Borba protiv komaraca

Od marta do oktobra obično se borimo sa komarcima. Problem postaje naročito izražajan tokom letnjih meseci. Sada nam se bliže razni festivali, koji se drže uglavnom na otvorenom, a grad je „spreman“ da se uhvati u koštac sa komarcima.


Grad je za uništavanje nasrtljivih insekata, koji prenose razne bolesti izdvojio 7.7 miliona dinara, a na tenderu izabrao „Ciklonizaciju“ za izvođača radova.


U toku je uništavanje komaraca putem larvicidnih tretmana, a ukoliko bude potrebe komarci će uništavati i iz aviona. Postavljeno je na 10 lokacija klopke za hvatanje insekata, kako bi mogli da imaju uvid u brojno stanje komaraca i onda izaberu tretman uništenja. Ukoliko se u određenom vremenskom periodu uhvati 150 urbanih, odnosno 20 rečnih komaraca u barem osam klopki vreme je za zaprašivanje iz aviona, a u drugim slučajevima se tretiraju samo delovi grada gde je brojnost primećena. Za sada se tigrasti komarci nisu još pojavili u Subotici. Prvi put su se pojavili prošle godine.


Tigrasti komarci  kod pasa i mačaka mogu prouzrokovati ozbiljna oboljenja srca, a mogu prozrokovati zdravstvene probleme i kod ljudi. Posebno su ugrožena područja u Vojvodini u blizini reka, bara i močvara. Ozbiljno parazitsko oboljenje pasa i mačaka je bolest srčanog crva koja se na ljubimce prenosi ujedom komarca. Može da se prenese i na ljude i kod njih se parazit migrira kroz krvne sudove, gde izaziva zapaljenje, a moguće je i začepljenje dok ga imunološki sistem ne zaustavi.


Da bi zaprašivanje sa zemlje i iz vazduha počelo, potrebno je da na telo sleti najmanje dva komarca u minuti, odnosno 100 za sat, što se za sada nije slučaj.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 16 = 18

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: