Bolest ipak nije iskorenjena

Bolnica: Dve pacijentkinje sa tuberkulozom


Prema saznanjima do kojih smo došli, u ovoj ustanovi trenutno su smeštene dve pacijentkinje koje boluju od tuberkuloze, životne dobi od 21 do 60 godina – pišu “Subotičke novine”.

bolnica

 Dr Bojana Matković Šakić, načelnica Odeljenja za pulmologiju kaže da respiratorna oboljenja nisu direktni uzročnik tuberkuloze. Pacijenti oboleli od tuberkuloze oduvek se u subotičkoj bolnici leče na odeljenju pulmologije, u posebnim, izolovanim sobama uz odgovarajuće medicinske i sanitarno higijenske mere, propisane zakonom, tvrdi dr Matković Šakić za “Subotičke”.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se svakog 24. marta, kao način da se javnosti skrene pažnja na ovu zaraznu, ali izlečivu bolest. Povodom ovog dana, lekari u Subotici slažu se u oceni da je lečenje ove bolesti najbolja prevencija njenog širenja.

— Od devedesetih godina dvadesetog veka imamo situaciju „da tuberkuloze danas ima više u stanovništvu nego što je bilo ikada pre“, prema podacima i navodima stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije. Povezanost oboljevanja od tuberkuloze sa socijalnoekonomskim uslovima i uopšte načinom života i rada ljudi uočena je vrlo brzo, i zbog toga je tuberkuloza bila jedna od prvih bolesti koja je svrstana u grupu socijalno-medicinskih, iako se radi o zaraznoj bolesti.  U našem vremenu prognoza lečenja može biti dobra, ali ne treba zaboraviti da je tuberkuloza nekada imala visoku smrtnost, a i danas je ima u slučaju razvoja multirezistentnog oblika bolesti — ističe dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, a prenose “Subotičke novine”.

dragasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR