Braća Kajdoči vode Srbiju u Tokio 2020.

Srbija postaje sila u najstarijem olimpijskom sportu zahvaljujući uspesima Subotičana.

kajdocsi t

Dizanje tegova je najteži olimpijski sport, čiji je član od osnivanja. Poslednjih godina Srbija ima i te kako uspeha u ovom sportu.

Počelo je 2008, kada je Silvana Vukas osvojila medalju na Svetskom studentskom prvenstvu. A onda medalje za Srbiju donose braća Kajdoči iz Subotice. Najpre se Tamaš 2014. popeo na pobedničko postolje na evropskim prvenstvima za juniore i mlade do 17 godina i prigrlio srebro na Olimpijskim igrama mladih u Kini. Prošle godine je osvojio odličja na Evropskom prvenstvu za juniore, a njegov brat Tivadar na Evropskom prvenstvu do 23. Četvrti su bili Ervin Rožnjik i Miloš Jošić.

Kajdoči, trener Vert i predsednik Mihajlović

kajdocsi tamas

– Konstantno beležimo sve bolje rezultate. Tako nas trojica u ovom trenutku, Nenad Kužić iz Niša, moj brat Tivadar i ja možemo u izbačaju da podignemo preko 200 kilograma. To me motiviše na treningu, na takmičenju, a dobro je i za publiku. Koliko znam, ni u jednoj susednoj zemlji na državnom prvenstvu nema trojice takmičara koji mogu izbaciti 200 kg. Po tome smo najbolji – ističe za ”Blic” Tamaš Kajdoči.

Po prvi put je jedan takmičar iz Srbije prvoplasiran na svetskim rang-listama u dizanju tegova. Za taj uspeh zaslužan je Tamaš u kategoriji preko 105 kg.

– Nema posebne tajne kako se postižu dobri rezultati. Svakodnevni trening, odricanja, iskusan trener i Ministarstvo omladine i sporta da vas pomaže. To je recept za medalje. Imam sreće da me trenira Stipan Vert, koji je stvorio desetine prvaka i rekordera. Njegovo znanje i iskustvo su presudni – dodaje Tamaš (19), Subotičanin koji će nastupati na SP u Gruziji.

Ispred odlično organizovanog saveza stoji predsednik, profesor dr Milan Mihajlović.

– Dolaze rezultati sistematskog rada postavljenog u našem savezu. Ponosni smo na sve što postižemo. Naravno, da nema pomoći države i Ministarstva omladine i sporta, teško je da bismo ovoliko uspeha napravili. Idemo dalje, stalno se postavljaju novi ciljevi. A jedan od njih dugoročni, da na Olimpijskim igrama 2020. imamo nekoliko dizača tegova – ističe Mihajlović.

Stipan Vert predvodi struku

Reprezentaciju Srbije predvodi Stipan Vert, naš najtrofejniji trener. Sa mlađim reprezentativnim selekcijama rade Zoran Pantelić i Veselin Jakovljević. Za selekcije devojaka zaduženi su Silvana Vukas i Igor Tomić. Oni su zaslužni što Srbija ima najperspektivniju generaciju mladih dizača tegova, Jošića, Bertrana, Vladisavljeva, braću Kajdoči, Rožnjika, Tomića, Kužića…

 

BLIC

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

18 + = 21

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: