Bunjevci neće na Dužijancu

Povodom najave održavanja centralne proslave manifestacije Dužijanca u narednu nedelju, i poziva gradonačelnika da u njoj učestvuju i predstavnici bunjevačke zajednice, predsednik stranke Savez bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, i predsednik Saveta Bunjevačke nacionalne manjine Branko Pokornić uputili su otvoreno pismo gradonačelniku u kojem ga obaveštavaju da odbijaju učešće u toj manifestaciji, jer se ovakvim konceptom njene organizacije „negira pravo na samobitnost bunjevačke nacionalne zajednice“.

 

– Zahvaljujemo na pozivu za prisustvo na centralnoj manifestaciji Dužijance i sa žaljenjem Vas obaveštavamo da nismo u mogućnosti da ga prihvatimo. Iako se Dužijanca proklamuje kao gradska manifestacija, činjenica je da se već više godina ona realizuje kao hrvatsko-crkvena manifestacija, sa jasnim nacionalnim obeležjima, pri čemu se otvoreno negira pravo na samobitnost bunjevačke nacionalne zajednice. Žalosno je da se to događa pod patronatom i uz blagonaklonost gradske uprave Subotice, koja se pritom diči multikulturalnošću i evropskim nivoom tolerancije i suživota… Poznato je da je Dan Dužijance zakonom priznat praznik bunjevačke nacionalne zajednice, kao što je Dan Bana Jelačića praznik hrvatske zajednice u Srbiji. Zahtevamo od Vas kao gradonačelnika i od Skupštine grada Subotice da se ubuduće ne toleriše i ne podstiče ovakav vid nepoštovanja prava i dalja asimilacija bunjevačke nacionalne manjine u Subotici, stoji u pomenutom pismu.

 

Bajić i Pokornić, koji su odbornici gradske skupštine, i koalicioni partneri vladajuće koalicije, napominju na kraju da nemaju ništa protiv da se Dužijanca kao manifestacija posvećena obeležavanju završetka žetve održava u formi gradske turističke manifestacije, u kojoj će učestvovati predstavnici svih nacionalnih zajednica i koja će biti organizovana u ime svih građana Subotice, kao gradska manifestacija u pravom smislu te reči.

 

DANASKOMENTARI

 1. Mr IKS kaže:

  Ono sto bih zelio reci ovim Drugovima,isto se kaze i na bunjevackom,
  i hrvatskom,i srpskom !Stara prica,ceka uskoro nove aktere,i tako do veka.

  Podseca me na zivi slucaj,koji sam licno dozivio u jednim bunjevackim
  svatovima.Dosla Teta,sa familijom,doneli poklone,pocela krkancija,pice,
  muzika.Stigla friska corba,a tetina familija po naredbi Tete,okrenuli tanjire.
  I tako celi dan i noc.Epilog nisam docekao,ali se pricalo svasta.
  E,tako i ovi Drugovi.Moraju biti VAZNI!Jos kad postave svoje POSMATRACE,
  alaj ce im se oci cakliti od srice!
   

 2. Miki kaže:

  Pa normalno to su bunjevci ni manjeg naroda ni vise stranaka….Kako je rekao Blasko Rajic dok je bunjevaca bice i volova…

 3. NON Skrabach kaže:

  Poštovani ja ne ulazim u to da li treba ili ne treba ići na Dužijancu ali Vas molim da promenite naslov “Bunjevci neće na Dužijancu” u recimo “Predstavnici te i te stranke neće na Dužijancu”. Neko Vas može pogrešno razumeti da imate želju da izazovete rasnu i versku netrpeljivosto što je kažnjivo Zakonom ove države.
  Hvala 

 4. Ivan kaže:

  naslov je ne samo pogresan nego i zlonameran.
  nije istina da Bunjevci nece na Duzijancu vec Mirko Bajic i SBB nece na duzijancu. izmedju te dve stvari je razlika ogromna (reda desetine hiljada).
  red bi bio da naslov izmenite. 

 5. whatever kaže:

  Mi, “Bunjevci koje su asimilirali Hrvati”, ovakvu Duzijancu slavimo od 1911. godine, i niko ne moze osporiti da je uvik imala Hrvatski predznak, jer su krune od zita koje su nosili bandas i bandasica odvajkad imali oblik i hrvatskih crkava i ostalih hrvatskih tema, i jos mnoge druge stvari, tako da nam se ne moze pribaciti da smo najednom uzeli hrvatsko ime. To da je to hrvatsko-crkvena manifestacija, pa naravno da jeste, Duzijanca i jeste nastala kao zahvala Bogu za zetvu i normalno je da ce biti crkvena, a hrvatska je kao dio naseg nacionalnog  identiteta pri cemu ne zaboravljamo nase bunjevacke obicaje i ikavicu. S tim receno, pokretac Duzijance jesu Hrvati-Bunjevci, ali su sve nacionalnosti dobro dosle, i cista je laz da Duzijanca ne promice multikulturalnost, jer smo uvik imali goste iz Centralne Srbije, Bosne, Madjarske, Hrvatske,… kao i domace kudove “Mladost” i “Nepker”. I mi samoproklamovanoj naciji Bunjevaca nista ne branimo, oni imaju svoju Duzijancu i mogu da je proslavljaju kako god hoce,  niti negiramo njihov identitet nastao u 90-ima, dok oni nas ocito hoce da negairaju i da nam zabrane nas obicaj koji slavimo na ovaj nacin vise od 100 godina.

 6. XY kaže:

  Mr. IKS, lipo ti to divaniš, al bi tri znati da je od kad su Bunjevci došli u ove krajeve i počeli se baviti zemljoradnjom da je dužijanca bila njev običaj koji se obavljo na kraju el, kosidbe el, vršidbe. U istima sam lično učestvovo. E, sad, hajde da svi zajedno jednom za svagda stavimo tačku na croatizaciju Bunjevaca. Kako će se ko nacioalno izjasnit to je njegova lična stvar, al ne mož bit mali jedno, pa malo dugo, el i jedno i drugo, e to nigdi nema, pa ne možbit ni kod nas. I da bi bilo veće zlo, bunjevački običaji se također croatiziraju. Svi mi znademo zašto i niko da to već jedared otvoreno kaže, da se fain lipo( kad bi to još i oralno bilo) koriste te manifestacije u lične svrhe. Nije njima do  Dućijance već do onog što ona njima donosi, zato se oni drže nje i drugi običaji ko pijan ograde. Al će se jedared razbiti djuga, da šta, ne mož večno ići na bunar.

   

 7. JimmyQ kaže:

  Barem je subotički primitivizam uvek bio na visokom nivou 😉

   

 8. Bunjevac kaže:

  Zavisi koji, ima nas koji cemo s radoscu doci i ucestvovati, ko sto smo i oduvik radili, a oni kojima je poso da podbunjivaje nece doc, i ne moraju doc, a i bolje na dodju!

 9. Pendula kaže:

  Činjenica je da Dužijanca odavno nije gradska manifestacija koja neguje narodne običaje i folklor. Za mene je dužijanca jedna klerikalna bljuvotina koju odavno ne posećujem niti ću je posećivati u ovoj formi.

  Slažem se da Dužijanca treba da bude etnološka manifestacija, ali ona mora da poprimi moderniji oblik i drugačije sadržaje. Ti sadržaji treba da budu u funkciji turističke ponude kao jedno od obeležja i specifičnosti ovog grada. Dužijanca mora da bude jednako prihvatljiva za sve subotičane…

  Dužijanca ovakva kakva jeste, a svi je mi plaćamo, jeste jedno skupo go**no koje mnogim subotičanima ide na živce i zato delimično podržavam SBB.

  Ne treba ovom gradu ni Hrvatska ni Bunjevačka Dužijanca – treba nam gradska i jednako prihvatljiva za sve!

   

 10. Ljubomir kaže:

  “Ariju” ne zovu, ovi neće da učestvuju…ko bi svima ugodio!

 11. abrakadabra kaže:

  joj joj ljudi….:(
   

 12. Orlok Subutai kaže:

  Ako mene pitate manifestacija i ne može biti “gradska” kada se insistira na etničkom i verskom karakteru. “Gradsko”, “društveno” i “državno” može biti samo nešto što pripada svima koji stoje iza tog naziva. Svidelo se to neome ili ne, određena manifestacija može biti ili bunjevačka/hrvatska/srpska/mađarska ili gradska. Oba ne može nikako.

 13. gonicStoke kaže:

  Komentari postaju takmicenje u nepismenosti !!!
  @Pendula NAJLEPSE HVALA!

 14. Mister No kaže:

  To što neki lokalci neće na Dužijancu mislim da treba da nas brine otprilike kao vest da je opala prodaja šešira u Japanu.Šteta što neće više turista doći da vidi ovako lepu i dobro organizovanu manifestaciju jer ostaje u lokalnim okvirima i maltene se svodi na tortu oko koje se svađaju političke opcije i lome lični finansijski interesi.Normalno je da jedna ovakva manifestacija povlači razne interesantne stvari( kolači,suveniri,točeno pivo itd.)na kojima se ostvaruje lepa zarada ali mestimično se stiče utisak da se Dužijanca svela na interes i otimačinu.Već ako se Dužijanca svela na pitanje profita( znam da je tako jer znam pojedince iz organizacije svečanosti kojima su usta puna patriotizma,tradicije i nacionalnog interesa a jedino što ih motiviše je isplata) šteta što Subotica nije u stanju da od Dužijance napravi brend koji bi privlačio turiste a verujem da bi se to moglo uz bolju organizaciju manifestacije i ponude pratećih sadržaja.

 15. tomke kaže:

   Arija i nema sta da trazi ako ce mo realno. Ima ali pod uslovom da na DUZIJANCI ne bude pulen msgr. Kopilovica g-din Dulic koji je zna se kako obelezio sa Kopilovicem zajedno stotu Duzijancu. Inace ARIJA je Davorovi ruku delo…
   

 16. stormwatch kaže:

  A sta ce tamo Mirko Bajic? Ne treba ga.

 17. VOJIN kaže:

  Pendula:

  Činjenica je da Dužijanca odavno nije gradska manifestacija koja neguje narodne običaje i folklor. Za mene je dužijanca jedna klerikalna bljuvotina koju odavno ne posećujem niti ću je posećivati u ovoj formi.

   

  Slažem se da Dužijanca treba da bude etnološka manifestacija, ali ona mora da poprimi moderniji oblik i drugačije sadržaje. Ti sadržaji treba da budu u funkciji turističke ponude kao jedno od obeležja i specifičnosti ovog grada. Dužijanca mora da bude jednako prihvatljiva za sve subotičane…

   

  Dužijanca ovakva kakva jeste, a svi je mi plaćamo, jeste jedno skupo go**no koje mnogim subotičanima ide na živce i zato delimično podržavam SBB.

   

  Ne treba ovom gradu ni Hrvatska ni Bunjevačka Dužijanca – treba nam gradska i jednako prihvatljiva za sve!

   

   

  Ovo je da se izbljuješ!

 18. marko kaže:

  A jesi se bunio kad su paradirali i za tzv. “gradsku slavu”??

 19. marko kaže:

  XY:

  Mr. IKS, lipo ti to divaniš, al bi tri znati da je od kad su Bunjevci došli u ove krajeve i počeli se baviti zemljoradnjom da je dužijanca bila njev običaj koji se obavljo na kraju el, kosidbe el, vršidbe. U istima sam lično učestvovo. E, sad, hajde da svi zajedno jednom za svagda stavimo tačku na croatizaciju Bunjevaca. Kako će se ko nacioalno izjasnit to je njegova lična stvar, al ne mož bit mali jedno, pa malo dugo, el i jedno i drugo, e to nigdi nema, pa ne možbit ni kod nas. I da bi bilo veće zlo, bunjevački običaji se također croatiziraju. Svi mi znademo zašto i niko da to već jedared otvoreno kaže, da se fain lipo( kad bi to još i oralno bilo) koriste te manifestacije u lične svrhe. Nije njima do  Dućijance već do onog što ona njima donosi, zato se oni drže nje i drugi običaji ko pijan ograde. Al će se jedared razbiti djuga, da šta, ne mož večno ići na bunar.

  Pa, čim spominješ “croatizaciju” tebi već nije svejdno ko i šta…
  Ali si u pravu za ono, da ne može biti malo jedno, pa drugo.. ili oba… Tu mislim prvenstveno na bajiće, matkoviće, babiće… sve one koji se izjasne da su Hrvati kad bi pravili hrvatske dokumente, a kad bi dobijali neke lokalne novce, onda su kao Bunjevci…
  Isto tako, i moji preci su se i bavili zameljoradnjom, i kosili i vršli, i imali svoju dužijancu… i nije im ni ’45. niko morao govoriti šta su, nit im sad neko može reći kako da se izjašnjavaju… ne znam kako je to kod nas generacijama ostalo isto… ili ta prokleta croatizacija traje puno duže a da je nismo ni svesni*?!????? 😀
  Naravno da komunistu Pokorniću smeta crkva, ali mi nije jasno otkad sad to Bajiću smeta sve što je hrvatsko?? Pre par godina mu nije smetalo…  smatrao se jednim od “njih”…

  A naslov je stvarno neistinit, huškački i senzacionalistički. Pretpostavljam da je autor greškom tako naslovio tekst…  Jer, ni nije istina da nas neće biti na Dužijanci, naravno da će nas biti!!

 20. ITI kaže:

  Moram priznati u Subotici sve sto se slavi (kobasicijada, nekakvi svinjokolji,Duzijanca….) je cist primitivizam!!!!

 21. boossko kaže:

  ne **** covek je u pravu, jedini je problem sto i u gradskoj upravi sede njihovi ljudi po se sve svodi opet na isto

 22. Bandaš kaže:

  Privolite Bajića i Pokornića da dođu na Dužijancu. Neka oni budu bandaš i  bandašica. Doćićedu 😀

 23. DULE kaže:

  само напред бунјевци…. имате подршку..па доста је бре висе хрватзирања…сетимо се ста је било после ослобођења…

  Након ослобођења 14. маја 1945. године нове власти су уредбом наредиле да се припадници Буњевачке етничке групе могу изјашњавати само као Хрвати

 24. emanuel kaže:

  sve Bunjevac do Bunjevca 😀

 25. Bunjevac kaže:

  Eto ja cu doci, a molim i urednika i Mirka Bajica da ne odredjuju oni ko je Bunjevac a ko nije.

   

 26. Suboticanin kaže:

  Ja sam Bunjevac Hrvat, i sigurno cu doci na dizijancu i necu slusati Bajica sta treba da radim, jer mi on ni slucajno ne moze krojiti sudbinu niti se igrati sa njom i svadjati narod vecito. Nadam se da ce to sve vise naroda prepoznati sta on i njegova mala casica ljudi radi svom narodu, a ko ne veruje, knjigu u ruke pa neka uce ko su i sta su.

 27. ponosni penzioner,doduše neisplaćeni kaže:

  Sećam se vremena kada sam,u okviru aktivnog članstva u jednom subotičkom kud-u,godinama bila učesnik Dužijance,velike gradske svetkovine u čast završetka žetvenih radova u okolini Subotice.Učestvovala su sva društva iz Subotice i okoline,kao i mnogobrojni gosti iz cele bivše Jugoslavije i bratskih gradova iz zemlje i inostranstva.Svi su nosili svoja nacionalna obeležja bez ikakvih problema,ali je Dužijanca bila predstavljena kao običaj ovdašnjih Bunjevaca.I sve je bilo jako lepo,dok,jednom nisu došli neki ljudi i saopštili nam,nama mlađariji tog društva,da mi,u stvari ,nismo Bunjevci,nego Hrvati,pa ime društva mora da se promeni u hrvatsko.Pošto se većini onih mladića i devojaka nije sviđalo da nam neki namrgođeni tipovi,koji čak ni ne govore kao mi,određuju kako ćemo se mi deklarisati,odlučismo da,našim znojem godinama izgrađivano ime društva,predamo bez borbe i povučemo se u ilegalu.I tako smo,dugo nakon tog sretnog događaja,uživali u vestima o mnogim uspesima i višegodišnjim

  dostignućima ovog društva.Ostalo nam je samo da im od srca čestitamo.Nesuđena bandašica

 28. Suboticanin kaže:

  ponosni penzioner,doduše neisplaćeni:

  Sećam se vremena kada sam,u okviru aktivnog članstva u jednom subotičkom kud-u,godinama bila učesnik Dužijance,velike gradske svetkovine u čast završetka žetvenih radova u okolini Subotice.Učestvovala su sva društva iz Subotice i okoline,kao i mnogobrojni gosti iz cele bivše Jugoslavije i bratskih gradova iz zemlje i inostranstva.Svi su nosili svoja nacionalna obeležja bez ikakvih problema,ali je Dužijanca bila predstavljena kao običaj ovdašnjih Bunjevaca.I sve je bilo jako lepo,dok,jednom nisu došli neki ljudi i saopštili nam,nama mlađariji tog društva,da mi,u stvari ,nismo Bunjevci,nego Hrvati,pa ime društva mora da se promeni u hrvatsko.Pošto se većini onih mladića i devojaka nije sviđalo da nam neki namrgođeni tipovi,koji čak ni ne govore kao mi,određuju kako ćemo se mi deklarisati,odlučismo da,našim znojem godinama izgrađivano ime društva,predamo bez borbe i povučemo se u ilegalu.I tako smo,dugo nakon tog sretnog događaja,uživali u vestima o mnogim uspesima i višegodišnjim

   

  dostignućima ovog društva.Ostalo nam je samo da im od srca čestitamo.Nesuđena bandašica

  Ovde napišite odgovor…Gospodine: nije bas tako bilo, znalo se to i onda da je to Bunjevacko Hrvatski kulturni centar samo sad hocete da obmamite narod, sram vas bilo.

 29. Nikola kaže:

  Davor Dulic koji je ojadio stotu duzijancu prvo da odgovara i odrobija pa onda da povede Ariju u povorku.

 30. Magelan kaže:

  NON Skrabach:

  Poštovani ja ne ulazim u to da li treba ili ne treba ići na Dužijancu ali Vas molim da promenite naslov „Bunjevci neće na Dužijancu“ u recimo „Predstavnici te i te stranke neće na Dužijancu“. Neko Vas može pogrešno razumeti da imate želju da izazovete rasnu i versku netrpeljivosto što je kažnjivo Zakonom ove države.

   

  Hvala 

  O    Tako je,lipo divanis,taki ko Blasko i co.nam i netrebaju na duzijanci.Poznato je da doticni i njihovi sateliti imaju obicaj minjati šapke kako im odgovara,prodaju se za vrlo malo i to su….ma neda mi se o njima ni pricati!!!Blasko Rajic!!!!Ma koji je on faktor,redikul suboticki!!!Bunjevci su valjda mnogi misle starosjedeoci na ovim prostorima ili su pali sa marsa?!Neka malo prostudiraju povijest pa ce vidjeti odakle i kad su dosli u Ugarsku prije cca 500 godina!Zasto su katolici,zasto pricaju ikavicom,zasto rade sir škripavac i zasto se zovu BUNJEVCI!!!!!!Duzijanca je nas obicaj,i netreba da nasjedamo na gluposti ovih blentavih politicara koji neznaju ni ko su ni odakle poticu samo znaju kojoj stranci pripadaju i gde treba uzeti novac!!!!Nasa je grana mala al je fina…ZIVJELI!!

 31. Aleksandar kaže:

  Ta vidim ja da tu vec moram lipo divanit,a ne psovat i vridjat?ovi su ozbiljni a ne za sevu i sprdnju!!!znam za gramaticku gresku:-)

 32. Petar.SU kaže:

  Ovo je rasna i verska netrpeljivost izmedju Hrvata i Bunjevaca ''neHRVATA''. 😉

OSTAVITE KOMENTAR