Bunt u Svarovskom: Zašto se selimo u Srbiju?!

Savet za zapošljavanje austrijskog proizvođača kristala Svarovski zabrinut je stanjem u kompaniji, koja sve više proizvodnje iz fabrike u Wattensu seli u Srbiju.

Svarovski1
“Sve manje i manje se proizvodi u Wattensu, naš menadžment je opredeljen za selidbu radnih mesta. Srbija je čini se, lek za jeftinu proizvodnju, samo je pitanje da li je to etično ili ne”, rekao je Ernst Daberto, predsednik Saveta za zapošljavanje listu Tiroler Tageszeitung, prenosi Der Standard.

On konstatuje da se sve više troškova, poput administrativnih, deli na sve manji broj zaposlenih u proizvodnji. Radnici u Wattensu od 27. oktobra do 4. novembra poslati su na odmor, a ovaj prekid rada uneo je strah među zaposlene.

Svarovski je priznao da je stanje u Wattensu napeto.

“Pritisak na profitabilnost na lokaciji Wattens još nije olakšan, iako ove godine u celini očekujemo rast u poslovnoj jedinici sa kristalima”, saopštila je kompanija.

Obim proizvodnje u Wattensu potonuo je jer umesto velikih količina kupci sve više traže kolekcije sa manjim količinama. Prazan hod između Nacionalnog dana i Svih Svetih delimično je iskorišćen kao odgovor na “fluktuacije proizvodnih naloga” i smanjenje zaostataka odmora, saopštio je Svarovski.

B92KOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  I sad kao mi u Srbiji treba da smo srećni i zahvalni što IPAK MI imamo veću privilegiju od austrijskih kolega i koleginica sa radom sa kristalima, iako je naša satnica skoro desetostruko manja nego satnica radnika zaposlenih u istoj firmi, ali sa adresom u Austriji????
  Interesantna je ovo priča, samo da se IPAK ZNA da i u Austriji ima nezadovoljnih radnika i da im radna mesta nisu ni tamo dugoročno zagarantovana.
  Hmmmm…

 2. adkersu kaže:

  Bog te maz’o, kada naši bizMismeni i zagovarači parole “…prvi put u istoriji…” pročitaju i primene ovo za njih fenomenalno rešenje za šut kartu radnicima pravdajući to “fluktuacijom proizvodnih usluga” i smanjenjem zaostatka odmora biće belaja!

 3. Thälmann kaže:

  To se zove globalazacija. Radnicki sindikati su Z. Evropi izborili snosljive uslove rada, a preseljenje produkcije u zemlje treceg sveta je direktni odgovor vlasnika kapitala na zagarantovanu minimalnu satnicu i zdravstveno i penzijsko osiguranje, godisnji odmor, zastitu od samovoljnog otkaza radnog odnosa, pravo saodliucivanja zaposlenih preko svojih izabranih predstavnika i jos mnogo toga. Da bi sve to zaobisli poslodavci sele produkciju tamo gde svega toga nema i gde mogu mirno i bezbrizno da se posvete svojoj osnovnoj delatnosti – povecavanju i oplodjavanju vlastitog kapitala, tamo gde ne moraju placati porez, barem ne u nekom znacajnom iznosu, i gde nemaju nikakvih obaveza prema drzavi i drustvu u celini. Socijalna komponenta rada nije njihov problem i o tome neka brinu vlade i administracija onih zemalja koje su im sirom otvorile vrata, i docekuu ih sa zahvalnoscu, uz duboki naklon i rukoljub, naravno jos i finansijsku potporu kao schlag na tortu.

 4. Posmatrac kaže:

  Nesto tu ne stima. U Swarovskom u Subotici nemaju dovoljno posla i radnici strahuju da se pogon polako gasi… Mozda je to samo privremeno, videcemo… Uglavnom, ni tu ne cveta, iako bi se po tekstu moglo naslutiti da se na to cilja.

 5. anonimna kaže:

  Ni u Swar. u Subotici nema posla, i radnici idu na prinudni godišnji, samo se o tome ne priča, i niko se ne buni.

 6. 8x42 kaže:

  Da se mi razumemo. Swarowski ne pravi nikakve kristale, nego brusi staklo. Ono sto je kvalitet to su dvogledi extra klase sa extra cenom i to ima jako malo i tanko trziste.

 7. ju hu kaže:

  Ma bez brige…obecano nam je da Swarovski nece zatvoriti i nece biti otkaza…zar ne…

OSTAVITE KOMENTAR