Bunjevci u borbi za identitet

Identitet, prava, kultura i istorijski aspekt života Bunjevaca u Vojvodini bile su neke od tema simpozijuma “Kultura i identitet Bunjevaca”, koji je održan u Skupštini AP Vojvodine. Simpozijum je organizovao Muzej Vojvodine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Jedna od ključnih tema o kojima se na simpozijumu govorilo bila Naredba iz 1945, po kojoj je Bunjevcima zabranjeno da se tako izjašnjavaju. Prema statističkim podacima na teritoriji Vojvodine, početkom 20. veka živelo je oko 100.000 Bunjevaca, danas ih je 16.706.

bunjevci-pokrajinska-vlada_660x330

“Mi danas želimo da konstatujemo da je to bila naredba koja je bila diskriminatorski akt protiv Bunjevaca koja je bila akt nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate i koja je kao takva protivna ljudskim pravima i pravu na izjašnjenje o svojoj ličnoj pripadnosti”, kaže Mirko Bajić, predsednik izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta.

“Mi ćemo posle ovog simpozijuma, napraviti jedan zahtev prema institucijama vlasti da se razmotri takva mogućnost i da se nekim zakonskim rešenjima ta stvar razeši. Jer je nepotrebno da i dalje stoji kao jedno nerešeno ili otvoreno pitanje”, veli Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

“Prošao je jedan životni vik, dok smo se pojavili ovde da javno kažemo ko smo i šta smo, da smo tih 72 godine očuvali se, preživili i da nas još uvek ima koji možemo divanit o našoj kulturi, o našoj istoriji i svemu onom što nas čini karakterističnim”, ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

“Mi treba da razmotrimo istoriju Bunjevaca od doseljavanja u Bačku u 17. veku, pa skroz do 21. veka”, objašnjava Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine.

Uz konstataciju da su Bunjevci, kao kompaktna etnička grupa u Bačku i Baranju stigli s kraja 17. veka, u zaključcima simpozijuma je naglašeno da su oni, uprkos mađarizaciji, u drugoj polivini 19. stoleća otpočeli svoj nacionalni preporod. U prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji 1918. godine imali su izuzetno značajnu ulogu, da bi između dva svetska rata “preko katoličkog klera, HSS i hrvatske intelignecije koja je u Bačku doseljena iz Zagreba, bili izloženi intenzivnoj hrvatizaciji”.

“Najveći udar na nacionalni identitet, kao i na svoja nacionalna i ljudska prava, Bunjevci su doživeli od kroato-komunističke vlasti socijalističke Jugoslavije, predvođene Josipom Brozom Titom koja je preko vojvođanske policije, odnosno Odeljenja za unutrašnje poslove Glavnog narordno-oslobodilačkog odbora Vojvodine zabranila slobodno nacionalno izjašnjavanje Bunjevaca (kao i Šokaca) i naredila da se od 14. maja 1945. godine svi Bunjevci (kao i Šokci) moraju smatrati Hrvatima. Ovaj akt je asimilatorski pravni akt i suštinski je protivustavan, pa ga treba poništiti”, navodi se.

Kategorija “Bunjevac” je, kako se konstatuje, u popisne liste ponovo uvedene tek 1991, da bi se pokazalo da, uprkos zabrani dugoj gotovo pet decenija, veliki broj Bunjevaca nije zaboravio svoj identitet niti želi da ga se odrekne, a tako je, uprkos svim pritiscima, i danas.

Administrativno negiranje Bunjevaca i Šokaca i njihovo prisilno tretiranje kao Hrvata posle Drugog svetskog rata je, navodi se, je bilo i u funkciju razgraničenja između tadašnjih jugoslovenskih federalnih jedinica Hrvatske i Srbije. Zahvaljujući tome, u korist Hrvata je praktično nasilno promenjena etnička slika pre svega Baranje, što je bio jedan od glavnih elemenata da ona uđe u sastav Hrvatske.

Na simpozijumu se govorilo o oko 38 tema o životu, radu i napredovanju Bunjevačke nacionalne zajednice na teritoriji AP Vojvodine.

 

RTVKOMENTARI

 1. pravdak kaže:

  Ovo je dokaz svima onima koji su imsli dilemu sta su Bunjevci,da shvate da smo narod prema kom je izvrsen zlocin.Bilo nas je vise od 100.000,no ipak smo pored svih poteskoca opstali.Zahvalni smo i predsedniku Srbije Tomislavu Nikolicu koji nam je u novijem vremenu najvise pomogao!

 2. Bunjevac kaže:

  Srbija mlatara Bunjevcima ko malim majmunima i to uz pomoć takvih kao Drago Njegovan koji je bio ministar u poraženoj “krajini” u Hrvatskoj odakle je došao da liječi svoje gubitničke frustracije na Bunjevcima u Srbiji.A Mirko Bajić ko islužena matora politička drolja mu u tome pomaže.Srbijanska istoriografija je u funkciji proizvodnje laži,još od Načertanija.

 3. bac Vranje kaže:

  Zanimljivo je da se ne spominje naredba srpskog kralja Aleksandra Karadjordjevica 1931 da se zabranjuje izjasnjavanje Bunjevac nego svi moraju biti Jugosloveni!!! Takodje zanimljivo je da je odluku doneo doneo Glavno NOOV gde su vecinom bili Srbi, takodje zanimljivo je da je za svo to vreme ovaj deo Backe bio deo SR Srbije. A takodje trebalo bi pogledati statisku iz 1945 i 2017 i videti da li je stvarno radjena asimilicija u Bunjevaca u Hrvate ili Srbe. Samo je potrebno sabrati jedne i druge i vedeti ko je vrsio asimilaciju.Takodje je zanimljivo da ako se prihvatio sve to sto su doticna gospoda iznela onda Bunjevci treba da budu konstitutivni narod u RS a ne samo manjina. Prema tome draga gospoda ne palite vatru,dosta je bilo traktorijada.

 4. stormwatch kaže:

  Lazna zemlja, lazne brojke, lazna istorija….kakav bunjevacki narod?

 5. Daddy kaže:

  Mi smo Bunjevci
  Mi smo Bunjevci
  Vrila je nasa krv
  Lupamo case
  ljubimo snase
  taki smo Bunjevci!

 6. Daddy kaže:

  Nek se znade da Bunjevac zivi!

  Putuje burnim vrimenom
  himna nasa, cuva nas
  ostavili su nam je stari, u pomen

  Korak po korak
  vik po vik
  glancamo je, ko dragi kamen

  I nauka, i sudbina
  i sablja, i motika
  i casa vina, i u srcu plamen

  Pivali je nejaki, cestiti i vojskovodje
  i u seni crne smrti
  nas bunjevacki amen

 7. u inat svima kaže:

  Lazna zemlja , lazne brojke,lazna istorija….Kakav hrvatski narod????

 8. Anonimni kaže:

  Evo, objavio se Dudduk, najcuveniji zbunjevac, on sve najbolje zna, samo sto mu skoro niko ne viruje.

 9. Daddy kaže:

  Gospodo moderatori dozvolili ste na ovom istom komentaru da nas Bunjevce porede s malim majmunima da nam gosn Mirka Bajica zovu droljom a meni ste iz komentara izbrisali”

  El se idete izrodi!
  he, he, he

  Sta bi bilo tek da sam izrode uporedio s majmunima i nazvo droljama. A morate priznat da nasim bunjevckim izrodima rec “drolje” mnogo bolje pristoji neg gosn Bajicu.

  Oduvek dozvoljavate ruganje nad nama Bunjevcima i to je bio povod mnogim svadjama ovde.

  Rec “IZROD” je potpuno regularna rec, opisuje one koji su izdali i prodali svoje.

  Kako bilo, u potpunosti sam u miru sa tim da je vasa zadnja rec.

  Postovanje!

 10. Stevan Tonković- Pipuš kaže:

  Označio sam ovo na facebook kao tužno, ali ne samo ovu, nego i sve ostale rasprave na ovu temu, zbog činjenice koju ama baš niko ne može pobiti, da svako doticanje ove teme rezultira pogubno, u smislu razjedinjenja, sada već šake jada od jedne etničke grupe, Namerno kažem etničke grupe, jer time ne dovodim u pitanje nikoga ko je Bunjevac, kakav prefiks koristi. Bilo bi puno pametnije, da se energija koja se na ovaj način troši i još gore, širi, iskoristila za istraživanje kulturne baštine Bunjevaca, koja bi doprinela očuvanju iste i zbližavanju ljudi. Uzgred, imao sam prilike relativno dobro upoznati skoro sve “velike” intelektualce, koji vode kolo različitih teorija, Mogu vam reći da su na žalost, moja mišljenja o njima kao ljudima, prilično (da budem blag) – skromna. Ako pak pogledate njihov učinak, videćete da NIKO od njih ama baš ništa nije dao Bunjevcima, ali je zato na račun onih koje “zastupa”, jako lepo obezbedio sebe, a poneko i čitave familije oko sebe.

 11. Ivan Hrvat iz Subotice kaže:

  Mirko Bajić podrzava Vučića e moji bunjevci koliko ste vi pametni ako vam je dobar neko ko skida sa plata i penzija dok sve poskupljuje kao struja i ostalo!Dok Bajatović i Jorgovanka dizu plate sebi i svojima narod grca jer je glup i misli biće bolje a reforme ne polaze od bede nego od gore!Trebao je reći maximum plata je 200.000din u drzavi i a penzionerima da dodaje uz zaposljavanje mladih ali u postojećim fabrikama a ne u ovima gde rade robovi za 200e ceo mesec!Naravno dolze svi kada dobiju sve dzabe plus radnu snagu za jednu platu od 1000e oni ovde imaju 5 radnika pomnozite sa svima u fabrici eto zato dolaze!Vučić će da kupuje izbore uz Karića lopova i ovakve ali neće uspeti jer su pročitani a pametne kupiti neće za paket ulja i brašna ili 2 crvene!!!

 12. Daddy kaže:

  Stevan Tonković- Pipuš
  19. 02. 2017. u 05:45

  “””Označio sam ovo na facebook kao tužno, ali ne samo ovu, nego i sve ostale rasprave na ovu temu, zbog činjenice koju ama baš niko ne može pobiti, da svako doticanje ove teme rezultira pogubno, u smislu razjedinjenja, sada već šake jada od jedne etničke grupe,”””

  Da ti kazem ko ti je saka jada ne bi mi proso komentar, Pipuse.

  Ne mogu da verujem da si ovo reko:

  “””Uzgred, imao sam prilike relativno dobro upoznati skoro sve „velike“ intelektualce, koji vode kolo različitih teorija,”””

  Da nije tebe mama odbacila kad si jos bio mali, a sjebala kad je “intelektualnu” rugobu videla.

 13. Milorad Vuletić kaže:

  @Daddy
  Gos’n Pipuš se potpisao punim imenom i prezimenom, što ne bi bilo zgoreg i za Vas. Ili nemate petlje za tako nešto nego samo pretite u prazno. Meni je, kao Srbinu iz Mačve, potpuno degutantno toliko svojatanje Bunjevaca i od strane Zagreba i od strane Beograda a sve u svrhu dnevno političkih dešavanja.

 14. Znalac kaže:

  A koliko tih velikih Bunjevaca, kao što su Bajić, Sedlak, Suzana, Matković i njihova deca imaju putovnice, mislim hrvatske, a tu se prodaju da nisu Hrvati!

 15. stormwatch kaže:

  @Milorad

  Ovo vam je odlican predlog i odlicna primedba za gospodina daddyja.

  Ja predlazem da se SVI na ovom sajtu pocnemo potpisivati IMENOM i PREZIMENOM, pa da Konacno vidimo da li svako stoji iza svojih pisanja, ili ce se zecovi huskanja razbizhat! Ali, da to bude tako napravljeno, da je jedino moguce na ovaj sajt doci nakon registracije sa poslatim kopijama licne karte ili pasosa.

  Ajmo hrabro drustvo koje prozivate redom sve vase neistomisljenike, verujem da ste svi za. Prvo registracija na sajt sa licnom Kartom ili pasosem, pa onda pod pravim imenima i prezimenima nastavak pisanja u istom stilu! 🙂

 16. Znalac kaže:

  Milorade,
  Ako neko svojata Bunjevce, to je Beograd, samo da ne bi bili Hrvati.
  A pošto si iz Mačve, ne ZNAM da li ti je poznato, da Bunjevci žive i u Mađarskoj, Hrvatskoj (Senj, Dalmatinska zagora, Dalmacija) i Hercegovini, ima ih nekoliko ogranaka, svi ZNAJU da su Hrvati. Osim ove grupe koju zdušno finansira tj. svojata Zagrab.
  Ja sam Bunjevac, i ZNAM da sam Hrvat i po jeziku, i po istoriji, i po prostoru sa kog smo došli. Mene Zagreb ne svojata, niti može, jer ZNAM šta sam.

 17. Daddy kaže:

  Da se podsetimo ljudi na zadnji 330 godina bunjevackog identiteta, vidim da tu ima bas ne upuceni sto orcaju:

  U Backu smo dosli ko Bunjevci sto znaci da smo se tako i “rastali” sa Hrvatima pred put pre 330 godina. Istorija je upisala da su Hrvati ostali a Bunjevci se odselili.

  Sto je i samo po sebi dokaz da Bunjevci nisu Hrvati, jer da jesu u Backu bi se pre 330 godina doselili Hrvati a ne Bunjevci.

  To je bila “seoba Bunjevaca” a ne seoba Hrvata.

  Tako da kome su preci dosli ovamo pre 330 godina taj Hrvat NE MOZ BIT!

  Bas mi zao ako sam nekima probusio balon.

  Evo jos malo o Bunjevcima, al pre 1100 godina:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Narentines

 18. Terra pars Rasciae kaže:

  @ Daddy

  Zaniimljiva teorija o rastanku Bunjevaca sa Hrvatima. Samo jos treba objasniti potomcina onih koje je Carnojevic doveo u Juznu Ugarsku da nisu Srbi nego Raci, (Rascani) i da su se od Srba rastali pre nekih 300 godina i – mirna Backa.

 19. Znalac kaže:

  Daddy
  Ha ha ha Ho Ho Ho, al do suza
  Neretljani = Bunjevci
  To veze s vezom nema. To moze da smisli samo diplomirani arhitekta MM mlađi. ravno i na wikipedi svako pise sta mu padne na pamet.
  Bolje pitaj profesore istorije sta su ucili na fakultetu. A za najpouzdanije predlazem da pročitaš ponešto od pok. prof. Nade Klaić.

 20. Lenin kaže:

  @stormwatch “Prvo registracija na sajt sa licnom Kartom ili pasosem, pa onda pod pravim imenima i prezimenima nastavak pisanja u istom stilu!”
  Fajn!Opet neka tvoja ..bena shaljiva sarkastichna rechenica.Ili ozbiljno?!Tebe boli briga.Osigurao se tamo u nekom stambenom bloku u nekom gradu Švabske,okružen frendovima džihadistima i telohraniteljima iz lokalne motorbajs kluba.Čak i plaćene asasine imaš(gle Dr Milana,đe li nestade?)A mi ćororo ako nešto zucnemo lepo o vlasti,još nam dođu da nas titraju po tintari,je li?No!Makaki storme! 🙂
  A sa 6 decenija baš mi se i ne trči. 🙂

 21. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Smesno. Uopste nije saljivo ni sarkasticno, nego apsolutno ozbiljno. A ja nisam od juce na ovim forumima, to sto sam predlagao 1994 na tadasnjoj SETnet mrezi, predlagao sam na forumima i 1998 i 2003 i 2007 i sada predlazem. Znaci moj predlog je brale lepo svi registracija samo sa licnom kartom ili pasosem (tako se vec godinama radi na ozbiljnim forumima specijalizovanim za fotografiju/video/tehniku…), pa lepo pod pravim imenom i prezimenom pisemo i dopisujemo se, samo nesto ne vidim da su junaci odavde (vas smatram super junakom da se razumemo) svi krenuli da podrze ovaj predlog. I molim vas da se manete gluposti o tome da ja imam u bloku svoje dzhihadiste, moto bande i placene asasine, covek u normalnoj zemlji treba samo Policiju sa kojom nema zajebancije i to je sve. A to sto date da vas piche po tintari nemojte nama zameriti, dok mi nismo stasali onomad, nije 5. oktobar ni mogao da se desi, a najveci problem je sto nije uradjen 6. oktobar – temeljno i kako valja. Ako niko ne zucka protiv vlasti, a vlast uporno vrsi takve mahinacije nad narodom ko sto to vrsi SNS, onda ce takva vlast biti zauvek. Il menjajte vlast, il se selite u civilizaciju.

 22. kaja kaže:

  @Ivan Hrvat iz Subotice
  Hahahahahahahaha nece kupiti… A kako ste vi kupili roditelje dece ekskurzijama u lipu vašu i bonovima u vašem velikom trgovinskom lancu, samo da bi pohađali vaše časove…? Ajooooj da me manete tih gluposti. Šta ste kupili za bonove? Pričajte nam..Drugo, gospodina Bajića ovako pogrdnin imenom mogu da prozivaju samo kvazi Bunjevci, čitaj Hrvati, koji se kriju iza nekih nadimaka, i sve što znaju jeste da laprdaju… Mirko je za vaše vođe gospodin čovek…I još jedom @Bunjevac odluči se šta si, majke ti ..

 23. Daddy kaže:

  Gospodine Milorade Vuletiću

  Kazeste:
  “””Meni je, kao Srbinu iz Mačve, potpuno degutantno toliko svojatanje Bunjevaca i od strane Zagreba i od strane Beograda a sve u svrhu dnevno političkih dešavanja. “””

  Sto odnak prvo ne gustirate rec “svojatanje” u nekom od recnika te ako se ne zagrcnete a vi jednostavno priznajte i podrzite cestite Bunjevce (SBB) kao sto je to uradio i “Beograd”?

  Ne bi ja verovo ni vasem imenu, ni vasem laprdanju.

 24. Daddy kaže:

  Cestitke i podrska nasoj dragoj predsednici i jos drazem vodji uz veliki pozdrav za SBB i svim nasim bracama i sestrama!

  Budi se svest bunjevacka, da spasi svoj narod, od pustosi, od nestanka!

 25. Daddy kaže:

  Kajo

  Kazes:
  “””Mirko je za vaše vođe gospodin čovek…”””

  To je istina koju ne mogu svi da svare. Gospodin Mirko Bajic je jedan od najzasluznijih za spas i preporod naseg bunjevackog identiteta, jedan od nasi najveci heroja i velikana i kao takav ce i ostat za uvek upisan u i storiji naseg bunjevackog naroda. 20ti i 21 vek u bunjevackom kalendaru se ne mogu ni zamislit bez gosn M. Bajica.

  Mislim da ulaz u gradsku kucu nije to to bez biste gosn Mirka Bajica. Verujem da ce se svaki Bunjevac (a i sugradjanin) tu slozit sa mnom.

  ——

  Gospodo moderatori ,izmenio sam malo komentar u nadi da ce ovaj put proci. Zivi bili i hvala!

 26. jasso kaže:

  Daddy,ajde odgovori mi samo na jedno pitanje,ako je tvoj ljubimac bac Mirko tako veliki i zasluzni bunjevac i tako ima svasta protiv Hrvata,zasto onda jos uvek ne vrati hrvatski pasos,koji koristi vec dosta godina,samo nemoj kazati da ga nema,provereno sto posto da ga poseduje…

 27. Daddy kaže:

  Zdravo Jasso,

  Kazes:
  “””ako je tvoj ljubimac bac Mirko tako veliki i zasluzni bunjevac”””

  Nema tu “ako” Jasso kad to vec i vrabci znaju a istoricari brizno upisuju svaki njegov korak.

  Ne bi je reko da gosn M. Bajic ima sta protiv hrvatskog naroda, ta zasto bi ti tako stogod i u opste mislio? Zar ne vidis da to Hrvati imaju nesto protiv gosn Bajica jer njim ne da da kradu i kite se nasom bunjevackom kulturom i zaostavstinom?

  Evo sad pitanje za tebe:

  Sta ti kazes na to sto su nam preci pre 1.000+ godina bili najstrasniji i najzgodniji pirati jadranskog mora? Cujem da su se najlipce robinje iz cilog svita utrkavale da ji Bunjevci zarobe i da smo zato danas Bunjevci svi tako lipi.

  Ja ode di sam, od kad sam kazo ljudima da su mi preci bili pravi pravcati pirati, oce svi da budu Bunjevci a zene mi se bukvalno bacaju prid noge. Ne mogu ni na ulicu da izadjem brez da me pitaju gde plovi nas brod, kad mogu one da se ukrcaju i ocel nam kapetan bit legendarni gosn Mirko Bajic.

  Ne kaze se valjdar uzalud: Losa ric daleko putuje al dobra jos dalje!

  Pozdrav Jasso!

 28. jasso kaže:

  Daddy,STIPANE,oladi malo sa glupostima…

 29. Daddy kaže:

  Sta je sad Jasso, sta se oped duris? Pito si odgovorio sam ti.

OSTAVITE KOMENTAR