Bogat program u Mađarskom kulturnom centru tokom februara

Kulturni program u februaru u Mađarskom kulturnom centru na Paliću biće veoma raznovrstan i bogat. Da podsetimo, projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, je raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući ovom projektu izgrađen je Mađarski kulturni centar na Paliću na adresi Bohinjska bb. Svi programi se realizuju u sklopu projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Februarski program počinje u nedelju 9. februara sa početkom u 10 časova kada je na repertoaru prelepa pozorišna predstava na mađarskom jeziku pod nazivom Vila koja vidi u mraku (A sötétben látó tündér) . Multimedijalna predstava ,,Vila koja vidi u mraku” autorsko je delo grupe subotičkih umetnika inspirisano čarobnom, ali veoma savremenom pričom mađarskog pisca, Bagaši Lasla. Umetnički tim udruženja ,,Talentum,, predvođen glumicom Martom Budanov  oživeo je ovu prelepu priču i udahnuo joj život na sceni. Predstavu je režirao Bela Kalo a scenografiju potpisuju Sofija Levai i Erika Janovič.

Muzičku radionicu „Sve nijanse zvuka“ održaće Jasna Jovićević, kompozitorka i saksofonistkinja, u ponedeljak 10. februara, a u sredu 12. februara od 18 časova predstaviće se mladi pesnik iz Beograda Stevan Tatalović. Dvojezičnu plesnu radionicu „Pokret kroz zvuk“ vodiće glumica Heni Varga u saradnji sa muzičarkom Jasnom Jovićević u četvrtak 13. februara od 18 časova. Kreativna radionica je osmišljena kao poligon za razvijanje stvaralačkih sposobnosti u improvizaciji koja spaja svesnost tela i zvuka kroz pokret i aktivno slušanje muzike. Polaznici će naučiti osnovne tehnike relaksacije kroz pokret, metode interaktivnog plesa uz improvizovanu muziku i veštine opuštanja.

U utorak 18.februara sa početkom u 16 časova predstaviće se mlada književnica iz Subotice koja stvara na mađarskom jeziku – Timea Biro, kreativna, svestrana i radoznala autorka koja će svoje delo, stremljenja i interesovanja predstaviti tokom književnog razgovora sa moderatorkom Gabrijelom Bičkei, spisateljicom i profesoricom mađarskog jezika. U četvrtak 20. februara od 13 časova Natalija Raičević, profesorica klasičnog baleta i direktorica Osnovne baletske škole „Raičević”, održaće predavanje na srpskom jeziku o istoriji i važnosti plesa pod nazivom „Od rituala do umetnosti, a od 19 časova nastupiće „Play Shakespeare” Kiš teatra Fondacije „Danilo Kiš”. U petak, 21. Februara, ugostićemo goste iz Bekeščabe, to jest Plesni ansambl „Tabán” koji će nastupiti od 17 časova. Estetika plesnog ansambla Tabán pruža gledaocu uvid u sugestivnu, spektakularnu tradiciju narodnog plesa u Karpatskom basenu. Koreografije plesnog teatra izvedene u savremenoj odeći nastoje očuvati i podstaći razvoj seoske plesne kulture. Plesači ansambla predstavljaju najveće plesače Karpatskog basena i predstaviće ciganske plesove iz Nađečedija, Kalotasega i Marošija. Koreografi ovog plesnog spektakla su Tamas Farkaš i Agnes Farkaš. Istog dana od 18 časova nastupiće čuvari tradicije – subotički sastav „Duhaj orkestar”.

Psihološka radionica za starije sugrađane „Bajke i za treće doba” održaće se u ponedeljak 24. februara 2020. godine sa početkom u 10 časova.  Radni jezik radionice je mađarski. Bajka kao fantastični izraz narodne književnosti zapravo je vrelo za razumevanje duše, kako svakog od nas pojedinačno tako i svih nas, ljudi, zajedno. Bajke u sebi kriju svaku životnu situaciju i u svakoj životnoj dobi neku mudrost. Tokom radionice učesnici će sagledati kakve mudrosti baštine u svojim dušama te šta je ono što će ostaviti za generaciju koja dolazi posle njih. Služeći se bajkama učesnici će potražiti taj životni eliksir koji nam svima pomaže da u sadašnjosti primetimo i doživimo srećne trenutke. Voditeljka radionice je Ric Denč Tunde, sertifikovani stručni saradnik mentalne higijene, psihodramski psihoterapeut i bajka-terapeut.

Otvaranje izložbe „Kulturne prakse i prostori: subotička retrospektiva” održaće se u utorak 25. februara u 18 časova. Ova izložba vodi posmatrača na ta mesta u vreme manifestacija, festivala, filmskih i književnih susreta koji su prestali da postoje zajedno sa jednim vremenom. Plakati, a posebno fotografije, od kojih mnoge do sada nisu viđene, dragoceno su svedočanstvo dinamičnog kulturnog života jedne lokalne zajednice. Autor izložbe je Dejan Mrkić, društveni komentator i urbani hroničar. Izložbu će otvoriti profesor istorije, Mate Ađanski a na otvaranju će nastupiti i muzički sastav  „Stroberiz”.

Ulaz na sve programe je slobodan i učešće je besplatno.

Projekat Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.KOMENTARI

  1. pista kaže:

    svecano otvaranje tempirano na dan madjarske revolucije 15.mart 1848… taman ce dobro doci za predizbornu kampanju.

OSTAVITE KOMENTAR