Božanski vrt vajara Franje Mačkovića

Ne, ovo nije ruševina iz vremena antičke Grčke, a nije ni muzej na otvorenom. Ovo je vrt Franje Mačkovića, koji se iz hobija bavi vajanjem. Iako ga je život odveo drugim putem, pa je radni vek proveo kao profesionalni vozač, ljubav prema ovoj umetnosti gajio je, kako nam je rekao  još odmalena.

tv subotica

Prvi rad samoukog Franje, datira još iz 1978. godine, kada je rešio da ovekoveči svog oca, a nakon toga i majku sa bebom u naručju, jer su bili mnogočlana porodica – čak 15 dece.

Franjin umetnički razvoj naglo kreće uzlaznom putanjom, odlaskom u penziju pre osam godina. Kako bi proslavio, Franjo je sa suprugom otputovao u Grčku, i od tada je ova zemlja nepresušni izvor inspiracije. Ukupno 18 statua krasi Franjino dvorište, a po veličini izdvaja se Mikelanđelov David, koji je visok čak pet metara.

Ovekovečio je Franjo i sebe, kao i svoju ženu Aranku u liku grčke boginje. Društvu grčkih bogova pridružio je i tamburaša Janiku Balaža, koji je kako kaže, tu da svira božanskom društvu. Sada izrađuje postolje za Sokrata, za kog je kalup već spreman. Najponosniji je ipak na prvi rad, ali i na poslednji – Matiju Korvina kog je izradio po porudžbini i koji odnedavno krasi istoimenu ulicu.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. X-MEN kaže:

  IMA LI NEKA ADRESA, KONTAKT , OVOG UMETNIKA ! ??

 2. croat kaže:

  Svidja mi se skulptura njegovog oca, barem ovako koliko se vidi na klipu.

 3. Xpedient kaže:

  Ovaj covek je napravio Korvina? Svaka cast!!!

 4. croat kaže:

  X-Man Idi na bele strane telekom i naces ga u imeniku, naselje Palic, 52 Nova. Doduse to se nekada racunalo kao Hajdukovo ali u svakom slucaju udjes u ulicicu prekoputa od Abrahama i druga desno

 5. Tomislav Mačković-Tavankut kaže:

  Pozdrav Mačkoviću 🙂 samo napred..

 6. Milica kaže:

  Svaka čast!

OSTAVITE KOMENTAR