Čantavir – naselje za primer

Na samom ulasku u naselje privredni gigant ne samo varošice, već i celog grada ostavlja upečatljiv utisak kakav se ne viđa po Vojvodini. Samo naselje zelenih ulica odiše širinom i već se na prvi pogled stiče utisak da se radi o dobro urbanizovanom područiju, čije bi ulice bez problema podnele i dva ili tri puta više stanovnika. Na samim kućama se mahom zatiče siromaštvo, a u samom centru naselja kultura stanovnika. Fasade kuća možda i mogu da budu ofucane i one su odraz nedostatka para, ali čiste ulice su odraz kulture meštana.

 

Već na samom centalnom trgu se uočava kontinuitet razvoja naselja svesnog da jednom urađeno mora da potraje dosta dugo. Njima se popločanje ne radi svake decenije, već svakih pet decenija pa se mogu uočiti kocke iz perioda kada je i Korzo bio popločan ali i kocke iz nešto novijeg doba. Kulturna obeležija jednog naselja, takođe datiraju iz različitih perioda pa se tu može naći i spomenik Svetom trojstvu ali i spomenik sa petokrakom. Sve je na svom mestu uklopljeno i sve može da stoji jedno pored drugog, jer na kraju krajeva i jedno i drugo je ostavilo neizbrisiv trag.

 

Čantavir…

Sveto trojstvo u Čantaviru je u katastrofalnom stanju. Tačnije, oni delovi spomenika koji predstavljaju anđele i sveti duh. Postament i stub su od sasvim solidnog materijala ali su figure od nečeg što je toliko erodiralo, da danas izgledaju kao sveće koje su dogorele.

Parka Petefi Šandora

U samom centru naselja nema kontejnera, već stanari otpatke izbacuju u uredno poslagane kante. Smeća ima, ali je ono na svom mestu.

U samom centru su počeli radovi na sanaciji površine uz glavni put. Isčupani su postojeći drvoredi, uklonjena autobuska stajališta i započeti su zemljani radovi. Trotoar sa parkinzima će biti uređen i pretvoren u plato za pešake.

Radovi se prate iz kafana „Mali Princ“…KOMENTARI

 1. b kaže:

  Fasade kuća možda i mogu da budu ofucane i one su odraz nedostatka para, ali čiste ulice su odraz kulture meštana.

  To je nazalost ono sto Subotica vise nema:(

 2. Sugradjanin kaže:

  Kad vi u Cantaviru nemate profil ljudi koji su juce dosli i nemaju kulturu ponasanja, jer gledaju samo sta ce ostetiti.

   

 3. Skroz iskren kaže:

  Ne cine selo kuce i fasade vec ljudi,tamo ih nazalost nema,talog nekulture cantavir i zednici.

OSTAVITE KOMENTAR