Bolnica u Subotici trošila i mimo propisa

Tokom 2016. godine Opšta bolnica u Subotici zaradila je, ali i potrošila na zarade i nabavku raznih dobara najmanje 72,6 miliona dinara mimo važećih propisa, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Izveštaj o poslovanju ove bolnice završen je poslednjih dana decembra prošle godine, a rukovodstvu je ostavljen period od 90 dana da te nepravilnosti otkloni i da DRI pošalje izveštaj o tome. U vreme kada je kontrolisan rad bolnice na njenom čelu je bio dr Goran Bićanin, od 2012. godine do 7. decembra 2016. godine, kada je rukovođenje kolektivom preuzeo dr Slobodan Puškar.

Među tih 72,6 miliona trošenih mimo propisa spada i to da je tokom 2016. godine Opšta bolnica od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naplatila 7,6 miliona više tako što je iskazala rashode za zaposlene, za ishranu bolesnika i za održavanje bolnice koji nisu izvršeni u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim fondom. Poređenja radi to je gotovo u visini godišnjeg prihoda od participacije građana. Bolnica je takođe ostvarila prihode od 8,6 miliona dinara bez pravnog osnova, kaže revizor. Prihod je ostvaren organizovanjem rada zaposlenix van redovnog radnog vremena, a radi pružanja usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja uz naplatu.

Ipak, najveći iznos, u visini od 53 miliona dinara je nepravilno podeljen na plate i revizor je konstatovao da su propisi kršeni po šest osnova. Unutar ovih nepravilnosti, najveći iznos od 44,3 miliona dinara plaćen je za rad duži od punog ranog vremena za zaposlene koji rade skraćeno radno vreme. Istovremeno, neosnovano je utvrđeno skraćeno radno vreme na određenim radnim mestima.

Tako je u bolnici od oko 1.110 zaposlenih, kako se u tabeli navodi u izveštaju revizora, za 164 radna mesta na kojima je angažovano 725 izvršilaca neosnovano utvrđeno skraćeno radno vreme. Ono je definisano ugovorom o radu, ili njegovim aneksom, a da pre toga ta radna mesta nisu odgovarajućim aktom procenjena kao radna mesta sa povećanim rizikom. Osim toga, ugovorom o radu ugovoreno je  povećanje zarade od 30 odsto za direktora Opšte bolnice, a na stimulaciju u ovoj visini imali su pravo i zaposleni na osnovu obima i kvaliteta posla.

Državni revizor skrenuo je pažnju bolnici i da je potrebno da uredi uslove i načine korišćenja posteljnih, kadrovskih i ostalih kapaciteta koji nisu zauzeti, odnosno nisu potrebni za pružanje usluga zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Tako subotička bolnica ima 670 postelja, što znači da bi maksimalno mogla da ima 244.550 dana hospitalizacije. Republički fond finansira angažovanje posteljnih kapaciteta do 46 odsto, i iz zdravstvenog fonda plaća se 113.465 dana hospitalizacije. Pružajući usluge neosiguranim osobama, kao i usluge koje nisu obuhvaćene ugovorom sa Republičkim fondom Opšta bolnica je zaradila blizu 22,4 miliona dinara, a državni revizor primećuje da se korišćenjem kadrovskih i prostornih kapaciteta dovodi do nenamenskog trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa je te odnose potrebno urediti.

U Opštoj bolnici postoji i nesklad između statuta i akata o unutrašnjoj organizaciji, tako su postavljeni članovi uprave na funkcije koje nisu predviđene sistematizacijom, a istovremeno akt o unutrašnjoj organizaciji nije u skladu sa propisima, te su formirana odeljenja i bez saglasnosti ministarstva.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. easy58 kaže:

  Novi diša drma li drma, oni prije baš su zločesti veli car. Nije bio neki sjajan nivo ni za vreme Dr Bićanina al se koprcalo ali zato će odsad biti sve ruinirano do kraja !!!

 2. Subotica kaže:

  Da li će neko odgovarati za ovakve postupke?

 3. Pajo kaže:

  Kako i zasto je predhodna vlast to dozvolila???

 4. JaPaja kaže:

  Jos kad bi ta DRI usla u Gradsku kucu i napisala sta sve tamo nema jos bi i poverovao da imaju casne namere. Ovako preko 500 zaposlenih u gradu koji ima 10 000 – 12 000 manje stanovnika a nekad 220 zaposlenih i mnogo vise stanovnika.

 5. Mister No kaže:

  @ Subotica
  Naravno.:)

 6. adkersu kaže:

  Pajo, a ko je bio na vlasti 2016.? Ili ste već ove sadašnje otpisali?

 7. Bradati Anonimus kaže:

  Ako ćemo oko toga onda treba reći da su braća Vučić na vlasti od 2012. a bolnica je republička ustanova.

 8. matori kaže:

  kupleraj.

 9. Daja kaže:

  Gospodo draga. Verovatno ovaj moj komentar neće objaviti ali hajde da pokušam. Ovakvo jadno i sramotno stanje bolnice je rezultat opšteg zanemarivanja od strane nadležnih. Nije tu kriv ni Vučić ni država, nego nedostatak prave kontrole i mehanizama kojima bi se takvo ponašanje sprečilo. Tolike nabavke i uzimanja para, a lekova za pacijente nigde, o zavojima i ostalim potrepštinama da ne pričam. To što se godinama znalo o tome a ćutalo se, je napravilo veću štetu nego svi koji su bili na vlasti. Lako je sada biti pametan. Hajde da se uradi nešto po tom pitanju.

 10. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  @ Daja
  A ko postavlja i kontrolise te “nadlezne” ?? Ti , ja ili drzava i njeni organi?? prema tome ako sam ja tebe postavio za direktora ,a ti krades i trosis bez mere, ,a ja gledam to i ne radim nista ko je kriv??

 11. buncika kaže:

  Sad kao Bicanin nije bio ok pa ce kao sad ovaj doveden iz NS da nesto unapredi.Doveden je iskljucivo po privatnoj liniji sa gradonacelnikom uz obostrani interes,a o uslovima u bolnici ko te pa pita.

 12. Zabar kaže:

  Ništa naročito. 2016. revizija a 2017. nadalje će tužilaštvo za organizovani kriminal.

 13. Zabar kaže:

  Uzgred, koliko su platili za ovakvu vest ?

 14. Ledenjak kaže:

  Govore o potrošenim sredstvima ,a niko ni reč o tome koliko je dobrih ili loših dijagnoza postavljeno.To se izgleda aopsolutno nikoga ne dotiče Na prste jedne ruke mogu se nabrojati lekari kojima je stalo do pacjenata i koji nešto znaju .Njih jedino interesuju pare, a to što ljudi umiru nikom ništa ,kolateralna šteta …

OSTAVITE KOMENTAR