Oni na taj način štite svoj nacionalni korpus.
  Dok nasuprot njima imamo večite preletačeviće, poput, za Suboticu najpoznatijih, Labana, Ivanišević, itd…

 6. izabela kaže:

  Subotici treba obrazovan gradonacelnik, pismen, pro evropskih svatanja,sa dobrim okruzenjem, sto se za ovog sadasnjeg nemoze reci. Mislim da u istoriji grada gori gradonacelnik nije bio a i nece ni biti. Bahatost, osijonost i samozivlje su za neka druga podneblja, ne za vise nacionalnu Suboticu.

 7. Toranj kaže:

  Samo neka je čovek da vodi ovaj grad napred, a ime i prezime nije bitno. Subotica je najmultikulturniji grad u regionu, širokog srca za sve ljude.Svako ko je vredan, pošten koji će nas učiniti srećnijim gradjanima dobrodošao.

 8. Šaban kaže:

  Opšte je poznato da će mlađi Pastor biti novi gradonačelnik.Laban kao parazit,kukavica … više nema šta da ponudi biračima sem porodično nepismeno nepisanih pamfleta kojima veliča Potemkinova Sela skrivajući imperiju sagrađenu od opljačkanih srpskih para u Milogori.Doveo je niže rangirane razbojnike i nesposobnjakoviće iz Novog Sada i Beograda kupivši ih našim parama da bi slali signale o njemu kao kadru koji nije dao zadnju reč.Tačno ali završnu reč ako je Srbija država daće pred sudskom porotom i Zabeli.Ovde jedino za ovim banditom mogu da žale upišani botovi,neradnici,nepismeni i primitivni sledbenici kojima je jedina osobima rektalno uspinjanje i čije odstranjivanje iz zadnjice se vrši hirurškim putem što za cilj ima njihovo trajno uklanjanje kao tumornog tkiva koje ne zaslužuje da opstane jer predstavlja rizik po okolinu.

 9. paulina kaže:

  “ s jaši kurta da uzjaši murta „, koliko god Laban nije sjajan, a nije, ništa bolje Subotici ne bi bilo ni sa Pastorom, nemojte se zavaravati, a to što je dogovor već „pao“ znači ni ne treba glasati kada se već sve zna….šta koga briga šta narod kaže..

 10. Z.M. kaže:

  Bunjevci nisu Hrvati cak i ako su,po nekim etno – religijskim i donekle kulturoloskim determinantama blizi Hrvatima no Srbima.Konacno,Bunjevac bi bila etnicka i regionalna specificnost dela populacije sa svojim jezickim i kulturoloskim osobenostima kako to postoji i kod brojnih drugih naroda u svetu.Simplifikacija ovog problema odraz je,cesto ne najdobronamernijih,pokusaja politicke manipulacije preko religijskih i politickih centara moci koji su cesto instruirani od strane spoljnog faktora.Zahvaljujuci tome cak i unutar same te populacije ne postoji jasan konsenzus i izgradjena svest o tzv.nacionalnoj pripadnosti i upravo taj etnoloski vakum koriste mnogi kako bi na ovom problemu ostvarili sopstvene politicke interese.

 11. S&S kaže:

  Sve su to priče u koje mogu poverovati samo mala deca . Odrasli gradjani ne bi trebali biti toliko naivni (imajući u vidu koliko su ih dasada lagali) i poverovati da će se tu nešto promeniti. SVM će i dalje biti u koaliciji sa SNS a pošto će biti manje zastupljeni u Skupštini Grada , jasno je ko će donositi najvažnije odluke. Jedino će profitirati SVM jer će još više svojih članova uhlebiti na neka funkcionerska mesta. Većina glasača na koje apeluju će i dalje ići da se hrani u narodne kuhinje a mnogi će i dalje obilaziti i prevrtati po kontejnerima.

 12. Djordje kaže:

  Izjavio neki novinar? Kakva glupost. Pa kome vi dajete na značaju. Biće onaj ko pobedi.

 13. Evandjelina kaže:

  Subotica se ne razvija kako treba ni pod vodjstvom bivsih a ni sadasnjih..Oni od ranije,Suboticani,svasta započeli,mnogo upropastili,igrali tango na balovima,setali se tamo amo,mazali i razmazivali,sebi prilicno udesili finansije..Grad treba da vodi pravi domacin koji mora da zaboravi da li je Srbin,Madjar,Bunjevac..da je obrazovan,posten,vredan..Da ne gura novac negde gde ima vise njegovih a manje drugih.Da zavrsi Palic,Obnovi vrtice i skole,popravi puteve i zapustene objekte u centru grada itd itd a spomenike uglednim ljudima ostavi za bolja vremena kad sve procveta.Ovaj grad to zaslužuje.

 14. Nikola kaže:

  Znači sad i novinari daju političke izjave? A vi kao ozbiljan portal to prenesete. Stvarno ste komedija;)

 15. Tartaren Taraskonac kaže:

  @ ZM

  Bunjevci nisu narod, niti su nacija, a pogotovu posebna nacionalna manjina jos manje. Bunjevci nemaju nista, niti jedne jedine odlike kojom bi se mogli prodavati okolo kao nekakva samostojna nacija. Njihova jedina i najznacajnija specificna odlika je da su tradicionalni oprtunisti , i tradicionalno imaju slugeranjsko-rajetinski odnos prema svakoj vlasti. Rezimi, drzave i vlasti, dolaze i prolaze i prolazice i dolazice i u buducnosti. Ono sto ostaje to je genetski steceno Bunjevacko slugeranjstvo i biti potrosni materijal za svaku vlast. Biti materijal koji se koristi za dnevnopoliticke mahinacije i nakon toga nikome vise potreban, zavrsi po pravilu, na najblizoj deponiji lokalne istorije.

 16. doktorica groktalica kaže:

  Z.M. Bunjevci JESU Hrvati.To je jasno vidljivo iz teksta „Bunjevački blog.“.Sve ostalo su manipulacije,vazda i bile.Najblesavije bi bilo po tom pitanju ići po mišljenje kod senilnih srbijanskih akademika.

 17. skolski kaže:

  @ izabela14. 06. 2020. u 09:59

  Znaci Gojko….hahahahahahahahaah

 18. Milan kaže:

  Nije Šija nego Vrat!
  Pa, ajd, realno, niti jedan gradonačelnik ne može udovoljiti baš svim građanima. Ako je „kulturniji“, e sad to opet otvara polemiku, možda je i bolji izbor Pastor….Pastor makar drži doslednost politike koju predatavlja, nije još preleta zarad ostanka na vlasti i izbegavanja krivičnog gonjenja. Ako nam je ovaj, sadašnji ulagao u bratsku Crnu Goru, možda nam ulaganja novog gradonačelnika budu bliža i ekonomična. Sve u svemu, ako nastave saradnju ove dve stranke, vraćamo se na NIJE ŠIJA NEGO VRAT!

 19. Oki kaže:

  @šaban( meca, balvan) očigledno isti pisac
  Ajde prestani pisati gadosti, ovo tvoje piskaranje je toliko bedno i jadno da prosto normalan čovek se zgražava nad tim tvojim tekstovima.
  Razumno je da nekog voliš ili ne ali ovo je zaista prevršilo svaku meru ukusa.

 20. Neko kaže:

  @šaban
  Nepismeno nepisanih pamfleta!!!
  Pa sa ove tri reči ceo tvoj početni deo teksta je potpuno besmislen. Ajde pre objavljivanja prvo pročitaj šta pišeš, ne žuri da ideš pisati pod drugim imenom.

 21. Tata kaže:

  @Bunjevac Mislim da si malo omašio temu. A mislim i da je javnost itekako naviknuta i na Hrvate i na Bunjevce, samo si se ti malo pogubio.

 22. Croat kaže:

  E bas cemo se verovatno usreciti i sa tim gradonacelnikom .

 23. NINA kaže:

  Ni u jednoj drzavi Evropske Unije ne postoji to da ti drzavu vodi nacionalna manjina. Tacka kraj.

 24. Mauzer kaže:

  @Bunjevac!!!!Bunjevci jesu nacija i nisu Hrvati,mada se jedan broj Bunjevaca prodo i sad su takozvani novokonponovani Hrvati a nemaju nista zajednicko.Bunjevac je Bunjevac a Hrvati se znaju kosu.Ni sveci nam nisu isti mi Bunjevci imamo i Oce i Materice a Hrvati to nemaju,a novokonponovani Hrvati kao to slave da im bog oprosti.Bunjevac i Hrvat nije isti samo sto i jedni i drugu pripadaju katolickoj veri

 25. hh kaže:

  Novi gradonačelnik će,po svemu sudeći biti nezakonito dete političkog kurvanja Srbije i Mađarske.

 26. Šaban kaže:

  @Oki,Neko
  Čisto da odgovorim ovim najaktinijim bednicima ,čiji je moral neprijatan kao i fizički izgled.Ovde se radi o potrebi i nacionalnom interesu da se raskrinka jedna zločinačka organizacija,skup neopisivih štetočina,neradnika koji su zajahali državu,politička kopilad i konvertiti, izdajnici ,antisrbi,lopovai,kokošari reketaši đilkoši i dojučerašnji besposličari sa kupljenim diplomama.Cilj je ukazati na štetu koju država i narod plaćaju a koja će biti veća nego u vreme turske okupacije i dva svetska rata zajedno ako ova banda i nesretna skupina naprednjačkih dahija ne bude što pre skinuta i izvedena pred lice pravde.Jer Srbija nestaje pred našim očima dok je ovi kvislinzi vode.

 27. Bunjevac uvik kaže:

  Novinar je lipo rekao da u gradu zive Srbi,Bunjevci i Madari,to je vekocna istina.Nekada je najvise bilo Bunjevaca,nekada Madara.Hrvata nije bili,kasnije su postali statisticka greska do sramne naredbe iz 1945.godine.Mozda ce gradonacelnik biti Laban,mozda Pastor,sve su to probni baloni.

 28. Bunjevac kaže:

  „sramna“ naredba iz 1945.?O kakvom „sramu“ je reč?Iz tog perioda sramna je Huda jama.

 29. Sava Zelić kaže:

  @Oki
  Svaka čast Šabane,rasturaj ih jer su to poluudioti na vrhu lanca ishrane pošto polusvet ne zaslužuje bolji odnos.Mi uživamo čitajući tvoje komentare,a i vidiš po broju lajkova da te javnost podržava.Mi šerujemo tvoje komentare i skrinšotujemo ih.Bravo!!!!!!!Botovi duvajte ga bando nepismena.

 30. Stipan kaže:

  Bunjevca za gradonačelnika.

 31. Germanikus kaže:

  @Izabela, za početak Vi shvatite, a ne svatite, da se višenacionalno i proevropski piše zajedno.

 32. (ba)laban kaže:

  @Oki
  @Neko

  Opsednutost je teška bolest.

  Jedan mali savet za vas koji mislite da sam podvojena, potrojena i šta ti ja znam kakva ličnost u komentarima na ovom portalu… Dkle, ukoliko u nekom komentaru nema ni reč pljuvačine upućena na račun odvratnog žvalavog picoustog zlotvora, znači da komentar nije moj. Vaš problem je što ima mnogo onih koji gledaju svojim očima, slušaju svojim ušima i imaju svoje mišljenje. Nije to samo jedan čovek. Mnogo je takvih i to će uskoro da se pokaže kobno po žvalavog diktatora.

  Pozdrav svim nervoznim žvalavkovim čmaroljupcima.

 33. Oki kaže:

  @Šabane
  Hahhah lepo zvuči, šabane!!!
  A boga ti, de mi reci, po kom osnovu si zaključio kakav mi je moral, izgled.
  U odnosu na tvoje pisanje iz kojeg se može mnogo što-šta zaključiti.
  Doktore za vađenje rektalnih proizvoda.
  Sva naša zadovoljstva ili pak nezadovoljstva se mogu mnogo prijemčivije napisati i iskazati.
  Možemo se slagati u mnogo stvari, samo da imaš i kulturnije izražavanje.
  Inače sam vrlo alergična na ove preletačeviće, nebitno iz koje stranke. I ovaj milogorac mi nikad nije bio mio, upravo zbog puta kojim je došao na sve prethodne funkcije a i na ovu zadnju.
  Problem je što niko neće odgovarati pred sudom, kao što nisu ni oni iz prethodnih vlasti. Zakone su tako krojili još od 2000-te pa na ovamo, da im niko ništa ne može. Jedini ko je bio procesuiran je bio Dulić.

 34. mm kaže:

  Sramota, pa narod u Subotici ne glasa za SNS da bi im gradonacelnik bio madjar. Da to hoce glasali bi za SVM, zar ne,,,,. MOJ ZAKLJUCAK; Sada definitivno necu glasati za SNS!!!!!

 35. (ba)laban kaže:

  @mm

  Ti stvarno misliš da su građani Subotice glasali za SNS?

  U Subotici živi približno polovina mađarskog življa i oni uglavnom glasaju za SVM, pa bi prema tome bili nesporno većinski „vladaoci“ u Subotici.

  Međutim, pre nekoliko godina, tada aktuelni član SVM-a Maglai, je odlučio da se raziđu sa tada drugom najjačom strankom u Subotici DS-om kako bi udruživanjem sa SNS-om koja je bila na vlasti u republici sebi doneo određene benefite i na lokal. Opšte je poznato da je to bio mač sa dve oštrice i da su potom Labanovi brđani preuzeli gotovo sve funkcije u svim oblastima života u Subotici, a da je Maglai, kao popišan golub, ili kao plačljivo malo dete napustio SVM.

  Maglai je, verovatno, zbog toga završio karijeru što se tiče politike u Subotici.

  S druge strane, na ove izbore, SVM je izašao bez koalicije sa žvalavkovom sektom, jer zna da će u Subotici pobrati najviše glasova od svih stranki sa liste i da će moći oni da vode glavnu reč u gradu, a ne SNS-ovce. Uloge će ovaj put biti zamenjene, pa će glavni deo kolača dobiti SVM, a žvalavkovi će se morati zadovoljiti mrvicama.

  Tako da @mm moj, budi srećan što će vašoj nekolicini brđana za čije sektaše glasate u Subotici Pastori dozvoliti da upravljaju-pelješe-uništavaju nekoliko nebitnih subotičkih JP. U svakom slučaju, biće Subotičanima koliko-toliko bolje živeti sa „evroorijentisanim“ lopovima, nego sa ovim nezasitim koji su se ovamo dokotrljali sa neke planinske vukojebine.

 36. sasa kaže:

  @zigi zigi
  Ma zatvorite se u geto i ne izlazite iz njega.

 37. sasa kaže:

  @Izabela
  O pismenosti govori nepismena osoba.

 38. sasa kaže:

  @Šaban
  @Sava Zelić
  Duva…

 39. Anonimni kaže:

  Što se stalno svađate zbog politike.Zar vam već ne dosadi?Svako nek glasa za koga hoće ali nikada za ovog lažova Vučića. Kad sam ga prvi put videla jasno je bilo da je lažov. A to se posle dokazalo. Isto kao što je i Klinton bio ljigavi lažov to je isti tip ljudi. Ja znam dosta ljudi i dosta njih to vidi kao i ja. Ovi ajd da kažem malo jadniji i stariji, njih možeš lagati jer je sirotinju najlakše zajebavat.

 40. Mister No kaže:

  Muzički festival ,, Omladina „ne komentariše niko,za razliku od svega šta ima veze sa politikom.

 41. Toranj kaže:

  @Germanikus, bravo za komentar @Mister No, slažem se sa tobom. Da više obraćamo pažnju na kulturu, ne bi bilo toliko nepismenih. A oni su baš najglasniji.

 42. pista kaže:

  pa obojica su kategoricki odbacili postojanje bilo kakvog dila…. znaci: bilo ovako, bilo onako ispasce da su slagali i jedan i drugi… a najveca papazjanija ce biti ako stvarno Pastor junior bude polgarmester sa osam mandata u skupstini, a ovi Labanovi ce imati trideset… I onda skupe vecinu pa nakon mesec dana smene malog Pastora…. imace ga u sakama i mogu ga zalivati kao fikusa. E iz inata cu glasati za Maglaija i profesoricu Santrac

 43. mm kaže:

  @(ba)laban
  Moram te ispraviti da to nije nikakva MOJA „nekolicina brdjana“ za koje JA GLASAM!
  Zelim ti reci samo da mi je muka od politike vise, i nekakvih njihovih unutrasnjih dogovora u kojima su glasaci samo marionete. Ja svoj glas ne dajem nikome od njih da se sa njim igra!
  A sto se tice trenutnog stanja strukture stanovnistva, proveri jos jednom!

 44. Volimljude kaže:

  Čini se da je Bodiš taj koji laže, ili popularno rečeno -spinuje. Rekla -kazala je pokušaj da se Srbi odvrate od glasanja, jer zašto bi glasali za srpsku stranku koja će mesto gradonačelnika da pokloni Mađaru. Da ne bude zabune, ja sam samo slučajni posmatrač. Meni ovo stvarno izgleda kao loš spin, suviše providan.

 45. Steve kaže:

  SUBOTICA SUBOTICANIMA!

OSTAVITE KOMENTAR