Čari zimskih sporova

Subotički mališani imaju još nedelju dana do kraja raspusta i početka drugog polugodišta. Mnogi đaci, svoje dane odmora koriste kako bi uživali u čarima zimskih sportova, poput klizanja. Školu klizanja na stadionu malih sportova vodi HK "Spartak".
– Mi smo sa radom počeli u novembru prošle godine. Za sada imamo oko 50 dece koja žele da nauče da kližu i podelili smo ih u tri grupe. Na treningu dobiju čaj, štitnike za kolena i laktove, i klizaljke ukoliko ih nemaju – kaže trener HK “Spartak”, Uroš Brestovac.

Škola klizanja i hokeja

Slika

Pored toga, zaljubljenici u zimske sportove, bez obzira na upozorenja nadležnih iskoristili su protekle dane da prošetaju jezerom Palić. Biolog u JP “Palić Ludaš”, Blagoje Lečić kaže da i dalje važi zabrana klizanja po jezeru, jer se debljina leda kreće do osam centimetara.
Led se topi pod visokim temperaturama. Sada je kašast i izuzutno opasan za klizanje. Nije preporučljivo klizanje, jer jezero nije dovoljno zamrznuto, a i led treba da pređe debljinu od 10 centimetara – upozorava Blagoje Lečić.

Ovakve vremenske prilike pogoduju biljnom i životnjskom svetu u jezeru, jer se fotosinteza odvija bez većih problema.
Inače, na jezeru Palić ranije su se priređivale različite zimske igre. Lajoš Vermeš je od 1880. do 1914. na Paliću priređivao sportske igre po ugledu na antičke olimpijade. Vermešova olimpijada je preteča i zimskih olimpijskih igara, a među sportovima je bilo čuveno jedrenje na ledu na Palićkom jezeru, kuglanje na ledu, brzo klizanje, klizački maraton, vuča saonica, voženje bicikla sa klizaljkama itd.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: