Brzi saveti za bolji uspeh u školi

Saveta za bolje učenje nikada dosta. Nikad nije kasno da promenite svoje navike i do kraja školske godine ili semestra postignete puno bolje rezultate nego što ste se nadali. Potrebno je samo malo truda i volje uz dozu domišljatosti da iznenadite ne samo sebe, nego i svoje roditelje i profesore. 

 

Nagradi se za trud

Recite si: ‘Uh, ne da mi se, ali ipak želim i hoću! Danas ću učiti celo poslepodne za taj sutrašnji test, ali ću zato sutra posle škole otići s drugovima na vožnju biciklom i uživati!‘ Na taj način ćete se puno bolje motivirati za učenje.

 

Vreme za učenje

Učite onda kada se osećate najodmornijim/om, tj. probajte si organizovati vreme i učiti u doba kada vam to najbolje odgovara. Razmislite o tome u koje doba dana imate najviše energije jer je to kod svake osobe drugačije. Na primer, možda ste “noćna ptica” ili vam je ipak bolje učiti u pet sati ujutro, u miru i tišini. Sve je moguće. Ali ipak, potrudite se da uvek dobro naspavate, jer učenje u stadiju neispavanosti i iscrpljenosti je zapravo kontraproduktivno. Ovo naravno govorim iz ličnog iskustva.

 

Pravilno učenje

Ako učite čitajući na glas, obavezno promenite taktiku, jer se na taj način tako troši previše energije, ali i vremena. Dok učite, čitajte u sebi i fokusirajući se na tekst i razmišljajte o onome što čitate – uz ovu metodu ćete zapamtiti puno više u puno manje vremena. Takođe, nemojte se forsirati, jer to je najkraći put do umora i automatskog gubljenja strpljenja. Kroz mnoge naučne radove je dokazano da prilikom učenja novih stvari/činjenica od onoga što čujemo zapamtimo svega 10%, od onoga što pročitamo 30%, a od onoga o čemu razmišljamo čak 90%. Zato nikad nije dobro učiti u zadnji tren! Pogotovo kada čitamo pesme i poeziju. Čitanje poezije zna biti teško, jer nekad ne razumemo sve metafore, ali ako pažljivo pročitate i nakon svake strofe razmislite šta ste pročitali, shvatit ćete da zapravo nije toliko komplikovano koliko se u početku činilo.

 

Hrana za um

Praznog želuca ćete teže učiti, zato nikako nemojte preskakati obroke! Mozak traži hranu za svoj um! Za moždane stanice obično se preporučuje: povrće, mleko i mlečni proizvodi, riba i orasi. S druge strane, pripazite da ne unosite previše ugljikohidrata, poput šećera i slatkiša – jer bi oni mogli izazvati suprotan efekt tj. pospanost.

 

Miran kutak za učenje

Zamolite ukućane da vas ne ometaju dok učite. Isto tako, udaljite sve stvari koje vam odvlače pažnju i koje bi vas mogle dovesti u iskušenje da prestanete s učenjem. Na primer, neki novi film koji bi bilo zgodno pogledati ili časopis koji čeka da ga prelistate. I možda najvažnije od svega, isključi zvuk na mobitelu! Takođe, potrudite se da prostorija u kojoj učite bude uredna, jer verovali ili ne, nered podsvesno uveliko remeti koncentraciju.

 

Pronađi dodatne izvorne informacije

Uf, gradivo vam se čini ultra-dosadno? Poslednje što bi vam palo na pamet je saznati nešto više o toj temi, npr. na internetu ili preko nekih knjiga iz biblioteke? Ali upravo to je rešenje! Ako vam je neka tema ili lektira previše dosadna ili nejasna, pokušajte sami naći nešto više o lektiri na internetu, možda uz nova saznanja shvatite da i nije toliko zamorna kako se u početku činila! Ko zna, možda vam do kraja bude jedna od omiljenih pročitanih knjiga. Opet govoreći iz iskustva, to i nije tako redak slučaj.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR