Čaba Der osumnjičen i za dva ubistva u Budimpešti

Čaba Der (41) iz Čantavira kod Subotice, pored surove likvidacije Nebojše Markovića početkom januara na Banovom brdu, tereti se i za dva ubistva u Budimpešti, saznaje „Politika”.

Prema nezvaničnim informacijama, mađarska policija odbeglog Dera povezuje sa likvidacijom biznismena Lasla V. koji je ubijen u septembru na periferiji Budimpešte i ubistvom muškarca nedaleko od tržnog centra „Poluš” u mađarskoj prestonici.

Čaba Der (foto: mađarska policija)

Za ove sumnje saznalo se pretprošlog vikenda, kada je u Budimpešti privedena devojka za koju se veruje da je bila Derova emotivna partnerka i kod koje se, kako pretpostavlja mađarska policija, krio izvesno vreme.

– U nedelju oko 5.30 sati pripadnici specijalne jedinice policije upali su u jedan od solitera u budimpeštanskom naselju Kubanjo i priveli devojku koja je ovde došla u posetu baki. Policajci su u soliteru bili do osam časova, a vodili su i pse tragače. Bili su obučeni i ponašali su se kao specijalci u akcionim filmovima. Probudila me je buka. Otvorila sam vrata i videla policajce po celoj zgradi. Jedan je stajao nedaleko od mojih vrata. Primetila sam da su odveli unuku naše komšinice – ispričala je za mađarske medije stanarka zgrade.

Prema njenim rečima, stanari solitera znali su da devojka koja je privedena živi sa čovekom koji se bavi nezakonitim poslovima, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o osobi koju povezuju sa nekoliko likvidacija. Više stanara zgrade kazalo je za mađarske medije da devojka koja je uhapšena ima veze sa osobom koja se sumnjiči za ubistvo kod „Poluš” centra.

– Mađarska i srpska policija intenzivno sarađuju kada je reč o lociranju Dera i otkrivanju svih detalja u vezi sa ubistvima za koja se tereti. Privođenje devojke u Budimpešti možda će pomoći u hapšenju Dera – rekao je „Politikin” sagovornik iz MUP-a Srbije.

Sve likvidacije sa kojima se Der povezuje bile su izuzetno brutalne. Sumnja se da je Lasla V. pre nego što mu je na parkingu ispalio hitac u glavu, primorao da klekne. Posle ubistva, Der je telo biznismena, kako se pretpostavlja, bacio u obližnji potok. Tokom uviđaja mađarska policija je, prema pisanju tamošnjih medija, u automobilu ubijenog Lasla pronašla drogu i oružje.

Javnost u Srbiji bila je zaprepašćena nonšalantnim ponašanjem Dera prilikom ubistva na Banovom brdu, jer se na snimku sa obližnje kuće jasno vidi kako je 5. januara, bez maske i sa osmehom, prišao Nebojši Markoviću u Ulici Rajka od Rasine i ispalio u njega više hitaca. Nakon toga, mirno se vratio u automobil, kojim ga je saučesnik dovezao i od tada mu se gubi svaki trag. Marković je ubijen ispred kuće u kojoj je živeo sa suprugom, dok je rasklapao dečija kolica, kada se pored njega zaustavio automobil iz kojeg je izašao Der.

Posle ove likvidacije, spekulisalo se da se Der nalazi na Kosovu, ali da ima svoje jatake i u inostranstvu. Više od mesec dana je jedan od najtraženijih plaćenika u Srbiji i regionu, a nedeljna akcija mađarske policije mogla bi konačno da dovede i do osumnjičenog za ubistvo.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Punisher kaže:

  bice nam dobro tek kad budu ovako lovili politicare koji kradu i lazu kao ovog decka

 2. Thank God I'm A Csantavéri Boy kaže:

  Csantavér a Világban:
  Matuska Szilveszter
  Dér Heni
  Dobó Árpi
  Dér Csaba
  és azt tudják, mikor a hatvanas években azt kérdezték az olasz vámosok a szabadkai feketézőktől, hol is van Subotica? …aha, ott Csantavér mellett…

 3. Thank God I'm A Csantavéri Boy kaže:

  ja, és még Törley József…egészségünkre!

 4. Thank God I'm A Csantavéri Boy kaže:

  basszus… és John Deere (Dér Jancsi) aki kivándorolt a tengerentúlra és valami taktorokat kezdett gyártani…

OSTAVITE KOMENTAR