Bunjevački na listi ugroženih jezika

U toku je dvodnevni seminar na temu: Jezici kojima preti opasnost od nestajanja i digitalizacija edukativnog materijala za obrazovanje nacionalnih manjina. Predstavnik Evropskog bunjevačkog centra iz Holandije, dr Dragan Konstadinović objašnjava sa u Srbiji postoje manjine koje nemaju matičnu zemlju poput Rusina, Roma i Bunjevaca i da se nalaze na listi ugroženih jezika.
„Trend je u svim zemljama u Evropi je da se manjinama omogući da svoj jezik koriste i revitalizuju, a naročito za manjine koje broje manje od 10.000 ljudi. Svakodnevno takvi jezici nestaju. Jedan od razloga je kolonizacija, gde su narodi u Africi bili primorani da uče na primer engleski jezik“, objašnjava Dragan Konstantinović.

„ Digitalizacija podrazumeva da se postavi na internet snimljeni materijali, a ne samo da se štampaju knjige. Pod razvojem it tehnologija trendovi se menjaju i jezik je živ. Na primer , u bunjevačkom jeziku ne postoji reč internet i zbog toga treba stalno osavremenjavati jezik.Cilj nam je da manjinske jezike iz Srbije uvrstimo na Unesko-vu listu ugroženih jezika“, dodao je Konstaninović.

grb bunjevci

Predsednik Bunjevačke Matice, Ivan Sedlak kaže da žele da se kroz projekte povežu sa drugim narodima i apliciraju na projekte Evropske unije kako bi uspeli da sačuvaju svoj govor.
„jezik koji nije standardizovan nalazi se u rizičnoj grupi jezika koji nestaju. Želimo da dokažemo da je u ne tako dalekoj prošlosti bunjevački jezik bio priznat i ovo je jedan od puteva i načina da se taj status vrati. Bez priznatog jezika nema ni nacionalne zajednice ni naroda“, zaključuje predsednik Bunjevačke matice u Subotici, Ivan Sedlak.

U svetu se danas govori oko 7.000 jezika,a polovini preti izumiranje. Organizator dvodnevnog stručnog seminara je Friske Akademija , Bunjevački evropski centar iz Holandije i Bunjevačka matica.KOMENTARI

 1. Yakir kaže:

  Bunjevcački centar iz Holandije?Ma nemojte,a zašto ne n.pr.iz Gospića?I otkad je ovaj Kostadinović Bunjevac?Taj je jedan od „podmetnutih“ Bunjevaca kao ona Jerinkićka,Savanov i slični koji su po zadatku ugurani u Bunjevce.Jadan je to skup ako pledira biti naučni.

 2. ivan kaže:

  A ja mislio kad vam doktor Nikolic da knjige na orginalnoj bunjevackoj cirlici da nece biti nikakvih problema. Boze , radije bi izumreo nego da mi nikolic bude mecen!

 3. stormwatch kaže:

  Da celjadi, staro prorocanstvo veli, da kada Bunjivacki izik komplitno vis’ niko ne bude prico, i bude u rangu Latinskog, onda svitu priti faljinska katastrofa!

 4. minden kaže:

  Ovo je sprdanje s Bunjevcima.

 5. Marko kaže:

  Nemžempovirovat! (najduža bunjevačka rič)

  ‘al dobro da su se sitili …

 6. Kertvaros kaže:

  Bunjevacki govor/jezik je samo jedan regiolekt baziran na Hrvatskoj ikavici. Kada sakupis gomilu turcizama, madjarizama, i germanizama, i sve to sto je moguce nakaradnije izgovoris i to jednostavno proglasis za vlastiti, autohtoni i poseban jezik, onda si prvenstveno od sebe napravio obicnu karikaturu, a nikako naciju sa vlastitim jezikom i svim onim sto uz to ide. Inace ja jos uvek cekam jezicko/etimolosko objasnjenje reci duzijanca. Izgleda Bunjevci nesto slabo poznaju svoj „jezik“i poreklo (tudjih) izraza.

 7. minden kaže:

  Kertvaroš ima pravo.Srbija pravi budale od Bunjevaca proglašavajući ih zasebnim narodom.

 8. jasso kaže:

  @ stormwatch
  bunjevacki jezik se ne prica,nego DIVANI,a posto oces na svakom loncu da budes poklopac,nauci se redu derane….

 9. Sekač voli Ejpril Onil kaže:

  Ljutovo, Tavankut (Gornji i Donji) Đurđin i Little Bosnia svi iđu u isto vrime sadit paradičku

 10. Bunjevac kaže:

  Predaleko je sve otišlo kad nam neki Kostadinović tumači ko smo i šta smo.

 11. Lenin kaže:

  Baš.Kako neki konstantno prave od sebe ******. 😀 😀 😀
  Izik?! 😀 😀 😀

 12. ivan kaže:

  Kertvaros
  u kratko to je tzv bunjevacki jezik a sve ostalo je politika.

 13. stormwatch kaže:

  @Kertvaros

  „Kada sakupis gomilu turcizama, madjarizama, i germanizama, i sve to sto je moguce nakaradnije izgovoris“

  hahhhahahahahahahhhahahahahahahahahahahahahahaahaha, smisno, istinito, prismishno, genijalno, nemozhemvirovatkolkosmishno! Jibootackolkosmishno!!!!!!

  @jasso

  jes shisharke, sash ti men’ prichat kako se pricha bunjevachki, pa sotim protunaravnim hrvatskim sam ti odrasto dirane, taman kad sam iz puberteta u tricetpetoj izasho iz njiga, tek sam onda cvatio kaka je to vrsta izika, jos se sicam uvik kad sam iso kod tete u Zhednik, cvo vrime nisam cuo da idje ta pisma na radiju u gradu, ali kad kod nje dodjem i nasadim se na cripanu pec faljinski zalozhenu uvik krene: „Jabuke i vino cekaju, i ris pripichen tost“.

 14. Megille kaže:

  Manite se toga jezika sve su to čorava posla ,sve se to forsira radi toga da bi neki dobro živeli od etnobiznisa… Uzmite svoje stare radničke knjižice i vojne knjižice pa pogledajte što vam je upisano kao nacionalnost te se držite toga…A i taj gospodin Sedlak je bio Hrvat za vreme Jugoslavije ,onda mu je to odgovaralo je po tom nacionalnom ključu je bio izabran za predsednika Subotičkog suda….

 15. Aleksa kaže:

  Ta sta se vi Bunjevci sekirate kad vas brani Evropski bunjevacki centar cak iz Holandije i dr. Dragan Kostadinovic, cist Bunjevac, a ta Friske akademija je verovatno cista sprdnja, tako nesto ne postoji.

 16. jasso kaže:

  @Stormwatch,ne znam odkaleg si ti,ja sam iz Gornjeg Tavankuta i do polaska u skulu sam odrastao na bunjevackom divanu,ali se nije nikad tako divanilo kako si ti tu pokuso biti duhovit,a i u to veime nisu postojale kako ti kazes kaljeve peci,nego parasnicke peci,od bublji blata sa slamom i bile su okrugle ili cetvrtaste i imale su takozvani banak ili zapecak i tamo si mogo siditi,dugo si vec u svabiji i puno si toga pozaboravljo,zato ne triba se praviti zdravo pametan,kad nisi,a uz to volis se svadjati sa svima,ne valja ti to…

 17. Kertvaros kaže:

  Aleksa,

  www. fryske-akademy.nl – postoji. Radi se o jednom Germanskom narodu koji zivi na obali Severnog mora, jednim delom u Holandiji, (Zapadni Frizi) a drugim u Nemackoj, Donja Saksonija, i to su Istocni Frizi. Spominju se jos od antickih vremena (Tacitus) imaju svoju kulturu i svoj jedinstveni jezik. Kako u Holandiji tako i u Nemackoj imaju status nacionalne manjine. Takav status im sleduje po svim internacionalnim parametrima, a koje recimo Bunjevci ne ispunjavaju. Kada bi Bunjevci u Srbiji bili nacionalna manjina, onda bi to moralo isto vaziti i za Sumadince ili jos bolje Kosovsko Pomoravlje, jer jezicka razlika izmedju Srbina iz Novog Sada i Srbina iz Kosovske Mitrovice je ogromna, naravno pod uslovom da svaki govori tj. koristi svoj materinji idiom, a ne srpski knjizevni jezik.

 18. Bisni kaže:

  Meni ovo nije jasno.Ako su Bunjevci u Srbiji autohtoni narod onda to moraju biti i u zemlji u kojoj ih najviše ima – u Hrvatskoj.A tamo Bunjevci ne traže ništa.Kako je to moguće?Znam,neki će reći da su ih tamo pohrvatili,ali niko se od niih nije bunio.

 19. Don Kihot kaže:

  Gospodo
  hajde zbog mira da pocnemo da pricamo sluzbenim jezikom a po kucama ko kako hoce.Zar se jos nismo opametili.

 20. stormwatch kaže:

  @Jasso

  Moji su vam Jasso gospon sas jedne strane iz Starog Zhidnika, Mirgesha – ali jezgra najfinija dolazi sa Csavoly-a. Ako se neko nasluso svih bunjivackih virzija tog protuprirodnog hrvatskog izika, onda sam vam to ja. I tu sti u pravu gospon Jasso, to uopce nije smisno, neg veoma tuzno kaki je to „izik“….ja sam mojoj dragoj Majci divanio nesto na bunjivackom samo kad cam tio da je iznerviram, i onda bi ste vidli kako bi paranauš krinila i ja dobio perlica!!!!!

 21. stormwatch kaže:

  @Lenin

  „Baš.Kako neki konstantno prave od sebe ******. Izik!?“

  Jes, saš ti men’ pričat balo balavi, blesav si ko put! Nis ti nikad ni pričo bunjivačkim izikom kod kuće, samo Koreiskim izikom, i to je uvik pitanje što svoj izik nisi uzgajao, neg izik strani neki, pa bar da si Ingliski izik iđucnio da izučiš, pa da smoš komunicirat so drugima po svitu, neg ti tu neki izik vivrica učio. I sad je vrime prodinulo i što ćeš dirane? Izik je svitinja!

 22. Kertvaros kaže:

  Vidim da se ogromnoj vecini moji komentari ne dopadaju. Meni bi bilo veoma drago kada bi svoje neslaganje pokusali argumentovano objasniti i pokusati na neki nacin artikulisati, i dati valjano objasnjenje svog neslaganja.

 23. stormwatch kaže:

  @Kertvaros

  Gospodine Kertvaros molim vas ne budite naivni. Te minuseve sto ste vi dobili su delo jednog coveka. Istog onog koji ih uvek deli meni i ostalima sa cijim se realnim i razumnim misljenjem ne slaze. Ali mi nije jasno zasto vas to uopste brine?

  Na osnovu te cinjenice psiholoski profil davaca minusa nije tesko napraviti – ta osoba je ozbiljan psihopatski slucaj sa naglaskom na uzrok koji se moze naci u poremecaju tokom detinjstva, gde je subjekat na dnevnoj bazi izlozen visegodisnjem maltretiranju koje je ukljucilo i seksualno zlostavljanje i to od strane onih koje poznaje, a mozda i ne poznaje… Transgresija agresije u njegovom slucaju desava se upravo na ovakvim za nas (barem za mene) beznacajnim, ali za njega itekako znacajnim stvarima, kao sto je mahnito otvaranje tabova i pritiskanje minusa na komentare odredjenih forumasa.

  U nacinu na koji on dodaje minuse vidi se da boluje i od ozbiljnog OKP Sindroma, on nema strpljenja da doda svakog sata po par minusa na komentare koji nisu u skladu sa njegovim neuracunjivim nacinom razmisljanja, nego su svi njegovi minusi u paketu, upravo taj opsesivno kompulsivnog poremecaj koji je kod njega izrazen ima svoje korene bas u onoj vrsti zlostavljanja koje sam od gore i naveo. Te osobe su u 100% slucajeva extremne kukavice (on se nikada ne bi smeo ni u snu predstaviti ni pod svojim nickom jer zivi u konstantnom strahu), suocene sa unutrasnjim glasovima kako ce se nesto strasno sa njima desiti ako ne ucine neke rituale ili ne naprave neke besmislene pokrete ili akcije.

  Blago receno, OKP je uvod u malo ozbiljnije stanje, a da li je to u slucaju ovog subjekta Bipolarni poremecaj ili vec prilicno poodmakla Paranoidna Szhizofrenija, to ne zna niko.

 24. Revizor kaže:

  Bunjevacki govor/jezik je samo jedan regiolekt baziran na Hrvatskoj ikavici. Kada sakupis gomilu turcizama, madjarizama, i germanizama, i sve to sto je moguce nakaradnije izgovoris i to jednostavno proglasis za vlastiti, autohtoni i poseban jezik, onda si prvenstveno od sebe napravio obicnu karikaturu, a nikako naciju sa vlastitim jezikom i svim onim sto uz to ide. Inace ja jos uvek cekam jezicko/etimolosko objasnjenje reci duzijanca. Izgleda Bunjevci nesto slabo poznaju svoj „jezik“i poreklo (tudjih) izraza
  @Kertvaros i onda se cudis kako se tvoji komentari ne dopadaju mnogima. Ne znam sta ti je to regiolekt, prvi put cujem za taj izraz, ali izmislicete svasta samo da bi izmislili hrvatski jezik koji ne postoji, nego je samo iskvareni oblik (regiolekt!) srpskog jezika. U srpskom se kaze kuca a hrvatski dom, zena koja vodi kucu hrvatski je medjutim kucanica a srpski domacica! Nije ti nesto neobicno…Srpski je nesto suvo, a hrvatski suho, dok su srpski proizvodi suhomesnati a hrvatski suvomesnati. Hrvati kazu svibanj, lipanj, srpanj itd. sto su staroslovenski – srpski nazivi za meseca (da se proveriti), a u srpski su usli latinizovani januar, februar, mart… Glupo do bola. I sada ces ti da se nadjes da kazes da bunjevacki nije autentican, nego je iskvareni regiolekt hrvatskog! Makar sta! Vuk Karadzic je pogresio kada je Ljudevitu Gaju dozvolio da iz srpskog izdvoji hrvatski kao poseban jezik, i sada kao posledicu imamo i crnogorski i bosnjacki i ko zna koji ce se jos izroditi. Ostavi Bunjevce da divane svojim jezikom, neka nije srpski ali nije ni hrvatski (mozda vuce poreklo i od etrurskog, ko zna!), a to sto pominjes turcizme, madjarizme i germanizme toliko je relativno, da se ne da kasti. Na primer madjarizmi, otkuda Madjarima brat-barat, kada je to sanskritska rec bharata, a njihov jezik je ugro-finski a ne indoevropski. Morali su je uzeti iz nekog indoevropskog jezika, naroda, je li. Kod njih je najvise slovackih pa srpskih reci – brazda-barazda, besediti-beselni, ulica-utza, put-ut, cisto-tista, kokos-kakas, itd.itd. o serda (srednji dan, sredina), citertek (cetvrti dan, cetvrtak), pentek (peti dan, petak), da ne govorim! Ili kako je slovacka rec penjez-novac postala madjarski penz. A kod nas usla kao penzioner. Dakle iz slovackog. I ti mi pricas o madjarizmima! Hajde da pricamo o srbizmima u madjarskom jeziku, za promenu! Za duzijancu je inace vec objasnjeno da je usla u bunjevacki govor od italijanske reci dok su ziveli u Dalmatinskoj Zagori, da sad ne objasnjavam koje i kako, bice dugacko, ako te interesuje naci ces poreklo a neces se iscudjavati i misliti o bunjevackom jeziku kao nakaradnom umesto autenticnom i autohtonom sa, normalno, tudjicama tu i tamo kakve mnogi jezici imaju.

 25. Kertvaros kaže:

  @ Revizor,

  Tvoj odgovor je nekvalifikovan, pretstavlja obican galimatijas svega i svacega a najvise nicega. Sa lingvistickog stanovista potpuno besmislen. Natrpao si u komentar svega i svacega sto nema ni repa ni glave. Neko ko prvi puta cuje za regiolekt nije bas najsretnije odabrana osoba za razgovor o lingvistici. Da je interakcija tudjica u jezicima, narocito onim koji se granice i (ili) preklapaju je nesto sasvim normalno i niko to ne porice. Problem je kada koristis tudjice (barbarizam) u ogromnom procentu, i jos to u svakodnevnom govoru, onda pokazujes pre svega siromastvo vlastitog vokabulara, a te tudjice tako unakaradis da ih skoro vise niko ne prepoznaje i onda sve to proglasis vlastitim specificnim i jos i nacionalnim govorom. Kod Bunjevaca nije samo problematican njihov jezik koji se bazira iskljucivo na Hrvatskoj ikavici a masovna upotreba tudjica je samo „nadgradnja“, isto tako i „vlastita“ narodna nosnja je kopija dnjoaustrijske nosnje, a nacionalnim praznicima nedostaje samo fasink i vasange, pa da stvar bude kompletna.
  Za tvoju edukaciju : Divan je Turska rec, znaci govor. Divaniti = razgovarati (naravno na Turskom)
  Duzijanca ni slucajno ne potice iz Dalmatinske Zagore a jos manje iz italijanskog jezika. Ja znam odakle potice (kao i ceo „nacionani praznik“ ali (jos) necu to da vam kazem. Sto se Slovacke reci „penjez“ tice ona se javlja i kod Madjara i kod Hrvata – kajkavaca. Koren reci dolazi iz staronemackog izraza „Pfenning“ = novcic. Rec penjez i penzija nemaju niceg zajednickog. Penzija je rec koja dolazi iz latinskog jezika, od imenice zenskog roda „pensio“ a znaci isplata.
  Sto se tice bunjevackog stavljanja na listu ugrozenih jezika je obicna besmislica. Neznam koliko ljudi se sluzi doticnim regiolektom, ali tu se svakako radi o desetinama hiljada ljudi i samim tim ne mogu biti na listi ugrozenih jezika.

 26. stormwatch kaže:

  @Revizor

  Ajde ne lupaj kvislinga i nedica ti.

 27. Anonimni kaže:

  republika SANDOR da prevedem ALEKSANDROVO, isto ima specifican govor
  staro sedeoci deo oko pravoslavne crkve drugacije govor, dok sena delu gde se
  okreáe JEDINICA – DIVANI. – Verovatno je to uticaj divenice. Ovi gore KOMENTA-
  TORI treba to da objasne.

 28. Dragoš kaže:

  Dok je Hrvata, biće i srpskog jezika !

 29. didi kaže:

  Kako je na standardnom bunjevačkom jeziku pravilno reći:GUJCA ili GUZICA?Možda neko zna.Čuo sam da neki kažu:“Iđite u gujcu.“

 30. Bunjevac kaže:

  Jel ovaj „Bunjevački evropski centar“ još postoji?Ništa se o njemu ne čuje.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: