Čanak: Pod ovim zastavama u Evropu

Dvadeset jednu godinu se okupljamo i govorimo jedno te isto.  A kad bismo pokušali da sve što smo do sada rekli sažmemo u jednu reč, ta reč bi bila Vojvodina – rekao je u Subotici, u petak uveče, nakon defilea hiljadu zastava povodom 21. rođendana Lige socijaldemokrata Vojvodine predsednik LSV Nenad Čanak. On je okupljene pozdravio na centralnom subotičkom trgu na nekoliko jezika nacionalnih zajednica u Vojvodini, a ligašima i ligašicama je čestitao rođendan.

 

– Mi nemamo drugo mesto na kome se osećamo dobro. Mi ligaši, mi Vojvođani možemo putovati svugde na ovom svetu, i ići do najdaljih kutaka planete, ali samo na jedno mesto se možemo vratiti. Samo se jedno mesto zove dom – to je Vojvodina – rekao je Čanak a preneo Danas. On je dodao da nema trga u Vojvodini na kome se ligaši nisu okupljali da traže slobodu, istinu, mir.

 

– Ovde na ovom trgu smo pre dvadeset godina, sa svim dobrim ljudima zidali bedem ljubavi i tražili da prestane ludilo među ljudima. Bilo nas je malo, bilo nas je tek šaka, ali je činjenica da su dvadeset godina kasnije mnogi preuzeli naše misli i pokušavaju da ih prikažu kao svoje. Dvadeset i jednu godinu se nismo osvrtali na to ko je koje vere, ko je koje nacije. Dvadeset jednu godinu nismo dozvolili da ludilo koje nas je plavilo uđe među nas. Nikada to nećemo dozvoliti – rekao je Čanak. On je dodao da je 21 teška godina iza Lige, a barem 21, a on lično veruje i 210, još težih godina pred njom.

 

– Lako je bilo pobediti one koje smo mogli da vidimo i identifikujemo, teško je pobediti ono što lebdi u vazduhu ovih dana – a to je osećaj da nema nade, osećaj da je propalo, osećaj da nema kud. Ove zastave koje su ovde su zastave pod kojima će se vratiti nada, pod kojima će se pronaći put. Podignite zastave i neka odmah za svakom od njih pođu hiljade Vojvođana i neka krenu u Evropu, u bolji život. Neka krenu tamo gde smo krenuli pre 21 godinu – zaključio je Čanak. Nakon defilea ulicama Subotice i govora Nenada Čanka na Trgu Cara Jovana Nenada , usledila je rođendanska žurka na Paliću, gde su se ligašice i ligaši uz prisustvo prijatelja i gostiju zabavljali do kasno u noć. Na samom početku rođendanske proslave organizovan je i desetominutni vatromet.

 

Autor: G Nonin

Izvor: DanasKOMENTARI

  1. trla babalan...da joj prodje dan... kaže:

    Trla baba lan…da joj prodje dan!!!! 😀
    dajte vise okurazite se…ili republika Vojvodina ili pusenje svima sa strane…!?

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 33

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: