Bunford: Agina ulica odslikava dušu Subotice

Završeno je i uređivanje ulice Age Mamužića u Subotici. Investicijom vrednom 8 miliona dinara uređena je ova ulica sa starom kockom koja se prostire na 224 kvadratna metra. Stara kocka je preslagana, a ostali prostor temeljno preuređen. Čim se vremenske prilike malo poboljšaju, ulica će biti otvorena i za saobraćaj vozila. Pešaci već koriste ovu ulicu dugu 128 metara. Posao je obavljen za dva meseca, a Tivadar Bunford je pohvalio izvođače koji su radili uprkos lošim vremenskim prilikama.

agina (1)

“Subotičani su dobili nazad ulicu koja zaista odslikava dušu Subotice. Smatram da u centru ima još nekoliko ovakvih ulica koje bi valjalo obnoviti. U njima bi se mogli otvoriti kafići za umetnike, antikvarnice, tu bi Subotičani mogli dolaziti radi nostalgije, razgovora i druženja” rekao je Bunford.

Preuređivanje ulice Age Mamužića nije prošlo bez poteškoća, drveća gelegunje su morala biti posečena i na određenim delovima je vodovodna mreža morala da bude obnovljena. Gelegunja će uskoro opet biti posađena na mesta predviđena za njenu sadnju, pa će ova ulica biti jedna od najlepših u gradu.

agina

RTV PannonKOMENTARI

 1. Zigi kaže:

  Mogli bi i Gombos sokak srediti , nekada najpoznatiju ulicu , a danas ruglo grada 🙁

 2. freelancer kaže:

  Saobraćaj??? Kakav saobraćaj??? Za automobile ŠLJAMA I OLOŠA, malogradjanskih SNOBOVA, šupljoglave kvazi-elite kao u ENGELSOVOJ???
  Eeee, moja Subotice… Ni za milion godina nećeš izaći iz gliba palanke i FILOZOFIJE PALANKE…

 3. Belial kaže:

  Ne razumem zasto sada hoce tamo da puste vozila?! Sad ce vam vozila te kockice ugaziti pa ce biti isto kao na radijalcu sto su unistili onim sleperima!

 4. LEJA kaže:

  Divna ulica, ali treba je oplemeniti cvećem i baštama kafića, a ne obesmisliti parkiranim automobilima!

 5. esteta kaže:

  pa da li ste normalni da puštate vozila kroz nju, umesto da bude novo gradsko jezgro vi će te da je unakazite i bacite sve te milione

 6. Vesko kaže:

  Nije bez razloga ova ulica lepo sređena, ali je dobra vest za sve sto se tako nesto ili slicno uradi u nasem gradu. Nadam se da ce se gosp. Bunford zalagati da se obnove i ostale ulice u uzem i sirem centru grada.

 7. Bi ne bi kaže:

  sad kad maracsa otvori bastu bice ludilo

 8. Lansky kaže:

  Grad da otkupi plac starog kupatila u Drapšinovoj i isto ovako formira mali trg a investitori nek okolo grade lokale.
  Vidi: https://www.gradsubotica.co.rs/trg-iznenadenja/
  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2015/06/drapsinova1.jpg

 9. LEJA kaže:

  Po svim komentarima, vidi se da se svi slažemo da ova ulica ne treba da bude parking! Videćemo da li će konačno i opštinske vlasti poslušati glas naroda jer, kako često ističu, (doduše najviše pred glasanje) oni su u službi građana!

 10. ovca kaže:

  ali da bi stvarno dobila dusu ”grada” Subotice treba uterati koji automobil onako lepo preko trotoara, popreko, uzduzno nije ni bitno..kako to vec imamo priliku da vidimo u mnogim cetralnim delovima grada ( iza maxija ulica koja vodi do doma JNA, petra drapsina i jos po koja) napravite parking na radnickom i resicete sam problem sa parkiranje..postavite na sprat gvozdenu konstrukciju i eto ti parkinga

 11. Posmatrač kaže:

  Ja na trenutak zaboravio da je ova ulica namenjena za parking… Ovaj prizor kao na gornjim fotografijama nećemo još dugo gledati 🙁

  Moglo bi se reći, ako je za parking, nisu morali ni sređivati… Ipak, biće lepše, ali nikakve koristi od toga.

 12. pista kaže:

  Ma bice parking! Ekstra zona – ekstra cena, ovo ce biti ljubicasta zona….

 13. gelegunja kaže:

  a pazi ovo ..bilo poteskoca sa gelegunjama, ALI CE IH OPET ZASADITI???!!! pa ce opet za deset godina da vade

 14. Pajo kaže:

  E ajde samo kazi koliko je to kostalo! I kazi dali je sve izplaceno! Veruj mi nije isplaceno a onaj koji ceka svoj novac dobice kamatu iz drugih radova na drugoim gradilistima! Mislim na podizvodjaca!

 15. adkersu kaže:

  Ko pusti autosaobraćaj u ovu ulicu, ili nameni je za parking taj je nepopravljivi seljos po mentalitetu. Freelancer – pored mogućeg jednog, imate još 1000 pluseva!

 16. Rade Neimar kaže:

  Na fotgrafiji br. 2 je jedan zeleno obojeni objekat, porodicna kuca. Originalni primer selajackog baroka iz najverovatnije sredine 19-tog veka. Gradjevinski stil koji su koristili skoro iskljucivo Cesi / Slovaci / Nemci. Objekat je spomenik multinacionalnosti i multikulture Subotice i njenih stanovnika. Ako nije pod zastitom kao kulturno dobro, valjalo bi ga pod hitno staviti, sacuvati i po mogucstvu restaurisati u njegov prvobitni izgled, mada i sada deluje vrlo ocuvano i autenticno.

 17. MILANA kaže:

  Rade Neimar, to je bila kuća Age Mamužića, nekadašnjeg gradonačelnika Subotice, po kojoj je ova ulica i dobila ime. Mislim da je zaštićena.

 18. rax kaže:

  Ago Mamuzic je bio hrvatski pisac i borac protiv madjarizacije, dok je gradonacelnik bio Lazo Mamuzic.

 19. Rasde Neimar kaže:

  @ MILANA
  Odlicno, osim gradjevinskog stila, jos jedan kulturno istoijski razlog za ocuvanje ovog karakteristicnog objekta.

 20. dva u jedan kaže:

  Milana, gradonačelnik Subotice bio je Laza Mamužić, od 1884. do 1902., a Augustin Ago Mamužić advokat, pisac, novinar i borac protiv mađarizacije Bunjevaca.

 21. MILANA kaže:

  Verovatno sam nešto pobrkala, ali kuća je sigurno jednog od ta dva Mamužića!
  Hvala na komentarima i ispravkama.

 22. Daddy kaže:

  Ago, Augustin Mamužić i Lazo
  Mamužić su se krajem 19. vika poja-
  vili, ko osnivači Pučke kasine i ko
  vođe nove Slobodoumne stranke u Su-
  botici. Osnivanje Pučke kasine je bio
  čin emancipacije Bunjevaca, odnosno
  samobitnosti Bunjevaca.

  http://www.bunjevacka-matica.org/ric/ric_bunjevacke_matice_93_94.pdf

 23. Anonimni kaže:

  DVOBOJ razjasniti izmedju AGO i LAZA, nisu se pazili, politicki protivnici

 24. S&S kaže:

  Parkiranje vozila mora biti dozvoljeno zbog onih koji dolaze u zgradu obloženu staklom. Kako bi izgledalo da gospoda dolaze peške čak iz Štrosmajerove ili od Gradske kuće. Ako Bunford ima dušu kao što misli,i Agina će je imati.

 25. Mare kaže:

  Mogle bi se jos i mnoge druge ulice ovako srediti, samo… U tim drugim ulicama se ne nalazi sediste SVM-a. Pa ce te druge ulice u kojima zivimo mi, manje bitni, sacekati neka bolja vremena.

 26. dva u jedan kaže:

  @Anonimni, kakav dvoboj “između Ago i Lazo”? Laza Mamužić jeste imao dvoboj 1902. zbog kojeg je morao da napusti mesto gradonačelnika, ali ne sa rođakom Agom.

 27. Preklanjski kaže:

  Pa nece valjda biti tamo parking……..neeeeeeeee

 28. Megille kaže:

  Ako Tivadar Bunford rodom nesubotičanin kaže onda je sigurno tako…

 29. Aleksa kaže:

  @Rade Neimar
  Kuca o kojoj pisete je porodicna kuca Lazara Vojnic Hajduka (duboko mu se izvinjavam na indiskreciji), a o Agi i Lazi Mamuzicu je na ovom sajtu je nalupano dosta gluposti, a najvise mi se dopada komentar “zastitnika Bunjevaca” o Puckoj kasini, mogao je do navede i neki drugi izvor a ne samo Bunjevacku maticu, na
  primer knjigu mr.Lazara Ivana Krmpotica “125 godina od osnutka PUCKE KASINE 1878-2003” a pogotovu recenziju povodom izlaska te knjige od Stevana Mackovica.istoricara,viseg arhiviste.
  A Agi Mamuzicu postoji podatak da je imao odvjetnicku kancelariju preko puta Franjevacke crkve (zgrada Kekeca), a o njegovoj stambenoj zgradi nisam nasao nikakvih podata. Cinjenica je da je u jednoj od tri kuce koje se vide na toj slici nekada stanovao neki Mamuzic, mozda navodi na pomisao da je to kuca Age Mamuzica. Medjutim, cinjenica je i to da u Subotici retko koja ulica ima naziv po nekom poznatom ili nepoznatom licu koji je u njoj stanovao.
  Zatvaranje te ulice za saobracaj ima dve negativne strane. Sa jedne strane pretvaranje u pesacku zonu gubi smisao jer nema nikakvih dodirnih tacaka sa ostalim pesackim zonama, dok sa druge strane ne omogucuje pristup zgradi Socijalnog, koja je po mom misljenju prva zgrada koja unistila izgled centra Subotice.
  O zgradi SVM ne bi trebali suvise da raspravljamo jer se zna sa cijim sredstvima je izgradjena, kao i rekonstrukcija dela Zute kuce. Niti jedan dinar Subotice tu nije ulozen.

 30. dva u jedan kaže:

  Što se tiče Pučke kasine (Narodne kuće) i gospode mr Lazara Ivana Krmpotića i Stevana Mačkovića, njihova kroatocentričnost u pogledu Bunjevaca je “neupitna”, a da je osnivanje Pučke kasine zaista bio čin emancipacije i samobitnosti Bunjevaca, a ne Hrvata ili Hrvata-Bunjevaca, govori i podatak da je ona trebalo da se zove Bunjevačka kasina, kako je nadležnom ministarstvu u Pešti i bio podnet zahtev prilikom osnivanja. Ugarske vlasti, međutim, nisu dozvolile i odbile su da se u nazivu pomene reč “bunjevačka”, pa su osnivači našli kompromis u osnivanju Pučke kasine. Čudim se ako su Bunjevci već tada znali da su Hrvati, kako nisu zahtevali naziv Hrvatska kasina, možda bi iz cuga prošli i ne bi morali da menjaju!

 31. ludak kaže:

  Da li su ovi normalni da puste saobracaja u ovu ulicu?
  Ova ulica je kao stvorena za pesacku zonu, idealno.
  Greh je da ova ulica bude otvorena za saobracaj.
  Da li ima razuma u ovom gradu?

OSTAVITE KOMENTAR