Čarobne ruke mlade pijanistkinje

Dvanaestogodišnja Katarina Dafna iz Subotice od svoje treće godine svira klavir i do sada je osvojila brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima. Svojim talentom i ljubavlju prema ovom instrumentu uspela je da se plasira na Evropsko takmičenje u Milanu.

 

 

Katarina je učenica trećeg razreda niže muzičke škole u Subotici, mada svira gradivo za završne razrede srednje muzičke škole. „Klavir mi znači jako mnogo u životu, zato što preko njega mogu da iskažem svoja osećanja. Sviram i kad sam tužna, i kad sam besna, i kad sam srećna. Ja uvek sviram“, ističe Katarina dodajući da od kompozitora najviše voli Šopena, Debisija i Mocarta.

Profesorica klavira Emeke Šoti Sobonja, koja sa Katarinom radi tri godine, naglašava da je njena učenica veoma poslušna i inteligentna: „Sa njom imam probleme samo onda kada mora da svira stvari koje su joj dosadne, ali Katarina obožava Šopena i kada svira njegove kompozicije onda nema problema sa vežbanjem“.

 

Katarina uči i etno-pevanje, a muzički talenat joj je očigledno nasledna kategorija. „Njena tetka je etnomuzikolog i pomaže joj kad zatreba“, kaže Katarinina majka Gordana Poljaković Dafna, naglašavajući da se kod njene kćerke stvorio jedan osećaj odgovornosti i sposobnost da organizuje svoje vreme.

 

Katarina dnevno na klaviru vežba oko dva sata, ali kaže da kad ima takmičenje ne ide u školu par dana, jer pre toga vežba po ceo dan.

 

Dvanaestogodišnja Katarina Dafna je do pre dve godine živela u Izraelu, a onda se sa majkom doselila u Suboticu, gde pohađa šesti razred osnovne škole. Od svoje treće godine svira klavir, kako kaže, planira da upiše srednju muzičku školu, a nakon toga se nada da će biti primljena na Muzičku akademiju „Mocarteum“ u Salcburgu.

 

Izvor: RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: