“Bunjevački je jezik našeg srca, a srpski jezik razuma”

“Bunjevački je jezik našeg srca, a srpski jezik razuma”. Ove reči prof. dr Ranka Bugarskog, jednog od najboljih linvista u Srbiji pa i u svetu, Bunjevci su odabrali i kao svoju poruku koju su uputili sa skupa koji je održan u “Bunjevačkoj matici” u Subotici povodom “Dana maternjeg jezika”.

Za 300 godina, koliko žive na prostoru Srbije, Bunjevci su negovali svoj maternji jezik sa elementima nacionalne kulture jer je taj jezik ne samo bitan deo identiteta već što je – kako je izjavio prof. dr Ranko Bugarski, jedan od najboljih lingvista u Srbiji i u svetu – “bunjevački jezik srca”, a srpski jezik razuma”.

Prvi Statut Subotice, donet u 18. veku, napisan je na bunjevačkom, ali je tek nedavno bunjevački govor standardizovan i dobio status jezika, što je za očuvanje identiteta ove nacionalne zajednice u Srbiji od izuzetnog značaja.

“Standardizacija jezika je jedan proces. Dakle, ušli smo “u njega”. Sad već imamo ozbiljne atribute uz koji, možimo kazat, da možimo se služit ričnikom, možimo se služit gramatičkim priručnikom i pravopisom. I to je sad jedan start, jedna baza sa koje triba radit”, kaže Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Na skupu koji je povodom “Dana maternjeg jezika” održan u “Bunjevačkoj matici”, Nevenka Bašić Palković je potsetila da Zavičajno odeljenje Gradske biblioteke u Subotici čuva ogromno književno blago koje je nastajalo na bunjevačkom, da Bunjevci mogu da ga upoznaju i da na njegovim temeljima razvijaju svoj jezik i kulturu.

“Uspili smo da sačuvamo našu bunjivačku ikavicu, da se njome ponosimo i da, od 2003. godine kada je osnovan Nacionalni savit Bunjevaca, negujemo svoj jezik. Uspili smo i da kroz knjige, listove, kroz ostale elektronske medije, usavršavamo svoj jezik, a i da nigujemo sve ono što nam je iz prošlosti ostalo”, veli Nevenka Bašić Palković, penzionisana profesorka jugoslovenske i opšte književnosti.

Deca u subotičkim školama već 11 godina mogu da se školuju na bunjevačkom kao svom maternjem jeziku, a Sandra Iršević, doktorantkinja na Fakultetu za medije i komunikacije “Singidunum” u Beogradu, predstavila je rezultate istraživanja koje je, sa profesorom Aleksandrom Raičem, sprovela među decom u Subotici na temu povezanosti bunjevačkog jezika i identiteta.

“Mogu slobodno da zaključim da su dica koja uče bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture izuzetno svesna svog identiteta. Međutim, na pitanje koji je njihov maternji jezik, oni su odgovarali: bunjevački, mađarski, hrvatski, čak predmet izjašnjavanja bio i albanski, a to znači da su oni sa svojim narodom identifikovani”, objašnjava Sandra Iršević, doktorantkinja na Fakultetu za medije i komunikacije “Singidunum” u Beogradu.

Svakih 14 dana nestaje jedan jezik. Najvažniji preduslov za preživljavanje jezika je da se prenosi deci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se neguje u školama i medijima.

U Srbiji postoji više od 30 etničkih zajednica koje govore svoj vlastiti jezik, a 11 manjinskih jezika je u službenoj upotrebi. Bunjevci su, povodom “Dana maternjeg jezika”, zaključili da je njegovo negovanje najvažnije za očuvanje nacionalnog identiteta Bunjevaca.

 

RTVKOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Bunjevci 300 godina žive tu gde jesu, u Vojvodini. Srbija se tek pre 100 godina dokopala ovih prostora.

 2. Jole kaže:

  S&S istina, ali zato je Vojvodina danas Srbija, i hvala Bogu da jeste, moj cukundeda je pobegao u srpske dobrovoljce kako bi branio Srbiju od Austrougarske, nazalost nikad nije doziveo da vidi oslobodjenu Suboticu.

 3. Nikola kaže:

  “Iđemo da plugujemo”….hahahaha

 4. gligorije kaže:

  istina
  sta kazes za prvi statut subotice?

 5. LajBud kaže:

  “Bunjevci, katolici i Hrvati, to smo bili od starine, to smo i sad, a to ćemo biti i ubuduće!” (Ive Prćić, “Subotica i Bunjevci – Da se zna i ne zaboravi”, Matica Subotička, Subotica, 1936.)

  Prija umrit nego rod zaboravit! Sram i stid da vas bude, izdajice roda svog, radi vriće politički bodova i para ste se prodali!

 6. Đuro kaže:

  Bunjevcima je jedini spas od hrvata da pređu u protestante ili što dalje od zločinačke rimokatoličke crkve čiji popovi se čude što su crkve prazne a na zidu im visi Stepinac.Ja sam prestao ići tamo još 1991.godine.i super se osećam , nimalo mi ne nedostaju šuplje priče ne neveštoj ijekavici…

 7. Istina... kaže:

  Bunjevci nisu Hrvati, da jesu onda ne bi postojali Bunjevci. To je prosto kao pasulj, ali nasilna asimilacija Bunjevaca u Hrvate zarad otimanja teritorije na kojima žive i resursa na njima je pravi razlog negiranja te činjenice. Pogledajte npr. teritorije država sa življem kom je Mađarska u novije vreme dodelila državljanstvo, to su danas teritorije na kojima SUŠTINSKI žive novi (izraz je grub ali je tačan) Mađari. Dalje zaključujte sami. Bunjevce izdaju nebunjevci, kojekakvi brkati i ćosavi udbaši komunisti koji su se infiltrirali u Bunjevce iz lične koristi od budžeta.

 8. Široki Brijeg kaže:

  Reći Bunjevcu da nije Hrvat isto je šta reći i meni Hercegovcu da nisam Hrvat. Mi smo Hrvati i ponosni smo na naše hrvatsko podrijetlo ma gdje bili. Onaj tko izdaje svoj rod zarad obećanja oni šta su do jučer jurišali na Vukovar, Osijek, Knin i Dubrovnik, taj je pogriješno zaluđen veliko srbijanskom politikom i ludilom, matica mu to neće zaboravit.

 9. Nikola kaže:

  Ne ,nego je Bunjevcima jedini spas da se okrenu od vas ,neznabožaca i da se vrate vjeri pradidovskoj ,zanemarujući vas zadojene mitomanijom,lažima i ateizmom…Bunjevcima je jedini spas da se okrenu svojim korijenima ,inače će nestati na tom prostoru vrlo brzo…30 godina je maksimum Bunjevaca opstanka u Vojvodini,ukoliko se ne vrate korijenima

 10. Samo sloga kaže:

  Bravo braćo i komšije Bunjevci !
  Da živimo u slozi i bratstvu zauvek !

 11. Bunjevacka vila kaže:

  Zanimljiv tekst u jezik je razume, a u kulturu Bunjevaca ko Marta u onu stvar… Ovako za neuku gospodu malo istorije o Bunjevcima.Moji su preci ovde dosli krajem 16. veka , o cemu postoje zapisi u Kalockoj biskupiji( pod koju je tada Subotica podpadala) znaci cista matematika sad je 21. vek 21- 16 =5. Znaci preko 400 godina. E sada upitajmo se kako neklo ko ne poznaje narod moze vrsiti standardizaciju naseg jezika. Pogotovo kad dele knjige na cirilici koje MI nikada nismo znali jer je to za nas bilo hijeroglifsko pismosve dok nam nisu silom ga nametnuli,a sad predesednik deli deli knjige na cirilici. Eto samo toliko o poznavanju moje kuture od doticnog. I izdrzali smo 150 godina pod Turcima, nismo gubili svoj identite, izdrzali smo 250 godina pod Madjarima nismo gubili svoj identite ,e vala necemo ga ni sad izgubiti.!!! i kako kaze pesma .
  “l držimo se skupa sloge tvrde,
  Ne dajmo se da nas drugi grde.
  Nema više tu kod nas partaje,
  ‘Ko je počo i onaj se kaje.”
  odlomak iz pesme ” podvikuje bunjevacka vila”

 12. gligorije kaže:

  istina
  Jel znas koje cetiri bunjevacke familije su najvece u Subotici? Od pre 400 godina pa do danas???

 13. Joso kaže:

  Možimo, bunjivačku, nigujemo,…
  Kakve su ovo gluposti?
  Ja zivim medju Bunjevcima vec skoro 50 godina, a neke reci tek sad prvi put cujem. Izvrcu, prevrcu, samo da bi smislili neke nove reci, i da bi se hvalili kako je to bunjevacki jezik…
  Manite se corava posla moji Bunjevci. I manite se Mirka Bajica, ove Ostojicke i ostalih kojima je stalo samo do parceta kolaca od ovih sa vlasti. Bas nji brige za nas Bunjevce!

 14. rax kaže:

  a sta su bunjevci, ako nisu hrvati? koju teritoriju hoce da otmu hrvati? svi narodi imaju pismo, koje je bunjevacko? citam da ima skola na bunjevackom, kako pisu cirilicom ili latinicom? za bajicevu teroriju znam, ali ima li jos nekog istorijskog dokaza o tome sto on tvrdi? kada sam ja isla u skolu, ucila sam da su bunjevci hrvati.
  licno mi je svejedno, da li su hrvati ili srbi, u svakom slucaju negovanje tradicija im je na nivou za pozavideti.

 15. Samo istina kaže:

  Rax,mi se smo samo Bunjevci,nismo fasisti kao tvoji,ja samo to znam .

 16. Rax kaže:

  Wau,koji odgovor na moje obicno pitanje. Nadam se da nisi najreprezativniji “samo binjevac”. Samo da mi je znati sta te tako uvredilo u mom pitanju.da moje nazivas fasistama. Mnogo si nekulturan! Ja nisam nista uvredljivo pitala,niti tvrdila,interesovalo me je,jer sam htela da uporedim sa jednim evropskim narodom,koji je slican bunjevcima. Sram te bilo!

 17. gligorije kaže:

  pravi bunjevci uopste nisu u politici.

 18. LajBud kaže:

  Da lipo pojasnimo stvari, Bačka nikad nije bila hrvatski teritorij, niti ga je Hrvatska ikad svojatala. Bačka i Banat su oduvik bili pod Mađarima, ali Srem zato jeste bio hrvatski. Komu to nije jasno, neka uzme povijesni atlas Evrope u osnovnoj školi i upotribi mozak koji mu je od Boga dat. To šta je prija 100 godina Vojvodina tobož postala “srpska” je priča za malu dicu i stara patologija srpski radikalista za nekakvom “ekspanzijom”. Džaba ti i teritorij kad narod nema od čega da živi. Jako nam je lipo u toj “oslobođenoj” i “prisajedinjenoj” Vojvodini: najskuplji gradski prevoz, voda u selima neispravna za piće, vozovi i pruge gori nego u Keniji, ceste gore nego u Moldaviji, jezera prljava, benzin najskuplji u ovom dilu Evrope. Jako nam je lipo, baš baš.

  Mi bunjevački Hrvati ne želimo da Bačka bude dio Hrvatske. Mi hoćemo da budemo slobodni tu di smo od pamtivika, bila to Austro-Ugarska, Mađarska, Jugoslavija I., Jugoslavija II., Jugoslavija III., SiCG, Srbija ili nešto drugo (ko zna šta nas u budućnosti čeka). Nek nam živi naša mila Bačka, tamburica, pisma bunjevačka!

 19. Bunjevac kaže:

  Ovo su zdravo glupava tumačenja Bunjevaca.Razumljivo je da Srbija ‘oće privarit Bunjevce da nisu Hrvati,al nije razumljivo što to radi na ovako glupavo providan i primitivan način.Moždar je to i zato što ji je povijest razotkrila u dovoljnoj miri da njim laži ne pale onako kako su to dosad navikli pa su u svojim naumima spali na ovake turbobudaletine ko ovaj Bajić čija tintara odzvanja samim glupostima ko i na ovu “doktoricu” od samih besmislica,a sad se eksponiro i jedan od intelektualni mentora ovi budalaština – Bugarski ko još jedan iz plejade sklerotični srbijanski akademika koji su Srbiju odveli u istorijski slipi sokak.U svakom slučaju ovo je društvo s đubreta istorije kojima smrdi iz usta na veliku daljinu.

 20. Mustafa mujazinovic zvani idriz Demirović kaže:

  Moji Bunjevci vi živite i postojite izgleda vise od rimskog carstva,,pa nesretni rimski imperator Neron vas nije nešto volio previše zbog vašeg boemsog života i trošenja i cascavanja blagodati drugi ljudi, pa vas odluci takve stare i darežljive na pare(stipse).oterati sto dalje da ne predje ta kuga u džepu svim Rimljanina i naravno obraz i hrabrost..tako vi postadoše naj nebeski narod na svetu osim boga i Isusa.(stari i od njega)..i nastaniste bas Srbiju i Vojvodinu i moju Suboticu kao i vasu i ako sam ja mučenik malo tu..(sramota reci)..veliko čudo zvano Bunjevci.. zdravo i srecno mi bili.. (ovo nam traja će još bar 64-65p.n.e od Nerona pa do sad 2019..

 21. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  “Bunjevci nisu Hrvati, da jesu onda ne bi postojali Bunjevci.”

  Morace bolje da te nauce ovi sto te placaju senvichima, sokovima, dogecoinima i parking kartama logici, jer vidim da su dobro naucili samo medjunacionalnim podelama i tenzijama….

  Bunjevci su Hrvati, bili i ostali. Ti mozes svakakve gluposti pisati ovde, ali mi jako dobro znamo ko smo, sta smo i odakle smo. Ako ti to smeta, mozhes samo da skakuces….a i koga briga da li tebi ista smeta? Prvo ti u svojoj familiji 100% rascisti da li su ti potomci Turci, Bugari ili mix to dvoje – trece ne moze biti i to je isto istina – prava istina koja mnoge od vas plasi i ne volite je….normalnom i cestitom coveku to ne stvara problem.

 22. gligorije kaže:

  istina
  Nemas pojma koje su to 4 familije, a toliko znas o bunjevcima. Pokri se usima. A odgovaras na pitanja koja tebi odgovaraju. Ajde gugni golube beli, ajde na brzinu izguglaj koje su to familije u Subotici.

 23. Oki kaže:

  Ajde ti što gledaš oluje, a koliko turaka je pregazilo tvoje babe, ili italijana, ili srba , razmisli pogledaj karte gde je ko bio za proteklih 5-6-7 vekova

 24. Oki kaže:

  Široki brijeg, a upitaj ti tvoje stare, da li oni kažu da su iz širokog brijega, ili možda iz širokog briga

 25. stormwatch kaže:

  @Oki

  Neki od nas imaju pristup svome porodicnom stablu koje seze od 1240 godine pa naovamo, u mojoj familiji nit Turaka, nit Bugara NIKAD ….ja znam ko sam i sta sam ali VI koji najvise propovedate istinu i znanje…VI NEMATE POJMA KO STE!

  Jesi video kako prava istina odma golica i pravi ti problem? Znaci….Turska, Bugarska ili mix to dvoje….ali mi nije jasno sto se stidite toga? Zasto je to problem, to neko da mi objasni!

 26. Dragan Kostadinovic kaže:

  Bunjevci govore dijalekt koji polako odumire. Razloge nalazimo u potrebi strucnog skolovanja i usavrsavanja koje ova etno zajednica zavrsava u skolama konstitutivnih drzava. Zaposljavanje u nekom preduzecu prinudjava Bunjevce, a i druge manjine u svetu, zbog uspeha na radnom mestu, da komuniciraju i pisu jezikom vecinskog naroda. Srbija se u medjunarodnom Charteru o nacionalnim manjinama u Strazburgu obavezala da pruzi osnovno obrazovanje. Ipak, Srbija se nije medjunarodnim ugovorom u zastiti svoje srpske manjine obavezala u Hrvatskoj i Madjarskoj i za Bunjvce.
  Srpski lingvisti akademci treba da se izjasne u kom pravcu razvijaju standardizaciju Bunjevackog dijalekta.
  Govor se razvija i u promenama je :Da ik ovaj u Srbiji, dobija vise reci iz Srpskog ili Hrvatskog jezika?
  Dr. Dragan Kostadinovic
  Bunjevacki Evropski Center
  Holandija

 27. Milan kaže:

  Dr Kostadinović je lepo objasnio.Inače njegovo tumačenje Bunjevaca se spominje u bunjevačkom blogu pod nazivom “Bunjevci u Bačkoj i stvaranje samostalne hrvatske države”.

 28. Borisav kaže:

  Bunjevci su dosli iz Like i dela Dalmacije pre 500 godina….znaci Hrvati nikako…

 29. stormwatch kaže:

  @Borisave

  Borisave, Bunjevce su u Vojvodinu doveli Franjevci….svakom pametnom se tu svaka rasprava o poreklu Bunjevaca zavrsava….da li oces reci da su Srbi iz Like isli pod vodjstvom Fratara u Backu?…..da li tebi uopste moze zvucati logicno recenica tipa “Bunjevac Radojica Dragojlović je u Suboticu došao pod vodstvom Fr. Maximilijana Kovača? Ne bi me cudilo da je to danasnja konstrukcija, sve je moguce u zemlji fabrikovanja istorije…evo ovde na ovom sajtu se svaki dan po 10 puta negira da je u Subotici uopste zivela hrvatska manjina i pisu se antisemitske poruke, jos malo pa ce se negirati i postojanje Madjara na tim prostorima. Ispade da su u Dalmaciji i Lici ziveli samo Srbi, a ni jednog Hrvata u to vreme…..a znas zasto su se Bunjevci, grana hrvatskog naroda kao Rimokatolici selili upravo iz tih krajeva pod vodjstvom Fratara? Da li mozes ti i tebi slicni da prihvatite istinu onakvu kakva jeste? Pa zato sto Hrvati, Rimokatolici pod najezdom Turaka i masovnom Islamizacijom tih krajeva, nisu hteli da se odreknu svoje svete Rimokatolicke Vere ni po koju cenu (i danas je tako!), a sa druge strane, veliki deo Pravoslavaca u tim krajevima je oberucke prihvatio Islam. Razmislite o toj istini koja znam da se ljudima koji fabrikuju istoriju apsolutno ne svidja. Islamiziranog Hrvata neces nigde naci, jer kod Hrvata nema poturica! E sad vidi ovo, isto tako i Mi kojima se nije svidjalo da nas neko prekrshtava, naziva nas ustashama samo zbog porekla, preti nam, deli otkaze i maltretira zbog toga sto nismo hteli da se nasilno asimiliramo u izmisljenu naciju po narudzbi milosevica i seselja, lepo smo se pokupili i otisli da vama ne smetamo. Doci ce dan, kada ce Srbijom konacno da zavlada vecina Srbije koja se ne cuje od primitivnih nacionalshovinisticko klerofashistickih galamdzija…upravo isto to isto zelim i svim ostalim Ex Yu Republikama – a ta velika vecina su svi oni divni ljudi, koji pre govana zvanih milosevic, tudjman i izetbegovic, a i dan danas ne prave razlike izmedju naroda, narodnosti, vere, dijalekta, izgovora, i koji su svakome uvek spremni da pomognu. Koshmarna dimenzija danasnje situacije u Ex-Yu republikama je vasha dimenzija, ne i nasha!

 30. pazi baćo zabat kaže:

  Od Skadra priko današnje Crne Gore, kroz Hercegovinu i ravne kotare povlačeći se prid Osmanlijamadošli su svi oni koji su bili Hrišćani. Vodili su ji fratri Pavlini, skrasili su se na Pavlovcu koji je po Fratrima i dobijo ime. Prizimena Bunjevaca Bajskog trokuta (Subotica -Sombor-Baja) najvernije prikazivaje ko i šta smo. Prominilo se tute tušta svega, uvik smo bili Hrvati koji smo divanili ŠTOKAVSKIM NARJEČJEM HRVATSKOG JEZIKA. našom milozvučnom ikavicom i da je bilo pameti u ono vrime kad je počelo sa Tonkovićem, Skenderovićem i ostalom bratijom , pa da se divanilo oma BUNJEVAČLKI kako i divanimo a ne po svaku cinu Hrvacki e onda ne bi nikad postojali brkati i ostali koji kuju niki novi divan za koji ji čovik moš pitati. Jel ste tako i kod baće i nane divanili??? ucigurno NISTE jel vaš nemušti jezik je divan koji ne pozna niko pa ni Vi sami. biti Bunjevac je čast divaniti jednim od najmelodičniji naričja na svitu. a popovi???? Nisu vridni da se spominjedu UOPŠTE ni pod tačkom razno jel su to većinom članovi jedne te iste familije odaleg do Novog Sada. Vičedu ugroženi a narod njim u Crkve nejđe jel propovidi njim nuz jevanđelje sadrži i druge elemente koji vriđaju svakog ko i malo pozna Bibliju. aa da ne divanimo o luksuzu i o litovanjima o banjama o putovanjima ko zna di jooooooooooj bitanšaga na sve strane.

 31. Mišo kaže:

  stormwatch,tvoje razmišljanje je uglavnom logično,ali imam jednu opasku.Naime,nisam siguran je li ispravno Tuđmana i Miloševića svrstavati u istu kategoriju “govana”.To mnogi čine,nastojeći izbeći kvalifikaciju nacionalne pristranosti,po cenu podele krivnje i relativizacije onog što se događalo prilikom raspada SFRJ.Uveren sam da ako uđemo u dubinsku istorijsku analizu svega toga da ne možemo ostati na takvim pozicijama.Između Tuđmana i Miloševića postoji jedna astronomska razlika:prvi je državotvorac,a drugi je državorušitelj(na kraju mu još i amputirali Kosovo).Takve činjenice istorija pamti na duge staze.

 32. stormwatch kaže:

  @Mišo

  Ja se ne bih slozio sa vama, razlog sto sam pomenuo svu trojicu nije nikakvo izbegavanje nacionalnih pristrasnosti, nego se srzh svega sastoji u tome da su i jedan i drugi i treci upravo tipicni primeri otpada od ljudi kakve su nashe deke i pradeke sa uspekom sekli mashinkama i sjekirama….Drugo, Tito je bio drzhavotvorac, a ova trojica idiota su unistila jednu veoma lepu i funkcionalnu drzavu…da ti mozes zamisliti koliko mene boli kurac za klerofashisticke nacionalshovinisticke isprdke od tri najvece Ex-Yu republike koje su nastale posle moje rodne SFRJ, drugacije bi mislio o ovom sto sam napisao…..Slazem se, ludilo haosa i mizerije je pocelo sa monstrumom zvanim milosevic (uz svesrdnu podrsku seselja) koji je i rat za veliku Srbiju zapoceo uz pomoc rusije, e kad su se planovi otkrili, tu se fino pridruzio tudjman jer je i njemu odgovaralo da se unisti Jugoslavija a pri tom ako je moguce jos malo prekroje granice, kad moze milosevic, sto ne bi i on…..Alija koji se tu nasao kao kolateralna steta izmedju njih dvoje….nazalost, oberucke je prihvatio quest….svi znamo kako se to zavrsilo i svi znamo kuda to opet vodi…….zato je jedino i pravo resenje svih sadasnjih i buducih problema tamo dole – emigracijom do pobede!

 33. Croat kaže:

  Srbi su Hrvatskoj nestali zbog rata a Hrvati bunjevci u Srbiji zbog sebe samih

 34. Oki kaže:

  Gledač oluja, da se razumemo, 1240-te šta misliš ko ti je tvog pretka napravio dal’ u šumi il’ u kuruzima. Nema tu puno znanja, u svim mogućim i nemogućim sukobima koji su postojali do dana današnjeg. Toliko o čistoj krvi, tog nema i neće nikad ni biti.

 35. stormwatch kaže:

  @Oki

  Poenta tvoje nepoentne poruke je?

 36. Croat kaže:

  Meni je ovaj naslov uzasno uvredljiv, treba da bude bunjevacji jezij srca srpski jezik asimilacije a jezik razuma moz bit samo nemacki

 37. Nikola Rogić kaže:

  #Dragan Kostadinovic
  ,čega si ti doktor? Mitomanije i lažologije? Pa ,ako si već doktor tzv “nečega”,triba bi znati da i dan danas bunjevački Hrvati žive u Lici ,Hrvatskom Primorju,Dalmaciji i Hercegovini…ko tebi dade zvanje doktoravolio bih znati! Triba bi znati da smo mi ,bunjevački Hrvati,najbrojnija hrvatska grana,koju čine i naša braća Bunjevci u Bačkoj i Mađarskoj

 38. vukovarska golubica kaže:

  Za čitanje,gledanje i slušanje ovakvih “Bunjevaca” treba imati dobar želudac jer se točno vidi kako je sve doslovce aranžirano da se Bunjevci što prije pretvore u Srbe.Sad su objavili i poziv za “debo četvrtak” u Čonoplji na kojem će se jesti fanci i gibanica,tj.bunjevačko i srpsko jelo.Stalno se u identitetski prostor nasilno uvaljuju identitetski elementi Srba.Sve to je praćeno groznim krivotvorinama i obmanama.Skaredno.

 39. (ba)laban kaže:

  Bunjevac sam, Hrvatskog porekla, ma koliko se to srbendama ne dopada.

  Nikad robom, nikad Srbin!

 40. Istina... kaže:

  Bunjevci su onih koji imaju pretenzije na korist od njih do poslednjeg centa i kapi krvi. Zar Amerika ne štiti “svoje interese” po celom svetu!? Svaka trunka tuđe imovine je “njihov interes”. E, tako vam je svaki delić privatne svojine (ideja, znanja, rada i pokretne i nepokretne imovine) Bunjevaca i javne svojine (teritorije na kojima žive sa pripadajućim resursima) “nacionalni interes” Amerike tj. njenih vlasnika ciohazara koji to otimanje štite silom – kvazipravom, NATO snagama, MMF-om, Svetskom bankom, Evropskom unijom i sijaset drugih “nezavisnih” instutucija, organizacija, fondacija… Za otimanje od Bunjevaca koriste hrvatski komunistički udbaški kadar, katoličku veroispovest i hrvatski nacionalizam. Isto to rade i srpski komunisti udbaši samo za svoj interes. Sve ostalo je DEBELO laganje. Bežite Bunjevci od svih vaših “dobročinitelja”.

 41. Bunjevac kaže:

  Nema Bunjevaca kao nacije.Nacija je samo Hrvat!

 42. Casta meretrix kaže:

  Postoji na netu dosta opširan tekst na ovu temu pod nazivom “Bunjevački blog”.Tamo su sadržani odgovori na mnoga ova pitanja i čitavu zbrku koja se u vezi ovoga stvara.

 43. Nedotepan kaže:

  @Bunjevac – Od kada to?

 44. Nedotepan kaže:

  @Nikola Rogić – Od kada to? Da li od 1910. kada se u Subotici na popisu za Bunjevce izjasnilo 28.382 a za Hrvate 39? Onda, kao, nisu još znali da su “najbrojnija hrvatska grana”? (siđite već jednom sa grane, pobogu!)

 45. Nedotepan kaže:

  @stormwatch – “Bunjevce su u Vojvodinu doveli Franjevci….svakom pametnom se tu svaka rasprava o poreklu Bunjevaca zavrsava…” Tvoje nepoznavanje istorije ti ne daje pravo da lupaš bez veze…kad nemaš pojma ZAŠTO su fratri (franjevci) došli sa Bunjevcima (a ne obrnuto!)

OSTAVITE KOMENTAR