Carinici odlučni da se bore protiv korupcije

Pripadnici Odeljenja unutrašnje kontrole Uprave carina su na graničnom prelazu Horgoš u direktnom susretu sa putnicima demonstrirali novine u borbi protiv korupcije u carinskoj službi. Putnicima je predstavljena nova besplatna telefonska linija dežurne službe 066/ 303 – 300 na koju je moguće tokom 24 časa prijaviti sve nepravilnosti u radu carinskih službenika.

.

– Nastavićemo da iskorenjujemo korupciju i razotkrivamo one koji kaljaju ugled časne, odgovorne i veoma teške profesije. Ne postoje lakši i teži slučajevi korupcije, a pod njom se podrazumeva i ako neko sam nudi mito – rekao je Nebojša Jovanović, načelnik Odeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carina.

.

Jovanović je naglasio da je razmena iskustava sa drugim carinskim službama, a posebno onih zemalja koje su prošle tranziciju i usklađivanje sa standardima Evropske unije, veoma dragoceno za srpsku carinu koja i u ovoj oblasti nastoji da se približi razvijenim carinskim administracijama.

.

Tokom 2011. godine suspendovan je 81 carinski službenik, okončano je ukupno 40 disciplinskih postupaka zbog teže povrede službene dužnosti protiv 43 carinska službenika (od čega je 6 službenika otpušteno, a 26 kažnjeno novčanom kaznom). U toku 2011. godine Odeljenje unutrašnje kontrole Uprave carina iniciralo je 30 disciplinskih postupaka protiv 57 carinskih službenika i u 18 slučajeva dostavilo relevantne podatke pravosudnim organima za pokretanje krivičnih postupaka protiv 26 carinskih službenika.

.

Pre dve godine takođe je sprovedena i revizija Kodeksa ponašanja carinskih službenika, sa ciljem da se unaprede odnosi carinika sa građanima. Uprava carina prilikom svih svojih javnih aktivnosti podseća građane da pomognu njenim službama u razotkrivanju korupcije i da prijave sve nepravilnosti sa kojima se eventualno suoče u kontaktu sa predstavnicima carinske službe.KOMENTARI

 1. Iby P. kaže:

  Ozbiljno??? Puno srece. U svakom slucaju lep gest pokusaja. Dobro zvuci, a da li ce „zapoceta borba“ doneti nekih rezultata, veoma brzo se se videti na granicnim prelazima. Mislim da stranci su ti koji najbolje mogu da iznesu svoje misljenje o carinskim organima na nasim granicama.

 2. Lansky kaže:

  Ovo može da se primenjuje samo kada  se od nekog traži mito a on time nije zadovoljan. Najčešće se mito daje\uzima  na način da obe strane u tome nađu interes a na šteti je država. Carinik propusti ili umanji carinu, dobije deo i svi sretni. Isto je i sa saobraćajcima. Prekršaj si napravio, možeš kod sudije i da izvrneš tri crvene ili na licu mesta, na obostrano zadovoljstvo da pljuneš jednu crvenu.

 3. djomla kaže:

  Od kad su ovi iz naseg nam glavnog grada odlucili da uvedu muzicki dinar na razne uredjaje, ovdasnji buvljak je dobio adrenalinsku injekciju oporavka, te je tehnika iz Madjarske sve vise interesantna (pored cokolada i deterdzenta). Ako nekim slucajem poraste cena iste u Srbiji, od ove akcije nece biti nista vec nasuprot.

  Ne resava se problem mita na carini cinkarenjem, vec sistemskim razbijanjem monopola na uvoznu robu u Srbiji koji je toliko ocigledan da ce ljudi iz inata da podrijavu sistem i drzavu.

  Carinici, njima su devedesete bile omiljene. Oni jedva cekaju povratak istih.

 4. dasHHa kaže:

  A jel neko video srpskog carinika da radi u unutrasnjosti drzave.To je normalna pojava u drugim drzavama,da carinik moze otici i na buvljak ili bilo kpji drugi objekat u gradu ako sumnja da ima prosvercovane robe.

  BTW od 1.januara madjari podizu AFA-u sa sadasnjih 25% na 27%,hrvati dizu PDV za 1 ili 2% pa prema tome i srbiju,najverovatnije,ceka isto podizanje PDV-a.

 5. DR kaže:

  Nema nista od toga.Bilo i uvek ce biti korupcije,ne samo u tim krugovima nego i sire.

 6. DoDo kaže:

  Slazem se sa DR-om,pa oni su ti koji su najpoznatiji po mitu i korupciji.Ovo je,satro,borba protiv korupcije a vec veceras ce carinik uzeti mito od mene kad dodjem na granicu posle obavljenog sopinga u segedinskom Metrou i …

 7. ZORICAsu kaže:

  Ne samo na buvljaku nalazimo sverc robu iz Madjarske vec po apotekama…i carinici i policija znaju ko su osobe sto svercuju lekove…svi su povezani.

 8. Williamson kaže:

  hahahahaha  
  Smesniji naslov davno nisam video :)))))

 9. milan kaže:

  Da nije tog sverca, ja bih placaju kod monopolista duplo skuplju cokaladu i ostale stvari. Jedva da prezivim i ovako a kamoli da sve kupim sa drakonskom visokom marzom, akcizom i porezom

 10. dasHHa kaže:

  Svaki suboticanin moze otici preko jednom mesecno da kupi za svoje potrebe jeftinije i kvalitetnije.Ne vidim problem u legalizaciji sverca ako se to nekom isplati.Da je subotica slobodan distrikt i ne zavisna sa PDV 8% i carinom 1-2% cela madjarska,hrvatska,srbija i rumunija bi dolazili kod nas u shopping.

 11. Borko kaže:

  Zato na prelazu Bajmok,otvoreno traže 80%od starne cene carine.
  Meni trazili 50€ za tv koji je vracan za Srbiju iako je kupljen u Srbiji. Reko ne dam i plazio carinu 65€.
  Žalim se i predam dokaze o uplati,račun i odgovor dobijem da su radili po propisu.
  Šta ćeš kad ih glavni štite.
  Tako da sam platio carinu 65€ za tv koji je kupljen u Srbiji a nosio sam ga za DE i vratio posle dva meseca.

OSTAVITE KOMENTAR