Brine o paralizovanom bratu u kući bez vode čiji se krov ruši (VIDEO)

Ištvan Sloboda iz naselja Gabrić 35 godina brine o paralizovanom bratu Jeneu. Nakon teške operacije glave, koju je Ištvan izdržao, obojici sada preti opasnost da im se krov uruši

– Radio sam dvadeset pet godina u “Severu”. Tek što sam ispunio uslov za penziju. Tri i po decenije brinem o bratu koji je paralizovan i ima mentalne pošteškoće. Sada više ne mogu. Održavam unutrašnjost kuće kako mogu, ali nam obojici preti opasnost da nam krov padne na glavu. Izdržao sam tešku operaciju glave. Šav na čelu mi je na žalost vidljiv. Kupio sam crep, ali novca za građu i majstore nemam – započinje priču za Subotičke.rs Ištvan Sloboda iz naselja Gabrić, Deseta nova ulica broj 14.

Dve kuće dalje od braće Sloboda živi porodica Perc – Opp sa šestoro dece. Nakon što smo objavili reportažu o njima, posetio ih je lično gradonačelnik Stevan Bakić, odneo deo i obećao ostatak pomoći.

Deseta nova na Gabriću je ulica siromaštva.

O nevoljama Ištvana Slobode i njegovog brata, koji je u teškom psihofizičkom stanju, redakciju je obavestila Suzana Jurić, zaposlena u subotičkoj bolnici.

Brat Ištvan o njemu brine deceniju i po: Jene Sloboda

– Komšije na žalost izbegavaju da se “mešaju” u tuđe poslove. Izbeglica sam iz Zenice. Uspela sam nekako da na Gabriću kupim kuću za pet hiljada evra, da bih imala svoj krov nad glavom. Godinama gledam Ištvana i njegovog brata. U poslednje vreme, Jenea ne vidim na ulici. Do skoro ga je brat izvozio na kolicima. Uplašila sam se da su se islužena kolica pokvarila ili raspala – kaže Suzana Jurić.

Iako i sam teško bolestan, Ištvan Sloboda revnosno brine o mlađem bratu. Stigne da pomogne i komšijama. Nedavno se i porodici Perc – Opp našao na usluzi.

Kaže, najviše se plaši jeseni i zime, strepeći hoće li krov na njegovoj kući izdržati.

– Uspeo sam da kupim polovan crep, ali nakon operacije zaista više nemam ni snage ni mogućnosti da kupim građu i platim radnike. Neka bude kako biti mora – poručuje Ištvan Sloboda.

suboticke.rsKOMENTARI

 1. AC kaže:

  Subotica je lep grad sa velikim srcem za svoje sugradjane.Ajde da se organizujemo i svako po malo sati drustvenoga rada pokloni ovim bracama da zimu dočekaju sa novo pokrivenim krovom. Za pojedinca je to malo za njih dvojicu znaci mnogo.

 2. --------------------------- kaže:

  Neverovatno je da svi osim domicilnog stanovništva dobijaju pomoć u vidu kupovina kuća u kojima niko ne stanuje primera za to ima bezbroj i toje za tužilaštvo jer ti koji su putem konkursa nešto dobili da bi držali zapušteno i posle par godina isto to prodali ne zaslužuju da dobiju bilo šta. Ti i takvi čine koliko ja znam krivično delo. Ovde se građani solidarišu dok maćeha svojoj deci deli i šakom i kapom.

 3. Rax kaže:

  Bravo za suboticke i ovom sajtu hvala sto posvecuju mesto ovdasnjim ljudimo, ciji su preci,a i sami gradili ovaj grad i okolinu. Vms, da vidi sta radi za svoj narod. Da se ne kite lovorom, za koji zaradjuju madjari u hu, vec da pokazu sta oni rade za ove siromasne ljude. Znamo da se gradi za pridosle, da im se daje gradjevinski materijal, da se pomaze srpska, kosovo i jos mnogo toga. Sta je uspeo vms da uradi za ovdasnje ljude, svih ovih godina? Mene, licno ne interesuje laban , bakic, gojko i sl., vec ovdasnji politicari, koji bi trebalo da izdejstvuju sto vise za nas starosedeoce. Sva pomoc se prikljuplja privatno, dok gore navedeni dobijaju od svih nas i nasih redovno placenih doprinosa.

 4. Slavko kaže:

  Napravite neki račun za uplatu pa da ljudima uplatimo koliko smo u mogućnosti. Naše malo možda njima pomogne. Pozdrav

 5. Anonimni kaže:

  Suzana Kad bi poštovani gradonačelnik pomogao bilo bi humano,zima dolazi,kiše,dobro se dobrim vraća,unapred zahvalna gradonačelniku Stevanu Bakiću <3

OSTAVITE KOMENTAR