Čarape kao izvozni potencijal Srbije

Na listi deset najvećih srpskih izvoznih proizvoda našle su se i hulahop čarape. Čarape iz Srbije ne mogu da se nađu samo na policama radnji u susednim zemljama i Rusiji, već i svim zemljama članica EU.

 

Hulahopke-660x440

 

Ukupan izvoz čarapa u 2013. dostigao je 217 miliona dolara, sedam miliona više nego 2010. godine. Od 2007. do 2012. najveći deo izvoza je išao u Italiju, Nemačku i Holandiju. Pre dve godine, registrovan je izvoz u Rusku Federaciju.

 

Proizvodnjom čarapa u Srbiji danas se bavi dvadesetak preduzeća, među kojima su poznate italijanske i nemačke kompanije. Najveći izvoznici u 2013. bile su firme "Valy“ iz Valjeva, zrenjaninski "Modital“, "Falke“ Leskovac, "Proleter“ Ivanjica, a među njima se našla i subotička fabrika "8. Mart" Beograd. Neki od ovih proizvođača imaju potpisane dugoročne ugovore sa stranim firmama, ali neretko proizvode pod tuđim (stranim) imenom.

 

Srbija postaje sve značajniji izvoznik čarapa, prvenstveno zahvaljujući stranim investitorima koji su prepoznali ovdašnje tržište kao veoma pogodno da se na proizvodnji te robe ostvari profit. Pre dve godine, nemački "Falke“ je uložio 10 miliona evra u renoviranje hala propalih leskovačkih preduzeća "Leteks“ i "Inkol“. Ova fabrika godišnje proizvede 15 miliona pari čarapa i finih hulahopki. U selu Beloševcu kod Valjeva italijanska kompanija "Golden lejdi“ je pre nekoliko godina otvorila fabriku za proizvodnju čarapa u koju je uložila sedam miliona evra i u kojoj svakog minuta proizvodi 3.000 pari čarapa. "Pompea“ je za fabrike čarapa i donjeg veša u Zrenjaninu i Brusu u dva navrata iz srpskog budžeta dobila ukupno 1,9 miliona evra za zapošljavanje 300 radnika. Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da su stranim investitorima aduti za dolazak u Srbiju bile subvencije, ali i da postoje drugi benefiti.

 

Subotica može da se pohvali jakom tekstilnom industrijom. Pored 8. Marta, koji u proseku izvozi oko 60 miliona čarapa godišnje u zemlje EU, tu su i fabrika "Matex", kao i italijanska fabrika "Gordon", članica svetskog giganta "Calcedonia", koja je proizvodnju u novoj hali pokrenula u jesen, sa planovima da u narednom periodu uposli oko 1.000 radnika. Ono što sigurno mnogi ne znaju je to da se na ovim proizvodima često na deklaraciji ne ističe da je roba poreklom iz Srbije, niti su naznačeni nazivi naših firmi.

 

hula hop carape

 

Troškovi proizvodnje su u Srbiji nekoliko puta niži nego u EU, ali opet viši u odnosu na Kinu i zemlje Bliskog istoka.  Ali izvozu tekstila iz Srbije pogoduje i to što je EU uvela strože mere kontrole za kineske proizvode, tako da se stvorio prostor za prodaju naše kvalitetne robe na tom tržištu.

 

Poznavoci prilika znaju da Srbija nije dovoljno konkurentna u ovoj branši na duži rok i da je situacija sa lošim kvalitetom kineskih čarapa više privremena. Njihovi proizvodi će sigurno dostići evropske standarde kvaliteta, kad tad. I sada su tekstilci u problemu zbog previsokih cena energenata, a sve veći problem predstavljaju lični dohoci zaposlenih koji ne mogu da isprate ni inflatorna kretanja, a kamo li republički prosek.

 

Zbog ovoga građani sve više negoduju investitore zainteresovane za ulaganje u tekstilstvo. Sve je popularnija automobilska i elektroindustrija jer se u tim fabrikama ipak nude nešto bolji uslovi. Često nezaposleni traže posao isključivo kod njih, dok tekstilce obilaze u širokom luku. To je svakako još jedan od problema sa kojim će morati tekstilci da se suoče, ili će svoje investicije morati da lociraju usključivo u nerazvijenije delove zemlje.KOMENTARI

 1. dilentant kaže:

  niko ne pise o uslovima za rad u tim fabrikama. i platama koje su ocajne. pa te zene rade i po 16 sati dnevno da bi opet zaradile nek crkavicu… jadni su mi ti milioni pari carapa kad nam to rade…

 2. djomla kaže:

  8. mart u Beogradu je ovaj nas subotički samo što je izgleda doživeo sudbinu Pionira.

   

  http://www.8mart.co.rs/

   

   

 3. Posmatrač kaže:

  8. Mart u svom skraćenom nazivu ima Beograd, u punom nazivu prijavljenom APR-u ima čak i opštinu Voždovac. Fabrike u Subotici i Novom Kneževcu se vode kao OGRANCI. E sad, to što 8. Mart nije video Beograd ni na slici, to je već nešto drugo…Za razliku od nekih firmi koje su doživele sličnu sudbinu, ovde čak ni uprava, a ni knjigovodstvo nemaju veze sa Beogradom. Tamo je registrovano sedište i tu je kraj priče, upućeniji sigurno znaju zbog čega.

 4. Anonimni kaže:

  Matex Subotica !!!!!!angry !!GO……..VNO

OSTAVITE KOMENTAR