Branimir Kopilović: Nova fontana, simbol antiurbanizma

Bilo koja računarski pismena osoba bi za deset minuta pretraživanja interneta mogla videti kako i koliko se danas u svetu razvijaju kvalitetni projekti urbanih celina u kojima se grade jednostavne, ne tako skupe a efektne fontane, bile one savremenog izgleda ili rađene tako da evociraju prošlost (dakle, upotrebom tradicionalnijih materijala poput kamena, opeke i sl.). Naravno, uz autorski pečat projektanata, najčešće arhitekata. Imajući u vidu da je nova subotička fontana i skromna renovacija trga zvanično koštala oko milion evra, što je samo po sebi skandalozno, postavlja se pitanje šta su to stanovnici našeg grada dobili?

Ako bacimo pogled iz visine putem fotografija načinjenih dronovima (a koje su dostupne na lokalnim portalima), jasno je uočljiva dosadna repeticija kružnih elemenata na glavnom trgu. Prvo tzv. sunčani sat, potom sledi kružni okvir postolja spomeniku Jovanu Nenadu, te konačno nova fontana sa sličnim centralnim delom. Nemaštovito i bez imalo volje da se kreativnim ostvarenjem ostavi nešto u amanet budućim generacijama. Isto tako, jasno je i da je projekat najavljen kao rekonstrukcija Zelene fontane, a umesto toga dobili smo kompletno novu fontanu i promenu izgleda većeg dela Trga slobode. Najavljeno popločavanje ostatka korzoa sigurno će dodatno “podići prašinu”.

Evidentan je kontrast novog popločanja Trga slobode u nekoliko varijanti sive boje i starog iz sredine 80-tih godina, postavljenog tada u celom centru. I da, gradskom jezgru je potrebna obnova. Ali takva u kojoj se ide logičnim redom: prvo se rešavaju infrastruktura, vodovod, kanalizacija, instalacije za gas i tako dalje, potom fasade brojnih objekata koje su u prilično lošem stanju. Na kraju celog procesa treba vršiti popločavanje s postavljanjem urbanog mobilijara. Mada, u tom slučaju se ne može izvlačiti budžetski novac u više navrata. Uzgred budi rečeno, i gradska vlast u doba DS-a je započinjala s novim popločanjem u ulici Dimitrija Tucovića i delu oko gradske knjižare. Hodajući tim ulicama danas, vidimo i čujemo da komadi kocke ispadaju, te da kvalitet radova nije izdržao test vremena. Danas u samom centru imamo već pet vrsta popločanja (ako računamo i ulice Age Mamužića i Drapšinovu s kaldrmom), što bi možda bilo i simpatično da je rađeno u sklopu nekakvog šireg plana koji vodi računa o estetici i kvalitetu urbanog prostora, dok je ovako dobijen nakaradan “frankenštajnovski” rezultat. Pre nekoliko godina postavljen je neatraktivan, jeftin i nekvalitetan behaton kao popločanje oko same gradske kuće uz podno osvetljenje koje u večernjoj šetnji više smeta nego što koristi, što je takođe izuzetno loše rešenje za najvažniju lokaciju u gradu. Takođe je odluka donesena mimo javnosti.

Problem pešačke komunikacije u najnovijoj rekonstrukciji trga s novom fontanom rešen je na takav način da se ne može ništa drugo reći, nego samo proglasiti za potpuni fijasko. Pešaci koji se kreću iz pravca “socijalnog” ili Rajfajzen banke moraće izvoditi prave male lupinge kako bi dospeli na drugu stranu trga izbegavajući brojne razbacane elemente ili vodene kapljice nošene vetrom, što je ponekad bio problem i sa Zelenom fontanom, a sada će biti još veći, jer nema “bazena” u kojem bi voda završavala. Postavlja se i pitanje koliko je ovakvim projektom omogućen ulazak vatrogasnih i interventnih vozila na trg iz pravca Gradske biblioteke, u slučaju požara i sličnih vanrednih situacija.

Ono što dodatno pokazuje neodređenost ovog koncepta jeste postavljanje tzv. stilskih kandelabara uz savremene forme nove fontane, kao i stuba za oglašavanje na sasvim neprimerenu poziciju. Svi ovi elementi podsećaju nas na ono što se već odavno dešava u gradskom jezgru – nagomilavanje spomenika, bisti, raznih žardinjera i drugih elemenata tako da nam u samome centru zapravo najviše fali  jasnog i otvorenog prostora. Bespotrebno velike žardinjere, osim što ometaju normalnu pešačku komunikaciju, imaju i dodatnu ulogu osvežavanja prostora zelenilom, što u principu nije loše. Međutim, unutar nekoliko njih zasađena su i stabla čije će se krošnje u skorijem vremenu “sukobljavati” sa krošnjama starih gelegunja na pravcu ka zgradi “socijalnog”, o čemu se očito nije razmišljalo pri njihovoj sadnji. Drvena sedišta na žardinjerama ne teku čitavim obodom, već su postavljena sa razmakom, verovatno da bi se uštedelo na materijalu.

Moglo bi se propusta dalje nabrajati u nedogled – da ne govorimo o tome da se koncept parternih fontana polako napušta u savremenoj urbanističkoj praksi – ali, nije poenta u tome. Poenta je u tome da građane Subotice lokalne vlasti u prethodnih nekoliko izdanja, faktički od uvođenja višestranačja (ne i demokratije) ništa ne pitaju. Oni su u odlučivanju o izgledu vlastitog grada izgleda najmanje bitni. Stoga je nova fontana simbol antiurbanizma odmetnutih vlastodržačkih elita, odnosno potpunog nerazumevanja javnog prostora i načina njegovog korišćenja od strane dela inženjersko-arhitektonske struke. Naglašavam, jednoga dela.

Pitanje demokratskog odlučivanja na lokalu ne svodi se na dizanje skupštinskih ruku; ono pre svega znači široko učešće građana u odlukama koje se tiču javnih prostora – putem istinski javne rasprave, dijaloga struke, građana i lokalnih vlasti, anketa, pa i putem lokalnog referenduma. Argument da su referendumi skupi više ne prolazi.  Živimo u 21. veku i može se razmisliti i o elektronskom načinu glasanja u buduće.

Investitorski urbanizam kroji lice grada unazad dve decenije i nema naznaka da će se taj trend zaustaviti. Gomilanje stambenih kvadrata u naseljima, stihijski, bez potrebne infrastrukture, ili uz veliko opterećenje postojeće, bez dodatnih parking mesta u vidu podzemnih ili nadzemnih garaža, bez ili sa minimalnim trotoarima i skoro nepostojećim zelenim površinama – sve je to rezultat politike pogodovanja famoznim ulagačima kojima se povlađuje i preko dozvoljenih zakonskih granica a nauštrb samih stanovnika, nas koji ćemo u takvom gradu morati da živimo u narednim decenijama.

Gradovi vape za domovima zdravlja, stambenim fondom dostupnim i siromašnijim građanima, objektima kulture, o selima i da ne govorimo. Sve navedeno posledice su tranzicije, koju bismo sa ove vremenske distance slobodno mogli nazvati i klasnim ratom protiv ugroženih i obespravljenih. Jedina nada koja preostaje jeste da se na političkoj sceni Subotice pojave nove snage koje će u narednim godinama moći da menjaju lokalnu politiku u korist svih, a ne samo nekolicine privilegovanih.

Branimir Kopilović je istoričar umetnosti i profesor filozofije

 

(Magločistač)

 

`KOMENTARI

 1. Salamander kaže:

  Konačno pravi komentar na pravom mestu (nadam se), i mogu samo da kažem BRAVO!
  Molim se da i ubuduće postoje osobe dovoljno obrazovane da daju ovakve argumentovane komentare i da konačno neko uvede red makar u ovom gradu. Jedina zamerka sa moje strane da je sada već kasno i pitam se gde su bili svi mediji i stručnjaci kada se odlučivalo kako će da se sanira fontana…nadam se da će od sada biti više aktivnosti kako bi se predupredile neke buduće greške.

 2. Goran kaže:

  Cujemo da Gradska kuca prokisnjava, da li se neko stara o tome i koliko?

 3. Z.M. kaže:

  Bravo Kopilovicu!

 4. Toranj kaže:

  Zašto ne kombinacija starog i novog. Ne možemo ostati konzervirani i od celoga grada praviti muzej. Gradjani su željni novih gradnji i ovo je jedna od retkih koja je završena. Skeptičnih je bilo i za Ajfelov toranj, a pitajte ih sada šta o tome misle.

 5. Anonimni kaže:

  Internet je dozvolio svakom glupanu da piše šta hoće, što ima lošu stranu ali i dobru. Možemo da vidimo kako rezonuje prost svet. Ovaj kaže „Ne možemo od celog grada da pravimo muzej“ .
  Tako verovatno razmišljaju i rukovodioci. Imamo tih par vrednih ulica oko gradske kuće i to ne možemo da sačuivamo zbog takvih. Sve bliže centru se grade stambene zgrade od stiropora bez drvoreda, zelenila, biciklističke staze, bez dovoljno parkinga. Uskoro u Drapšinovoj, iza OU….samo goli beton i stanovi kokošarnici.

 6. Gluposti kaže:

  Koliko nepristojan možeš biti da u prvoj rečenici maltene izvređaš većinu građana a do kraja prvog pasusa i ostale… Nesvestan šta napisa, nekulturan i suštinaki nepismen prospipa ovde pamet i prodaje muda za bubrege. Istoričar i profesor.
  Pa što onda filozofiraš i politički agituješ?

  Pitam se šta si ti napravio i šta će posle tebe ostati sem ovih nakaradnih preseravanja…

 7. Neko kaže:

  Pa i ja bih se osvrnuo na te krugove, zar su i zgrade građene u stilu secesije bile

 8. Croat kaže:

  Glupost toranj , neman reci za vas dvojicu…..

 9. Neko kaže:

  Greškom otišlo, da nastavim :bile delo nemaštovitih arhitekata, bez ikakve ideje, itd…
  Pa šta sad smetaju krugovi.

 10. M.L. kaže:

  Odličan tekst! Hvala Branimiru na hrabrosti da iskaže drugačije mišljenje. Koje usput, veliki broj Subotičana i deli.Nažalost, većina struke se sakrila u mišiju rupu, dok botovi i režimski mediji rade svoje. Ali proći će i njihovo….nadam se uskoro.

 11. (ba)laban kaže:

  Za botčine žvalavog majmuna je svaki regularno obrazovan stručnjak idiot. Priznaju samo Megatrend stručnjake, a svi ostali nemaju pravo da se oglašavaju… Priznaju samo sud svoje partije. Tako i oni priznaju samo diplomce sa svojeg Sega-Mega-Dens “univerziteta”.

 12. Neko kaže:

  A pro po krugova na trgu.
  Po vašem bi trebalo svi građani da se voze helikopterom, ili bar da imaju dobar dron sa odličnom kamerom pa da mu zasmetaju ti KRUGOVI.
  Da li znači da su sve kuće građene u stilu secesije delo nemaštovitih arhitekata koji nisu imali ideje za nešto lepše, bolje.

 13. Zipo kaže:

  Fontana od milion evra, a bolnica se raspada. Tuga, cemer i jad!!!

 14. Evandjelina kaže:

  Najlakse je kritikovati…ne valja ovo ne valja ono…Svi ovi obrazovani kriticari zive ovde sto godina i samo pisu i nista drugo..Sahranismo zelenu fontanu za koju niko nije odgovarao i nakon rugla u centru dobili smo sredjen prostor,širok i lep da uzivamo..Bolje da neko i pogresi u necemu nego samo da pametuje i proziva a godine i politicari prolaze..
  Bice mi dragi da vidim decicu kako se igraju tamo…Da se osvezim od vrucine i da se ponosim svojom lepom Suboticom . Bravo majstori…čista 10 ka..

 15. jakuzzi kaže:

  Kakvi smo ljudi, takav amanet ostavljamo buducnosti. nema tu mnogo filozofije…

 16. Vladimir kaže:

  Alo, vi što ste na vlasti, i što se lečite po privatnim klinikama u inostranstvu, sledeći milion potrošite na bolnicu. Nemojte nam mazati oči nekim glupostima, što nisu primarne za život običnih ljudi.

 17. bobi kaže:

  mlaz vode nije dobro nacentriran, svaka mlaznica pod drugacijim uglom prska… e amateri jedni!

 18. Milos kaže:

  Ako treba da ocenim ovu fontanu na skali od 0 do 10 dobio bi 2. Sto je super s obzirom sta su zuti napravili. Njihova fontana zasluzuje 0, jer niti lici na sta niti radi kako treba.
  Tako da sad imamo dve fontane koji su ruzne do jaja, kostali su pravo bogatstvo i vec se sad vidi da nece dugo potrajati(hvala Bogu).
  Mozemo slobodno da izjavimo da kao i Djindjiceva fontana i akvapark i ovo ruglo od betona je jedna velika pljacka i prevara.

 19. Arh..2 kaže:

  Imati dve fontane na razmaku od cc 50 metara i to još od kojih ni jedna se ne uklapa u ambijentalnu arhitekturu nije ‘antiurbanizam’ ,već je mnogo više od toga.
  Ne samo da su degradilrale ombijentalnu i pejzašnu arhitekturu centra grada ,već su degradirale i same sebe jer se nalaze na istoj bliskoj lokaciji.

 20. Ljubek kaže:

  Mogli su da iskoriste što je fontana ispred pozorišta da variraju sa maskama i zavesom iz kojih izlazi voda, materijali majolika i(li) kamen na primer.

  Evo zanimljive fontane iz komsiluka, kao ilustracija

  https://web.facebook.com/Meddbenhalima/videos/218407296273729/?t=11

 21. Metuzalem kaže:

  Bauhaus

 22. YU kaže:

  Toranj
  REČ JE O NESKLADU A NE O STAROM I NOVOM. BODE OČI KO HOĆE DA VIDI DA JE OVO JEDNA NEPOTREBNA SKALAMERIJA. OD 90 G NA OVAMO SUBOTICI SE SISTEMATSKI UNIŠTAVA IZGLED A TIME I IDENTITET.
  POGLEDAJTE UŽAS KOJI SE GRADI U UL, BRAĆE RADIĆ. DA LI JE MOGUĆE DA ĆE GRAĐANI DOZVOLITI UVU DEVASTACIJU SUBOTIČKOG CENTRA.
  PRIVTNO UDRUŽENJE IZ MAĐARSKE KUPUJE KUĆE U CENTRU I UNIŠTAVA GA. SA ČIJIM BLAGAOSLOVOM? DA LI SE TO MOŽE TAKO I U MAĐARSKOJ?

 23. YU kaže:

  PROČITAJTE INTERVIJU SA IMRETOM KERNOM U SUBOTIČKIM NOVINAMA. STAJU RADOVI NA POZORIŠTU. PREDSTAVE ĆE SE ODRŽAVATI NA TRGU PORED NOVE FONTANE.

 24. Djenka kaže:

  Kako su se sad osilili kriticari i pljuvaci!!! Pustite fontanu,resavajte svoje zivote i radite nesto pametno!!! Izgled fontane je stvar ukusa,a kako kazu stari ljudi… o ukusima se ne raspravlja i oni su razliciti. Nije tesko pogoditi da ce vam akvapark biti sledeca tema za pljuvacinu,a prvi ce te otici tamo da rashladite….Tako da,cudi me da se filozof upustio u bilo kakav razgovor i zakljucak koje su sad fontane u modi. Molim nadlezne da nadju nekog da rastavi Gradsku kucu i da se od nje napravi akvapark Pozdrav

 25. Mozakss kaže:

  G.dine..
  I da je tacno to sto ste napisali,postavite sebi pitanje ili nadjite odgovor na sledece…
  Dobijete ponudu i movac da izgradite nesto na tom.istom mestu,i vi naravno zasucete rukave i uklucite sve mozdane vijuge i naravno saslusate sve prijatelje kolege strucne,i napravite sta napravite,potrosite novac.
  Sta mislite kakav bi komentar bio ljudi???

 26. Amanda kaže:

  @
  YU , Vučić je sve prodao samo da bi se dokopao love…

 27. Amanda kaže:

  M.L. ,Imaju oni već ‘nove diplome’ verificirane za neku novu vlast…

 28. Cvrčak kaže:

  @ YU , Valjda su se mađarski ‘investitori’ preko noći setili da su u Subotici svojevremeno na tom potezu stolovali masoni. Istina dobro poznatu urbanu sredinu nekadašnji masoni podigli su na višlji nivo…Dok ovim novima za sada uspeva samo srozavati centar grada Subotice.

 29. Subotičanin kaže:

  Moram da naglasim, kao stari Subotičanin, da je ova fontana ruglo, zauzima ogroman prostor, koji je nefunkcionalan.
  Zelena je bila lepota u svoje vreme, tamo smo se okupljali, družili, bilo je mnogo prostora okolo, a što niko nije odgovarao za njenu devastaciju, drugo je pitanje.
  Da ne bi bilo zabune, ne mislim ništa bolje od, o skaradnog li naziva, Đinđićevoj fontani koja je isto bila lopovluk kao i ova, a nema smisla.
  A sklonjenog velikog čoveka Bozu Šarčevića maknuli za popišavanje u mraku parka. No bolje je prošao nego zelena žolnai koja je uništena.
  Ova je fontana, naglašavam, onih koji nisu Subotičani rodom i ne osećaju ovaj grad!
  Još jedan spomenik njihovoj bahatosti, nestručnosti i gluposti

OSTAVITE KOMENTAR