"Braća uvek-uvik zajedno"

U Subotici je obeležen 13.novembra, dana kada su srpski i francuski vojnici 1918. godine ušli u naš grad i oslobodili ga od okupatora. Na Željezničkoj stanici tada je solunske borce dočekao nekoliko hiljada Srba i Bunjevaca. Svečani program pod nazivom "Braća uvek-uvik zajedno" održan je sinoć u pozorišnoj sali Jadran, dok su danas u 10,15 časova položeni venci na spomen ploču na Železničkoj stanici, jer je tada voz sa dobrovoljcima stigao u Suboticu. Takođe položeni su venci i na Puškinovom trgu, na spomenik junacima palim u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine.
Krajem Prvog svetskog rata srpske i francuske jedinice ušle su u Suboticu na današnji dan. Na velikoj Narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine proglašeno je ujedinjenje Banata, Bačke i Baranje sa Kraljevinom Srbijom, dok su konačne granice utvrđene u Trijanonu 4.juna 1920. godine. Jedna od centralnih ličnosti ovog značajnog događaja bio je Blaško Rajić, župnik iz Subotice.
Organizatori svečanosti su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, Srpski kulturni centar "Sveti Sava", Bunjevački kulturni centar i Grad Subotica.KOMENTARI

 1. gledalac kaže:

  Bio je kratko neki komentar, naređenje da se promeni tekst pa je nestao ali stvarno ovaj tgekst ima upadljive greške od ločkih, jezičkih, pa do onih koje se dotiču političke korektnosti. Baš me iznenadilo da nije taj tekst malo doteran. Ovako ko nije upućen ne može da se snađe a i pitanje je da li je pristup ovoj temi uravnotežen. Bilo bi dobro da analizirate sdržaj pa polako dovedete u red. Brisati nije u redu. to je poslednje što se može uvek.
  hvala puno

 2. djomla kaže:

  Razlozi za brisanje posta.
  1. Pisanje velikim slovima znači da neko viče. A onima koji viču i naređuju nije mesto na ovom sajtu.

  2. Politički nekorekton je to što piše "naš grad" i zatraženo je da se preimenuje u "srpski grad". Korišćenje izraza "naš grad" se javio kao problem jer se ne zna ko su naši a ko vaši, kako se navodilo u postu koji je izbrisan. Da razjasnimo, ako ste iz Subotice onda je grad NAŠ, a ako niste onda nije VAŠ.

  Nazivati Suboticu srpskim gradom je nekorektno po mnogo tezem pitanju od politickog, zbog cega je komentar izbrisan.

 3. coyote kaže:

  Oni kojima brises komentare dolaze samo da bi pljuvali i provocirali. Pametnu rec tu neces procitati, tako da nemas potrebu da objasnjavas bilo sta, nego delete all.

 4. Beli kaže:

  Tako je Djomlo , treba se ograditi od ekstrema svih mogućih vrsta . Ne mogu oni koristiti javno ponuđeni beli prostor za svoje mutljavine , provokacije , ekstremno smišljene kombinacije . Ako već pišeš , piši da možeš stajati iza svojih reči , da po potrebi možeš potpisati punim imenom i prezimenom ono što si objavio . Svestan sam toga da i ovi redovi služe nekome za ispipavanje pulsa naroda . Neka , bar se zna ko šta misli . Pisao sam ja tu i debelih kritika , na ivici pristojnosti pa je do sada sve objavljeno.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 81 = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: