Bratski gradovi

Subotička skupština je na poslednjoj sednici usvojila odluke o potpisivanju sporazuma sa Osijekom u Hrvatskoj i Erdom u Mađarskoj o saradnji i prijateljstvu. Time je nastavljena tradicija bratimljenja sa gradovima iz regiona, pre svega iz susednih država, ali i iz drugih evropskih zemalja. Prvi sporazum je potpisan 1966. godine sa Segedinom, koji je obnovljen 2003. godine. Između ostalih, takvi odnosi su uspostavljeni sa Kiškinhalašom, Osijekom, Dunajskom Stredom u Slovačkoj, Olomucom u Češkoj, Odorhemuom u Rumuniji, Elčeom u Španiji, Tilburgom u Holandiji, Kotorom u Crnoj Gori, Namurom u Belgiji i Kanjižom.

Slika
Osijek preuzeto sa slatkocose.org

– Zahvaljujući tim vezama potpisan je veliki broj dokumenata, deklaracija, pisama o namerama, tematske saradnje na polju kulture, omladine, sporta… Subotica je, u stvari, prepoznala značaj regionalne saradnje i međuopštinskih projekata, svesna da će sopstvene razvojne potrebe i interese najefikasnije ostvarivati kroz zajedničku realizaciju razvojnih projekata regionalnog karaktera – navodi gradonačelnik Saša Vučinić.

Slika
Segedin preuzeto sa putovanja.info
Subotica je takođe odavno pristupila evroregionalnoj saradnji Dunav-Drava-Sava, kao prva opština tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a član je i Evroregije Dunav-Kireš-Moriš-Tisa, regionalnog projekta održivog razvoja RETC, u saradnji sa Mađarskom i Rumunijom, a član je i međunarodne mreže zdravih gradova. Posebno je zanimljivo članstvo Subotice u pilot programu interkulturalnih gradova u kojima se između ostalog nalaze i Berlin, Krajova, Lablin, Lion, Melitopol, Oslo, Ređo Emilia, Grinvič…

Vučinić napominje da grad već ima veliko iskustvo u projektima EU, takozvanih susedskih programa, a do sada je implementirano deset projekata čija je vrednost oko milion evra.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: