Bunjevci nisu falsifikat

Sutra se obeležava jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevačke nacionalne manjine, dan kada je osnovan Prvi nacionalni savet Bunjevaca. Na elektorskoj skupštini pre osam godina 23.februara formiran je Prvi savet Bunjevaca i tada su počeli da ostvaruju svoja prava na jezik, školu, informisanje i kulturu. Prvi predsednik Saveta, Nikola Babić se seća da na početku nije bilo lako i da od 2003. do 2004.godine nisu mogli da urade mnogo, jer je bilo dosta opstrukcija, da bi te 2004.godine kada je država uzela u nadležnost da vodi brugu o nacionalnim zajednicama počeli da rade "punom parom".

Slika

– Mi smo 1918.godine na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu bili priznati kao konstitutivni narod u Kraljevini Srbiji. Kada se formirao savet bilo je dosta podeljenih mišljenja da li da budemo narod ili manjina, ali nama je bilo bitno da možemo da ostvarujemo svoja prava. U školama se uči bunjevački govor sa elementima kulture, imamo osam svojih institucija i ostvarujemo sva prava Ustavom zagarantovana – objašnjava Babić.

Sadašnji, predsdnik NSB, Blaško Gabrić kaže da nije ni čudo što je hrvatska inteligencije poslala "Otvoreno pismo" negirajući postojanje Bunjevaca i govoreći da su Hrvati.

– Mi ništa nismo rekli kada su nam uzeli sve institucije i pretvorili u Hrvatske. Grad izdvaja više od milion dinara za "Festival bunjevačkih pisama" koje organizuju Hrvati. Ne mogu oni nas predstavljati i našu kulturu. Bunjevci su 1918.godine bili konstitutivni narod u Kraljevini Srbije da bi ukazom iz 1945. godine izbrisani i svi Bunjevci i Šokcisu morali da se pišu kao Hrvati, bez obzira na njihove izjave. Tražićemo da se ukaz poništi i zaštitu od Republike Srbije zbog stalnih napada i pokušaja asimilacije Bunjevaca, kao i narušavanja mira u Subotici – objašnjava Gabrić.
U Srbiji je 1919.godine bilo 43.000 Bunjevaca, a 880 Hrvata.

-Mi nismo prepravljali knjige i nismo falsifikat. U jednom trenutku bunjevačka inteligencija je imala priliku da se izjasni da li će pristupiti Hrvatskoj stranci ili Srpskoj radikalnoj, ali ni u jednom momentu se nisu izjašnjavali da su Srbi ili Hrvati. Bunjevci nisu falsifikat nego vredan narod koji je stvarao istoriju na ovim prostorima – zaključuje Gabrić.

Srodne vesti:
Kutnić: Srbija progoni BunjevceKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: