Broj aktivno obolelih od korone u Subotici manji, sveukupna situacija izrazito nepovoljna

Iako su podaci koji se odnose na poslednjih sedam dana ohrabrujući, sveukupna epidemiološka situacija u Subotici je i dalje izrazito nepovoljna, a najgori scenario još uvek nije izbegnut – ocenio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki.

 Gostujući u jutarnjem programu RTV-a, on je izneo da se u poslednjih sedam dana beleži pad broja aktivno obolelih, i to za dvadeset odsto, tako da je u Subotici trenutno aktivno obolelo 2.400 građana.

“U veoma kratkom vremenskom periodu, ukoliko se opustimo, a veliki izazov je pred nama – to su nadolazeći praznici krajem decembra i u mesecu januaru – stanje može drastično da se pogorša. Znači, razloga za opuštanje nema”,  poručio je Bohucki.

U slučaju da se svi građani pridržavaju propisanih mera, Bohucki očekuje dalji pad broja aktivno obolelih, ali napominje da će se visoke brojke održati tokom cele zime, najmanje do proleća.

“Zato jer je ovo kapljična infekcija i većina stanovnika nije imala ovo obolenje. Samim tim, prirodno posmatrano – agens je tu, populacija koja nije imuna – znači javno-zdravstveni izazov Kovid19 biće aktuelan najmanje do proleća”, ocenio je on.

U suprotnom, upozorava, ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, cifre se za pet do deset dana mogu duplirati.

“Ne samo da će biti duplo više obolelih, nego samim tim će biti dvostruko, ako ne i više puta veća potreba za hospitalizacijom, za respiratorima i samim tim i smrtnih ishoda. Znači, nekakav najgori scenario još uvek nije izbegnut i zbog toga treba da budemo i dalje veoma oprezni”, upozorio je Bohucki.

Po poslednjim podacima, u Opštoj bolnici u Subotici hospitalizovano je 169 pacijenata obolelih od Kovid 19, od kojih je 15 na intenzivnom lečenju, a devetoro na mehaničkoj ventilaciji.

RTVKOMENTARI

 1. Trener kaže:

  Rioda otvaraj Vajt svi kod tebe na nargilu!!!!!

 2. Li kaže:

  Hajte hajte gastarbajteri donesite malo import korone, pa u januaru kolektivno na respiratore…. za koga bude

 3. Joka kaže:

  Ništa od vakcionisanja . Svi svetski mediji pišu da se pojavila nova ‘koron’ opasnija i agresivnija od ovog ‘ olazećeg ‘ kovida 19. Naime stare vakcine neće da štite od ove nove mutirane korone. Građani Londona su pobegli iz tog višemilionskog grada na svoja imanja i u manje gradove u sigurnosti…

 4. amacak kaže:

  joka (imri, meritor, inspektor …) odakle ti da nove vakcine neće delovati na tzv. novu korronu kada se vest pojavila pre dan-dva i još niko nije stigao ni da to ispita? lupaš kao i obično.

 5. Pera kaže:

  Prevencija lekovima? Budalaština.
  Lečenje nepostojećeg? Budalaština.
  Ozdravljivanje neozdravljivanjem? Budalaština.
  Ispravljanje neprirodnog neprirodnim? Budalaština.

 6. Jevrem kaže:

  @ amacak Ha ,ha pročitaj na ovom sajtu izjavu direktorice Vesne Prćić iz JP Pogtrebno pa možda ćeš svatiti po broju umrilh prošle godine i ove godine je isti,a ove i slične podaci stižu i iz drugih država.
  Ostavi se te joke i ostalih komentatora na ovom sajtu svi imaju pravo na svoja mišljenja-bolje da razmisliš svojom glavom i mozgom ako imaš. A ako si zadužen da pratiš i cinkariš na ovom sajtu onda si promašio svoju misiju.

 7. amacak kaže:

  jevreme, kakve veze ima tipični kritizerski komentar “Ništa od vakcionisanja” sa izjavom ove iz pogrebnog? kako njena izjava objašnjava zašto je vakcinacija završena pre nego što je i počela?

  ajd objasni molim te i drži se teme, nemoj da počneš o nečem trećem.

 8. Jevrem kaže:

  Nije svakom šef A ,vu. Tebi možda. A ti si mi najmanji sviralo na k…Koja tem mene zanima.je moja stvar . A pošto si neuk moraš da tražiš dozvolu od ‘vođe’ u kom stilu smeš odgovoriti.Znamo mi odakle puše vjetar.

OSTAVITE KOMENTAR

61 + = 66