,,Buđenje,, u Savremenoj galeriji

Sinoć se odigrao plesno-koreografski performans ,,Buđenje,,  u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Savremenoj galeriji, Subotica.

“Buđenje” je jedinstveni oblik performansa: zajedničko, među-telesno i među-žanrovsko iskustvo rudimentarnih stanja tela žigosan mitskom, fantazmagoričnom, polimorfnom i dinamičkom mešavinom ‘proto-tela’, živih delova tela i grafičkih delova koji asociraju na Empedoklovu Kosmogoniju i Kamievim uvidom u mit o Sizifu.

Ova predstava je plod susreta vizuelne umetnice Emilie Jagice i koreografkinje Aniko Tomin Kiš. Osnovni način rada ove dve umetnice jeste uzajamno podsticanje i suočavanje koje lišava njihova tela i način na koji se pokreću od svakodnevnog značenja. Njihov rad se kontekstualizuje u sopstvenim vizuelnim tragovima te kroz probe i greške vodi ka uzajamnom stvaranju scenografije koja polako razgrađuje temu suočavanja, pobune, suočavanja sa ravnodušnošću prirode i pobune protiv besmislenosti tradicionalnih kategorija ljudskog života.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR