Bunjevci traže ispravljanje istorijskog presedana

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine zatražio je da Skupština Vojvodine dokument iz 1945. proglasi aktom nasilne asimilacije i protiv ljudskih prava.

bunjevci

Tim dokumentom se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima.

Kako je na konferenciji za novinare predstavila predsednica ovog saveta Suzana Kujundžić Ostojić, sprovođenje naredbe kao “istorijskog presedana” nakon Drugog svetskog rata nanelo je “katastrofalne posledice” po Bunjevce, navodeći da ih je po popisu iz 1918. bilo 100.000, a danas tek oko 16.000.

“Iskreno se nadam da će ova istorijska nepravda biti jednom ispravljena. Naravno, posledice ne mogu biti ispravljene, ali da će svakako Bunjevcima koji to danas hoće da budu i koji se tako izjašnjavaju biti mnogo lakše nego što je to bilo pre”, rekla je Kujundžić – Ostojić.

Inicijativa za donošenje ove odluke predata je nadležnom pokrajinskom sekretarijatu od kojeg se očekuje da je prosledi Skupštini Vojvodine.

Predsednik Izvršnog odbora ovog saveta i lider Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić veruje da postoji politička podrška da ova odluka bude usvojena.

“Danas i ubuduće se ne može osporavati nikome, ni jednom pripadniku bilo koje nacionalne manjine, a to znači ni nama Bunjevcima, pravo na lično izjašnjenje po svom osećanju i pravo na organizovanje u skladu sa Ustavom i, pre svega, Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina”, rekao je Bajić.

On smatra da će njegovim usvajanjem biti stavljena tačka na sve insinuacije o statusu Bunjevaca u Republici Srbiji, deljenju hrvatskog nacionalnog korpusa i postojanju takozvanog “bunjevačkog pitanja” u srpsko – hrvatskim odnosima, za koje veruje da će usvajanjem ove deklaracije biti relaksirani.

Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine doneo je 14. maja 1945. akt po kojem “bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje” i kojim je naređeno da treba “sve Bunjevce i Šokce tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu”.

Bunjevački nacionalni savet je još tokom 2005. i 2006. godine podnosio slične inicijative Skupštini Vojvodine, kada nisu naišli na razumevanje.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Ali interesantno je da u to vreme nisu se bunili već su sve političke pozicije po ključu prihvatali…

 2. Miki kaže:

  Pop kad nema pametnija posla on krsti jarice…

 3. Anonimni kaže:

  taj Bajić je običan govnar.Ne treba ga uzimati za ništa.

 4. gringo kaže:

  Znam ja tog Mirka, otac mu je cupao brkove i cistio tavane po Djurdjinu :’)

 5. Sve po redu i zakonu kaže:

  Pripadnici Bunjevacke nacionalne manjine trebaju i moraju da se radi zastite svojih legitimnih prava obrate svojoj maticnoj drzavi – Demokratskoj Republici Bunjevaciji, koja ce zastiti njihova legitimna prava a koja im se ocito u Srbiji uskracuju.

  P.S.
  Bez nacije – nema ni nacionalne manjine.

 6. Megille kaže:

  @ Anonimni. Uostalom taj njihov Austrougarski grb sa leve strane dokazuje da su bili privrženi Austrougarskoj , a u I svetskom ratu su ratovali na strani Austrije ,zato mnogi od njih i imaju te porodične grbove. Te grbove su dobijali os Habsburškog dvora ne kao Bunjevci već kao Hrvati…

 7. Mister No kaže:

  Da li to znači da će Bajić da se odrekne hrvatskog državljanstva ( ima ga ) ?

 8. Utiro vam Mirko kaže:

  Takav dokument postoji, evo slike, Kliknite na link ko ga nije video:
  http://www.nspm.rs/images/stories/01-05%D0%9C%D0%90%D0%88%D0%90/naredba.jpg

  Treba da se ispravi istorijska nepravda, a Bajić ne traži ništa više od onoga što je normalno u normalnom svetu i među normalnim narodom…
  Svi vi koji ste ovo negativno komentarisali, ako još uvek držite da ste normalni, zamislite da se izda naredba da se svi Subotičani moraju upisati kao Srbi, bez obzira na njihovu izjavu o nacionalnoj pripadnosti….???!!!!
  Ha?!!!! Šta bi onda kazali…?!!!!

 9. freelancer kaže:

  @Megille
  A (po tebi), da li je trebalo 1914. da se prijave u SRPSKU vojsku??? Evo, recimo ja živim u Vojvodini (figurativno, jer sam otišao zbog razmišljanja poput tvog), izbije rat i prijavim se (recimo) u nemačku vojsku… ili je trebalo 1991. (za svaki slučaj) trebalo da se prijavim u madjarsku vojsku…
  Austrougarska je bila NJIHOVA DRŽAVA, a ne nekakva Srbija…

 10. Joska kaže:

  Pa trazili ste i glasali za pripajanje Srbiji!Sad sta se bunite! Nivam je odgovarao popis iz 1918?????

 11. easy58 kaže:

  zahtev za ispravku istorijske nepravde u redu a sasvim druga prica je prica o Mirku Bajicu

 12. Bunjevac kaže:

  easy,nije istina,kakav Mirko Bajić takav i njegov zahtev,tj.kao što reče anonimni,jednako i jedno i drugo.

 13. Sever kaže:

  Freelancer ne tupi,a gde si ti rođen da nisi u toj kako ti kažeš nekoj Srbiji,a ne u Austougarskoj majm… !? Slobodno ostani tamo gdesi sad i nevraćaj se više nikad !!! Živeli Bunjevci i Srbija !!!!

 14. Megille kaže:

  @ Mister No To odricanje ga bu koštalo penez i penez…

 15. vokille kaže:

  Među vašim narodima, vidim da je najveći problem-religija, uzrok svih podela da li je neko srbin, bunjevac, hrvat, bosanac, marsovac… U Mađarskoj takvih problema uglavnom nema, a ni u Austriji. Jednostavno, vera nema šta da radi u politici! Uskratiti finansiranje verskim organizacijama, zabraniti im bilo kakve zborove ispred javnih ustanova (Samo dođite ispred Subotičke bolnice i biće vam jasno, ono svećenje trotoara u Beogradu posle parada je dosta daleko ili svete vodice u Novom Sadu). Ovo treba da se primeni na širu Jugoslaviju, i eto posle 50 godina će totalno biti svejedno ko je šta. Naravno, ako dođoši sa bliskog istoka ne istisnu celokupnu populaciju…

 16. Daddy kaže:

  @Megille

  “””Ali interesantno je da u to vreme nisu se bunili već su sve političke pozicije po ključu prihvatali…”””

  Ko se bunio u to vreme isao je na Goli Otok tako da ne pricaj gluposti kad pojma nemas.

 17. Daddy kaže:

  @Sever
  “””Freelancer ne tupi,a gde si ti rođen da nisi u toj kako ti kažeš nekoj Srbiji,a ne u Austougarskoj majm… !? Slobodno ostani tamo gdesi sad i nevraćaj se više nikad !!! Živeli Bunjevci i Srbija !!!!”””

  Bravo gospodine!

  Ziveli Bunjevci i Srbija!

 18. Daddy kaže:

  @Anonimni

  “””taj Bajić je običan govnar.Ne treba ga uzimati za ništa.”””

  Znas ti ko ti je govnar samo nece mi proc komentar ako ti ja to kazem.

 19. Daddy kaže:

  Dragi moji Bunjevci, i oni pravi i one bofle, slusajte mise i rici samo naseg bunjevackog pope, jer kad jednom dodje dan da Bunjevac mora ic bogu na istinu, rvatske propusnice bunjevacki bogo nit prima nit priznaje, izrodice sve salje kod onog rogatog!

 20. Bunja kaže:

  Zahvaljujući toj istorijskoj nepravdi imate hrvatske pasoše! Vratite ih ako imate obraza!

 21. Djuka kaže:

  odlicna je ova naredba.
  ja sam za to da se, u tom smislu, nista ne menja.
  Bunjevci=Hrvati

 22. Daddy kaže:

  @Bunja
  “”” Zahvaljujući toj istorijskoj nepravdi imate hrvatske pasoše! Vratite ih ako imate obraza!””””

  Kakve veze ima ta istorijska nepravda sa rvatskim pasosima.

  Pa svaka susa i kriminalac je kupio rvatski pasos, o cemu ti pricas? Naguzili su vas svi za te pasose. Pola Roma u Evropi su Rvati, dizu vam genetski standard.

 23. Daddy kaže:

  Bunjevac
  “””easy,nije istina,kakav Mirko Bajić takav i njegov zahtev,tj.kao što reče anonimni,jednako i jedno i drugo. “””

  Mirko Bajic kakav god da je al nije izrod, al tvoj dida jeste.

 24. Daddy kaže:

  @Joska
  “””Pa trazili ste i glasali za pripajanje Srbiji!Sad sta se bunite! Nivam je odgovarao popis iz 1918????? “””

  O cemu ti pricas, pa svaki Bunjevac sto je osto u Madjarskoj danas nema pravo ni na postojanje.

  Sreca nasa pa smo glasali da se pripojimo Srbiji inace nas ne bi prezivelo ni ovoliko koliko je.

 25. i kaže:

  Daddy Gde si Bajicu, to ti neki novi nikiname 🙂 Ajd sta se sekiras niko ti nece uzeti rvacki pasos, nemoj da se jedis. Znam da si ostao bez gazde pa si morao nac druge i da se prodajes za sitne penze al nisi mogao nac gore od ovih.

 26. Classic dreams kaže:

  Istorijska nepravda je istorijski imperativ. Tim dekretom je ostacima monarhofasistickih pobegulja iz Londona onemoguceno cepanje i destrukcija Hrvatskog nacionalnog korpusa prilikom prvih glasanja za novu DFJ, kasniju FNRJ. Bas sam radoznao da li danas u Srbiji, koja je naslednica (bar tako kaze) antifasisticke borbe, imati tri ciste da ukine jedan u biti antifasisticki akt. Pogotovu ako se zna ( a zna se) da je u pitanju sitnopolitikantska namera da se time miniraju, i to temeljno, pristupni pregovori Srbije u clanstvo EU.

  @ Daddy,
  Ti si slika i prilika Bunjevacke “nacionalne manjine”. Upravo tako zamisljam kulturni,i obrazovni nivo kao i intelektualni kapacitet nacionalno svesnih Bunjevaca po Subotici.

 27. Daddy kaže:

  @i
  “””Daddy Gde si Bajicu, to ti neki novi nikiname Ajd sta se sekiras niko ti nece uzeti rvacki pasos, nemoj da se jedis. Znam da si ostao bez gazde pa si morao nac druge i da se prodajes za sitne penze al nisi mogao nac gore od ovih. “””

  Evo tu sam, jedino sto nisam ni Mirko ni Bajic. Sta ga se toliko plasite izrodi, upisat ce vas u istoriju ko gamad bunjevackog naroda?

  To ne mozete izbec!

  Nek se znade da Bunjevac zivi!

 28. i kaže:

  Mirko pardon Daddy verovatno sam sebi dajes lajkove, pa pobogu plati nekom sendvice ko tvoj gazda pa da klikce umesto tebe.

 29. frater kaže:

  Jel moguće da duplo više njih smatra da je Mirko Bajić govnar nego da nije?(do sada odnos lajkova 23:10).Zaboga,šta to znači?

 30. Daddy kaže:

  @Classic dreams
  “””Istorijska nepravda je istorijski imperativ. Tim dekretom je ostacima monarhofasistickih pobegulja iz Londona onemoguceno cepanje i destrukcija Hrvatskog nacionalnog korpusa prilikom prvih glasanja za novu DFJ, kasniju FNRJ. Bas sam radoznao da li danas u Srbiji, koja je naslednica (bar tako kaze) antifasisticke borbe, imati tri ciste da ukine jedan u biti antifasisticki akt. Pogotovu ako se zna ( a zna se) da je u pitanju sitnopolitikantska namera da se time miniraju, i to temeljno, pristupni pregovori Srbije u clanstvo EU.
  @ Daddy,
  Ti si slika i prilika Bunjevacke „nacionalne manjine“. Upravo tako zamisljam kulturni,i obrazovni nivo kao i intelektualni kapacitet nacionalno svesnih Bunjevaca po Subotici. “””

  Lepo je od tebe sto na kraju svog komentara priznajes nas nacionalno svesne Bunjevce nego u prvom delu komentara nas negiras pa se pitam dal ti mozes dve misli da procesuiras jednu za drugom ili si trebo napravit pauzu?

 31. Djuka kaže:

  omg, “nacionalno svesni Bunjevci”…

  redovnim Bunjevcima je tol’ko pun k…c i “nacionalno svesnih Srba” i “nacionalno svesnih Hrvata”, da su im samo jos falili nacionalno svesni Bunjevci…

 32. Utiro vam Mirko kaže:

  Neverovatno koliko je ovde ljudi koji nisu u stanju ili neće da shvate suštinu…

  1 – BNS koristi legalno i legitimno pravo da uputiti Inicijativu Skupštini Vojvodine da donese zaključak da Naredba predstavlja akt nasilne asimilacije Bunjevaca.
  2 – Da li će Skupština Vojvodine prihvatiti tu Inicijativu ili neće, to je sasvim drugo pitanje.
  3 – A izjašnjavanje pojedinca o sopstvenoj nacionalnoj pripadnosti je sasvim treće pitanje.

  Dakle, mnogi od vas koji ste ovde komentarisali ili ste funkcionalno nepismeni ili ste previše ostrašćeni kada sa toliko histerije odbijate da shvate 3 osnovna elementa koji automatski isključuju svrsishodnost većini komentara…

  Kakve veze ima prisajedinjenje 1918. sa Naredbom, ko je u čijoj uniformi ratovao ili ko ima hrvatski pasoš? Pišete najobičnije budalaštine.

 33. Funkcionalno nepismeni kaže:

  Po cemu je to akt nasilne asimilacije Bunjevaca? ili je to mozda akt za sprecavanje posrbljavanja Bunjevaca? Zar je tako tesko shvatiti da Bunjevci nisu nikakva autohtona nacija, niti postoji samo jedan jedini argumenat za takvo nesto, a jos manje bilo kakav parametar za dokazivanje Bunjevacke autohtonosti. Bunjevci nemaju ama bas nista vlastitog i specificnog sto bi ih na neki nacin cinilo samostojnom nacijom. Od svega je najinteresantnije da se iskljucivo u Subotici i blizoj okolini vodi suplja i jalova rasprava bez ikakvih socioloskih i ili istorijskih, jezickih, politickih dokaza o samobitnosti i posebnoj nacionalnosti Bunjevaca.

 34. Daddy kaže:

  @Utiro vam Mirko

  Nik ti je mocan, a i komentari su. Ziv bio!

 35. Miki99 kaže:

  Sa 100 000 na 16 000. Nad Bunjevcima je izvrsen genocid. A za Hrvate da asimiluju druge narode nije nista cudno, to su radili oduvek. Papa im je zamerio sto su ’95 proterali 250 000 Srba, jer je tih 250 000 Srba kako je on rekao bolje bilo “asimilovati i prevesti u Hrvate” no proterati.

 36. Mister No kaže:

  Bajić nije glup, ali nastup mu je kretenski. Zna da glumi budalu ,mnogi vole agresivan politički nastup.

 37. Aleksa kaže:

  Moderatoru sajta

  Dokle cete dozvoliti i objavljivati gluposti koje “Daddy” objavljuje na ovom sajtu. Pocev od vredjanja katolicke crkve i njenih svestenika, pa do vernika koji posecuju crkve i ne obaziru se na kojem jeziku je misa. Njegovi kometari su puni mrznje prema onima koji ne misle kao on. Molim Vas da nas oslobodite ovakvih pametnjakovica.

 38. Utiro vam Mirko kaže:

  @Funkcionalno nepismeni
  Ne, ti nisi funkcionalno nepismen, kod tebe je ono drugo u pitanju…. Histerija, mržnja, a možda i nešto treće.
  Kakvim dokaze nudiš, osim ličnog predubeđenja, što osporavaš nečije pravo na ličnu, kulturnu, versku ili nacionalnu samobitnost?!

  Uključi mozak i uzmi za primer hrišćanstvo kao religiju…. Kome ćeš osporiti pravo, ako je sledbenik Hrista, da se izjašnjava kao katolik, protestant, luteran, kalvinist, anglikanac, anabaptist, baptist, adventist, metodist…

  Zabranio bi npr. baptistima da budu baptisti zato što su nastali iz anglikanstva… ili bi zabranio i anglikanstvo (danas poznatije kao Srpska crkva) zato što se odvojila od Rimokatoličke crkve? To je jednostavno nemoguće. Svako ima pravo na versku, kluturnu ili NACIONALNU samobitnost – pa i BUNJEVCI.

  Da li si barem malčice shvatio kakve gluposti pričaju ovi funkcionalno nepismeni? Ali oni nisu problem. Ako ućute njihova glupost se ne vidi, ali vi koji ste ostrašćeni, histerični i ophrvani mržnjom – e, vas mi je žao, vi ćete morati do kraja vašeg života da živite sa time da ja imam pravo da budem to što jesam – dakle, BUNJEVAC.

 39. jasso kaže:

  Ne vidim razloga za toliku prepirku i svadjanje oko ovoga,zar jos niste shvatili da je to samo zbog jednog coveka,koji hoce i sa ovim nesto da ucari za sebe,ili da kao autohtona manjina kako hoce da predstavi ovdasnji zivalj i na osnovu toga dobije kao takav rezervisano mesto u parlamentu Srbije,ili samo da na osnovu toga izvuce sto vise novca za sebe,zato ne budite naivni i da poverujete gospon Bajicu,da se bori za sve bunjevce,njemu je do ostalih bunjevaca stalo,ko do lanjskog sniga,mnogi su to vec uvidili,pa je zato tako i proso na zadnjim izborima…

 40. Daddy kaže:

  @Aleksa
  “””Moderatoru sajta

  Dokle cete dozvoliti i objavljivati gluposti koje „Daddy“ objavljuje na ovom sajtu. Pocev od vredjanja katolicke crkve i njenih svestenika, pa do vernika koji posecuju crkve i ne obaziru se na kojem jeziku je misa. Njegovi kometari su puni mrznje prema onima koji ne misle kao on. Molim Vas da nas oslobodite ovakvih pametnjakovica.”””

  Da ne smeta vama mozda sto sam vam nedavno kad ste budalastom lazom napali gospodina Mirka Bajica odgovorio istinom – bez vredjanja?

  Ja se drzim istine u svojim komentarima. Moji su komentari u ime podrske Bunjevcima i Republici Srbiji kao i svim dobronamernim ljudima. Vi ne cenite ni Bunjevce ni Republiku Srbiju ni dobronamerne ljude. Istina ne prija uvek.

  1945te je od strane komunisticke vlade naredjen genocid nad Bunjevcima koji je na zalost trajao decenijama i naneo nasem narodu ogromnu stetu i razdor.

  Katolicka crkva je tu naredbu zloupotrebila, treba napokon da prestane da vrsi pritisak na Bunjevce da se izjasnjavaju kao Rvati.

  Bunjevci trazimo nazad nase crkve gde ce mise da vode bunjevacke pope na nasem jeziku i sa ciljem da se cuva i ocuva nas bunjevacki spiritualni, kulturni i istorijski znacaj.

  Posto mi backi Bunjevci vec takorec tradicionalno zivimo u Republici Srbiji ocekujemo od katolicke crkve da nam ne pravi razdor sa ugradjanima drugih vera vec da promovise spiritualni suzivot a nasa bunjevacka blaga da ne deli kao neko svoje vlasnistvo drugim narodima.

  Katolicka crkva isprva nije tela da ima ista sa Duzijancom jer je nasa bunjevacka kreacija. Tek nekoliko godina kasnije kada je bilo ocigledno da cemo bunjevci 1918te godine izglasat pripajanje Kraljevini Srbiji tu se negde i katolicka crkva “cudom” ukljucila u organizaciju i ucesce u Duzijanci i da se od tada broj Bunjevaca drasticno smanjio sa oko 84,000 1918te na oko 16.000 2016te.

  U zadnji dve i po decenije radi se na finalnom delu pokusaja nasilne asimilacije Bunjevaca u Rvate i transferom / pljackom svih nasih kulturnih dobara i dragulja rvatskom korpusu, negiranjem naseg jezika, imena i postojanja.

  Moj osecaj je da gospodin Aleks sebicno stavlja svoje verske poglede ispred prava jednog naroda na postojanje u miru bez nasilne asimilacije od strane verskih ustanova.

  Ovo zadnje je neki dan i sam Papa Franje javno preneo svima.

 41. Đuro kaže:

  @Daddy
  Svaka ti je na mestu,nemoj da te brinu ovih desetak stranačko-crkvenih botova koji svaku raspravu banalizuju i unose element mržnje i prezira prema svima koji misle drugačije.

 42. Megille kaže:

  @ Daddy Bunjevci su glasovali 1918 za pripajanje kraljevini Srban , Hrvata ,Slovenaca. Naime ova ‘sitnica’ uvek se zaboravlja…

 43. Šimić kaže:

  Ja kao Bunjevac prešao sam u Baptiste jer mi se nije slušala misa na rvatskom jeziku u Katoličkoj crkvi, ne znam šta znači Tisuća, Rujan, Srpanj a interesuje me kao lanjski sneg.

 44. Ultimo kaže:

  @ Simic
  A sta ti mislis da nekoga interusuju tvoje verske eskapade i jezicke preferencije? Ako se tvoja religioznost svodi na vokabular koji koristi svestenik sa oltara, onda nesto nisi bas najbolje razumeo. Ti mozes biti sta god hoces i to ti niko ne brani, a jos manje to nekoga interesuje po internet portalima, ali istorija, etnologija, i socioloska nauka su dale svoj sud o korelaciji Hrvatstva i Bunjevaca i ti i tebi slicni niste ni autorizovani a jos manje kvalifikovani da zvalavite na takve teme.

 45. Daddy kaže:

  @Đuro

  Ziv bio!

 46. Đuro kaže:

  Ultimo a ti si i autorizovan i kvalifikovan???Ajde,molim te,shvati da nas ne zanimaju ni jedan posleratni istoričar,etnolog i sociolog,a pogotovo ne ako je iz Zagreba.Sve što je napisano posle 1945.okači mačku o rep.

 47. Daddy kaže:

  @Megille
  “””@ Daddy Bunjevci su glasovali 1918 za pripajanje kraljevini Srban , Hrvata ,Slovenaca. Naime ova ‘sitnica’ uvek se zaboravlja… “””

  Opet gresis, google malo kad vec ne znas.

  Bunjevci smo se pripojili Kraljevini Srbiji 25/11/1918g a Rvati tek nedelju dana kasnije 01/12/1918g. Tako da ne brljaj, a kao sto ispod mozes videt 1918 je bilo samo 2.000 Rvata u ovim krajevima a nas Bunjevaca 84.000.

  25. novembra 1918. godine, sazvana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je proglasila prisajedinjenje ovih regiona Kraljevini Srbiji (na skupštini je bilo ukupno 757 delegata, od kojih 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6, Nemaca, 3 Šokca, 2 Hrvata i 1 Mađar),

  a 1. decembra 1918. godine, Kraljevina Srbija se ujedinila sa Državom Slovenaca, Hrvata i Srba, da bi formirala Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

 48. Daddy kaže:

  @Đuro
  “””@Daddy
  Svaka ti je na mestu,nemoj da te brinu ovih desetak stranačko-crkvenih botova koji svaku raspravu banalizuju i unose element mržnje i prezira prema svima koji misle drugačije.”””

  Dobro kazes, stalno oni nas optuzuju za mrznju a mi samo branimo ime kulturu i postojanje naseg naroda.

  Mnogo lazu, maipulisu i sire netrepljivost a kao jako su religiozni. Ja za takve imam samo jedan savet: Molite se i djavolu, da bude sto manje zao prema vama jer vi svi sto lazete i sirite mrznju u ime religije idete svi kod njega, nece vas popo moc spasit.

 49. Daddy kaže:

  @Šimić
  “””Ja kao Bunjevac prešao sam u Baptiste jer mi se nije slušala misa na rvatskom jeziku u Katoličkoj crkvi, ne znam šta znači Tisuća, Rujan, Srpanj a interesuje me kao lanjski sneg. “””

  Kako ti odlucis tako je pravo, vazno da si ti nas Bunjevac!

  Ja bas nisam klasicno religiozan ali volim lepotu crkvi kao izuzetnih gradjevina i kao nosioca jednog dela nase kulture. Ni ja ne znam koji su meseci Rujan, Srpanj itd a iz inata ne bi ni ucio dok nas Rvati Bunjevce ne priznaju.

  Ziv bio!

 50. Megille kaže:

  @ Daddy . Ta skupština za ujedinjenje pravno ne važi ,već je plagijat : ’25. novembra 1918. godine, sazvana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je proglasila prisajedinjenje ovih regiona Kraljevini Srbiji (na skupštini je bilo ukupno 757 delegata, od kojih 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6, Nemaca, 3 Šokca, 2 Hrvata i 1 Mađar), ‘ Nacionalni sastav ne odražava pravo stanje. Sve si nam javno otkrio . I išao na štetu drugim narodima.

 51. frater kaže:

  Ako srbijanska politika preko Daddyja i sličnih pokušava održati političku kontrolu nad Bunjevcima,ode mast u propast.

 52. Daddy kaže:

  @Megille

  Ne razumam sta ti nije jasno?
  25/11/1918 Su se Bunjevci pripojili a nedelju dana kasnije 01/12/1918 se pripojila Rvatska i Slovenija. Tu je Rvatska spasena “potpunog nestanka” jer su Ugari i Italijanu hteli da podele Rvatske teritorije medjusobno ali je Kraljevina Srbija (sa Bunjevcima vec pripojenim) priskocila u pomoc i spasila Rvatsku. E sad znamo kako se Rvatska zahvalila Srbiji za to u WWII.

 53. večernjak kaže:

  Stvarno je već Srbija dokurčila s ovim mlataranjem Bunjevcima.Obit će joj se to o glavu.

 54. Hvaljen Isus bre ! More nek je u vek vekova bre! kaže:

  Onim Bunjevcima koje su njihovi duhovnici (Fratri) doveli u u 18 veku u Juznu Ugarsku, one reci kao tisuca, rujan, srpanj, su bile nesto najnormalnije i sastavni deo njihovog materinjeg jezika. Novokomponovanim (cirilcnim) “Bunjevcima” one ne znace nista. Zasto bi im i znacile kad sa Bunjevcima nemaju nista zajednicko. Niti proslost niti sadasnjost niti buducnost. Meni je potpuno u redu da Bunjevac u Madjarskoj govori madjarski u Srbiji srpski jezik, ali mi nije u redu da pljuje po jeziku svojih predaka, po svojoj proslosti i uopste po svojim precima.

 55. Revizor protiv EU kaže:

  E još kada bi ti “Hvaljen Isus bre ! More nek je u vek vekova bre!” znao da su tisuća, rujan i srpanj stare srpske reči…ne bi lupao bez veze. Hrvati koriste stare slovenske (srpske) nazive za mesece, a Srbi latinske – januarius, julius, augustus itd. Kod Srba je kuća u kojoj živi domaćica, a kod Hrvata je dom u kojem živi – kućanica! Hrvati imaju dom, a reklamiraju – kućanske aparate! Kod nas je suvo, a kod Hrvata suho, a mi imamo ovde – suHomesnate proizvode a ne suVomesnate. Itd. ima toga koliko hoćeš. Kakav srpski, kakav hrvatski, kakav bunjevački, crnogorski, bošnjački budibogsnama, sve je to jedan jezik…

 56. Daddy kaže:

  @Hvaljen Isus bre ! More nek je u vek vekova bre!
  “””Onim Bunjevcima koje su njihovi duhovnici (Fratri) doveli u u 18 veku u Juznu Ugarsku, one reci kao tisuca, rujan, srpanj, su bile nesto najnormalnije i sastavni deo njihovog materinjeg jezika. Novokomponovanim (cirilcnim) „Bunjevcima“ one ne znace nista. Zasto bi im i znacile kad sa Bunjevcima nemaju nista zajednicko. Niti proslost niti sadasnjost niti buducnost. Meni je potpuno u redu da Bunjevac u Madjarskoj govori madjarski u Srbiji srpski jezik, ali mi nije u redu da pljuje po jeziku svojih predaka, po svojoj proslosti i uopste po svojim precima.”””

  Vidi se oma da imas knedlu u grlu na sve srbsko.

  A i bunjevacko!

  Jedino sta el koga ovde nisi kritikovo je one sto nam pokusavaju izbrisat bunjevacki narod iz postojanja, pa mi je jasno ispod kojeg si se kamena izmigoljio.

  Kazes:
  “””Meni je potpuno u redu da Bunjevac u Madjarskoj govori madjarski u Srbiji srpski jezik,”””

  Ovo mora da ti bio jedan od oni “Eureka!” momenata.

  Nego, koji jezik bi govorio Bunjevac u Rvatskoj?

 57. srbenda iz b.topole kaže:

  Dosta bre vise o Bunjevcima u negativnom kotekstu.Pustite vec ljude da budu ono sto JESU i ono sto su oduvek bili…Bunjevci i Hriscani!!Bunjevci su mnogo dobri ljudi .. (sto ne znaci da i kod drugih naroda nema slicnih ).. ali Nasa Braca Bunjevci su specifican soj dobronamernih ..vrednih i cestitih ljudi Znam u srcu svome da kada bi se bunjevci morali pitati o ratu i miru, da rata nikada ne bilo .. Ovoliko mrznje prema par ljudi koji se bore za svoje osnovno ljudsko i civilizovano pravo da budu ono sto i osecaju .. to ne mogu da shvatimMi Srbi dooooobro znamo kako je kad ti neko natura da budes ono sto nisi… nazalost kroz istoriju smo imali malo mogucnosti i izbora .. ili u katolike ( jeres me na zanima.. ,ili u muslimane jos gore . ili po ustaskom receptu pod noz)Zivela nasa Braca Bunjevci a vole vas vasa Srbska braca..(nek se znade da bunjevac zivi)

 58. Hvaljern itd... kaže:

  @ Revizor itd…
  Upadljivo je na forumu tvoje vrlo cesto “jezicko” nastupanje i narocito upada u oci veliko neznanje i dobra porcija nacionalsovinizma koja uz to neznanje ide kao njegova verna pratilja. Da skratimo. Stari nazivi za mesce u kalendaru su zajednicki SVIM Slovenima, pa tako i Srbima i Hrvatima. Staroslovenske nazive meseca koristi samo jos cetiri naroda – Cesi, Poljaci, Ukrajinci i Hrvati.Ostali se sluze latiniziranim nazivima. Prema tome ti stari nazivi nisu ekskluzivno srpski niti Srbi imaju ekskluzivni “copyright” na njih.

 59. Daddy kaže:

  Fala na podrsci i lepim recima Srbendo!

  Ziv bio!

  Zivila Srbija!

 60. katolik kaže:

  Zašto bi katolicizam bila hereza( “jeres”) i ko je to odredio?

 61. Revizor protiv EU kaže:

  @”Hvaljen Isus bre ! More nek je u vek vekova bre!” – vidim da sam te pogodio u živac! Odmah potežeš “neznanje” i “nacionalšovinizam”, od kojih u stvari sam patiš. Obavesti se prvo, pročitaj nešto o sanskritu, o poreklu indoevropskih jezika, a nemoj odmah da izbacuješ penu na usta kada ti neko pomene nešto “srpsko”. Znam da si osetljiv na tu reč ali nije mi ni najmanja namera da je koristim u smislu “nacionalšovinizma”. To je, čini mi se, tvoj resor, pa ti izvoli i dalje nas uči kako su “tisuća”, “srpanj” i “rujan” izvorno i originalno hrvatske reči, i da je prvo nastao hrvatski jezik pa tek onda sanskrit, dok je srpski, verovatno, “iskvarena varijanta hrvatskog”, što reče onaj bilmez Đoka Balašević. Moje “jezičko nastupanje” izvoli pa dokaži, bez durenja i “čašćenja” pogrdama, da je pogrešno, pošto nisam ni tvrdio da staroslovenske nazive meseci u godini ne koriste pomenuti narodi, samo sam rekao da su oni (i) srpski, odnosno da su bili u upotrebi u srpskom jeziku, ako si u stanju da shvatiš. Prema tome, pre 500.000 miliona godina i Bunjevac i Srbin i Hrvat govorili su istim jezikom, a hvala Bogu govore i danas, čim im nije potreban prevodilac da bi se razumeli, samo ga drugačije nazivaju. Sve ostalo su gluposti.

 62. Ljuben Jovčov kaže:

  Soc komunistički režim velika država SFRJ gde da se bune bunjevci nazovi me i lonac samo me nepolupaj zato se nisu tada bunili kad ih je Broz upisivao ko hrvate a i njegovih da je više. To je tako nekad bilo e sad se stvari promeniše barem na severu države pa će doći na svoje i Bunjevci etnička grupacija sa svim svojim etno kulturnim i jezičkim odlikama treba da bude sa više od 100hiljada građana naše zajednice. Ja sve ovo napisah kao neutralna osoba ali koju u dubini duše muči sličan problem koji imamo i mi Šopi koji u većini živimo u centralnom delu balkanskog poluostrva i isotijski je dokazano da smo najstarije srbsko pleme ali kako su krojene granice tako smo se našli u četri sadašnje države i većina naših se ijašnjava po naciji države u kojoj trenutno žive bez obzira što imamo svoj jezik kulturu običaje kuhinju folklor i sve što spaja i povezuje jednu etničku skupinu ili ti nacionalnost koja je iz nekih uskih interesa nekadašnjih naših vladara i uz pomoć carske Rusije ponižtena i prepuštena većim delom tadašnjoj San Stefanskoj Bugarskoj ta nepravda nije ispravljena i ko zna dali će ikada. Zato je meni posebno drago kada se bar nekome vrati njegovo i oseti se onim što je puna podrška velikom malom Bunjevačkom narodu na severu otačbine.

 63. Bunjevac kaže:

  Ljuben Jovčov,ne lupetaj,Bunjevci blage veze nemaju sa Šopskim slučajem,ni sa San Stefanom,ni s Bugarskom,niti se njihov slučaj u bilo kom smislu može uspoređivati s ovim.
  Opširnu istinu o Bunjevcima potraži u tekstu na netu pod naslovom “Bunjevački blog”.

 64. Goran kaže:

  Meni se taj Bunjevački blog ne sviđa.Mislim da bi Bunjevci trebali reagovati na njega.

OSTAVITE KOMENTAR