Budući izgled Narodnog pozorišta

Spoljašnji izgled budućeg objekta Narodnog pozorišta je definisan. Treba napomenuti da će stari, zaštićeni deo objekta biti vraćen u prvobitno stanje, a da se polemika sve vreme vodi oko toga kako novi deo objekta treba uklopiti u taj stari deo.

 

Profesor Radivoje Dinulović, projektant ovog objekta je napravio tri mogućnosti budućeg izlgeda od kojih će jedan biti izabran. U nastavku teksta će biti predstavljene sve tri varijante uz kratka objašnjenja svakog od njih.

 

U prvoj varijati, se pravi fasada po stilu identična starom delu, a preko nje (oko 80cm) se postavlja potpuno providno staklo. Drugim rečima, neće biti metalizirano, te će se fasada iz stakla u potpunosti videti.

 

Fasada prema Korzou
Slika

Slika

Druga varijata se u odnosu na prvu varijatnu razlikuje u tome što će se izbaciti staklo u prizemlju i prvom spratu, gde će se naći fasada koja je u potpunosti identična fasadi od pre rušenja. U gornja dva sprata, zidana fasada će biti prekrivena potpuno providnim staklom.

 

Fasada prema Korzou
Slika

Slika

Treća varijanta se u odnosu na drugu razlikuju samo po detaljima na fasadi prizemlja i prvog sprata, koji će se donekle razlikovali od detalja pre rušenja.

 

Fasada prema Korzou
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Fasade prema drugim ulicama, kao i prema Trgu Slobode su identiče u sve tri variante. Za sve one koji su upoznati sa prvobitnim planom, razlika u sadašnjem planu je ta što će obejkat Narodnog pozorišta u unutrašnjosti biti niži za jedan sprat, pa će scenska kula biti visine 28m. Takođe, visina prema Korzou će se smanjiti za jedan sprat, kako bi bila u ravni sa visinom okolnih zgrada, i to je trenutna visina obejkta prema Korzou.

  Slika
  Na gornjoj slici se otkriva i plan arhitekata da se na krovu narodnog pozorišta napravi kafe. Takođe na uglu Korzoa i Vojnović ulice, na mestu nekadašnje pivnice, planirano je i otvaranje "Gradske kafane" što se može videti na prethodnim slikama.

  Projekcija fasade prema Korzou. Neka vas ne zbuni deo skorz levo jer je to fasada prema Vojvović ulici. Fasada prema korzou se završava sa staklenim delom.
  Slika

  Projekcija fasade prema Trgu Slobode (zelena fontana). Takođe neka vas ne zbuni skroz desni deo, jer je to fasada prema Nušićevoj ulici.
  Slika

  Tokom izrade fasade radilo se na tome da se razbije monotonija zidova orijentisanih prema Trgu Slobode, i to će se postići izgradnjom "vertikalnog trga". Vertikalni trg će u odnosu na trenutnu regulacionu liniju objekta izaći oko 3m prema trgu, i na njemu će se izraditi stepenište koje će građani moći slobodno da koriste.
  Veliki prolaz koji vodi prema sceni sa Trga Slobode će biti funcionalan i za predstave i koncerte na otvorenom.

  Slika

 2. djomla kaže:

  Slika

  Izgled prema Korzou
  Slika

  Izgled prema Trgu Slobode
  Slika

 3. coyote kaže:

  Najvise mi se svidja druga opcija, posto u velikoj meri zadrzava stari izgled. Sto se tice onih stepenica kod zelene fontane, malo sam skeptican, posebno u Subotici, gradu sa mnogo suicida. :)

 4. miso kaže:

  da i ja dam moje skromno misljenje i kazem kako mi je takodje druga varijanta najlepsa, prihvatljivija.

 5. Markes kaže:

  Svoj glas dajem prvom resenju. Ispasce ubedljivo najbolje.

  Sto se tice onih stepenica kod zelene fontane, malo sam skeptican, posebno u Subotici, gradu sa mnogo suicida.

  Hahaha… :lol:

 6. LepaKata kaže:

  a sam definitivno za varijantu broj 2! Mnogo bolje će se ukombinovati nekadašnji izgled sa modernim delovima.

  Bila sam noćas na gradilištu za vreme Noći muzeja i površine scena su ogromne!
  Ovo je jedan megalomatski projekat koji će se svetski odraditi, a koliko vidim i sredstva su obezbeđena :applause:

  I jako sam srećna zbog gradske kafane kao i verujem mnogi Subotičani :D

 7. Lansky kaže:

  Zahvaljujući ovoj predpremijeri, prvi smo mogli da vidimo budući izgled. U sinoćnoj Noći Muzeja su pokušali sa nekim projekcijama na zidovima ali to je bilo neuspelo. Posebno je bilo smešno što su arhitekte vodile grupe posetilaca i govorile im nešto ali se pod milim bogom ništa nije čulo ni iz blizine, od glasne muzike :D Ali nije ni važno kad mi već sve znamo. :D

  Berem si moga da osetiš i akustičnost budućeg pozorišta. :)

 8. Stormwatch kaže:

  Prva fasada je ubedljivo najbolja i najfunkcionalnija, sa starim stvarima ipak treba konacno raskrstiti u ovom gradu pa bih voleo tu nekadasnju fazadu da vidim iza nove jer pored toga sto estetski mnogo bolje izgleda daje i skrivenu poruku da je ovaj grad konacno zavrsio sa nekim "nasledjem" koje ga je prilicno kocilo proslih decenija.

 9. LepaKata kaže:
  Stormwatch napisao:daje i skrivenu poruku da je ovaj grad konacno zavrsio sa nekim "nasledjem" koje ga je prilicno kocilo proslih decenija.

  Hmm mislim da ne treba mešati političko i kulturno nasleđe grada! Kulturno nikada nije kočilo razvoj grada. Naprotiv, može samo da nam pomogne u razvoju…

 10. Markes kaže:
  Stormwatch napisao:Prva fasada je ubedljivo najbolja i najfunkcionalnija, sa starim stvarima ipak treba konacno raskrstiti u ovom gradu pa bih voleo tu nekadasnju fazadu da vidim iza nove jer pored toga sto estetski mnogo bolje izgleda daje i skrivenu poruku da je ovaj grad konacno zavrsio sa nekim "nasledjem" koje ga je prilicno kocilo proslih decenija.

  Potpisujem. :yes:

 11. Duqi kaže:

  Dajem glas za drugu opciju fasade, mada ionako necemo mi da biramo. Nego meni nije jasna funkcija onog vertikalnog trga. Popnes se gore, bacis pogled, sidjes dole, jel samo to?

 12. djomla kaže:

  Malo mi je nezgodno da pricam o projektu jer nisam bas u sve upucen, zato ono sto pisem nemojte uzimati zdravo za gotovo.

  Vertikalni trg je nasta kao poslednica dve ideje. Prva je da se razbije monotonija zida prema trgu kako bi se i taj deo prostora "oziveo". Drugo, te stepenice bi bile i deo protivpozarne zastite, jer je pozoriste spada u visokorizicne objekte kada je u pitanju pozar, sto se u nasem slucaju, nazalost pokazalo kao tacno. E sada za ovo drugo nisam siguran.

  Ono sto je sigurno tacno je to da je ideja o "verikalnom trgu" nastala jos tokom projektovanja prvih izgleda objekata, da bi se kasnije od te ideje odustalo. No, u medjuvremenu je doslo do promene urbanistickog plana i pravila gradnje, te je pozoristu dozvoljeno da isturi delove objekat van regulacione linije. Tako bi u slucaju prvog resenja, 80 cm od sadasnjeg zida bi dislo providno staklo, a sa trga bi 3m dosao "vertikalni trg". Sve u svemu posto je ideja nedavno obnovljena, arhitekte i profesor Radivoje Dinulovic nisu uspeli da je do kraja razrade.

  Evo kako to izgleda u Bobur trg u Parizu
  Slika

  Prvobitna ideja koja je napustena.
  Slika

 13. Markes kaže:

  A neka informacija za unutrasnji entrijer pozorista. Kruze po gradu razne price da jedna dvorana uopste nece imati fasadu, a da ce druga biti crvene boje.

 14. djomla kaže:

  Unudtrašnje fasada dvorana će biti raznolika ali se još ne zna njihov tačan izgled. Ono što se zna jeste da će koncertna dvorana (uz Trg Slobode) biti tradicionalnog izgleda, ali se još ne zna iz kog doba jer je i velika dvorana starog pozorišta menjala svoj izgled. Oko toga treba da se usaglase arhitekte i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Što se tiče druge dve dvorane takođe još ništa nije definisano.

 15. djomla kaže:

  Zaštićeni deo
  Slika

  Slika

  Slika

 16. kosarka kaže:

  fantasticno izgleda pa cak preglamurozno naspram ostalih zgrada pored,mozda nekome tada bude smetala gradska kuca…voleo bi da ovaj projekat bude uskoro okoncan,mada mislim da se ovaj projekat mogao vec zavrsiti da se dao nekom stranom investitoru.ovako cekamo a zivot tece,prazninu gradu a pogotovo ljudima niko nemoze nadoknaditi,opet smo spori po ko zna koji put

 17. Bojan kaže:

  Samo ga napravite VEĆ da ljudima bude uživanje prošetati korzoom, tj. da se ti isti ljude vrate svom gradu a ne da nam grad radnim danima u 21h izgleda kao da niko ne živi u njemu  😈

OSTAVITE KOMENTAR

12 + = 20

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: