Carstvo smeća

Naviknutima na identičan, svakodnevni prizor, Subotičanima su mnoge stvari postale uobičajne. Čak i one koje prve upadaju u oči onima koji po prvi put dolaze u naš grad.

Tako je grupa turista čiji se autobus parkirao iza Otvorenog univerziteta, po izlasku iz autobusa prvo ugledala mini deponiju. Našli su se u čudu neznajući da je taj prizor prisutan već decenijama i da je do pre samo par godina bilo i gore.

kontejneri4
kontejneri3

Na našu nesreću, autobusi se uglavnom parkiraju na tom parkingu koji sam po sebi nije baš neki pejzaž. Ako se tome doda i mini deponija, sasvim je sigurno da je za mnoge Subotica ostavila loš prvi utisak.

Subotičani su se na te kontejnere navikli, kao što su se navikli i na mnoge druge u gradu.

Iza RK Centar
kontejneri5

Kod dečijeg igrališta u centru grada
kontejneri2

Takvih prizora ima mnogo a najkritičije tačke se nalaze na Trgu Žrtava fašizma, nekoliko u centru, Radijalcu i Prozivci. Ovaj problem je moguće rešiti implementacijom podzemnih kontejnera o kojima je već bilo reči 2011. godine. Tada raspisane tri javne nabavke su oborene i od onda je sve zamrznuto. Grad pod vođstvom gradonačelnika Maglaija je po tom pitanju uradio jedno „ništa“, a da li će se i kada u budućnosti aktivirati ova tema ostaje pitanje. Za sada ne postoje najave da će išta krenuti u tom pravcu.

Problem smeća nije nasleđen, on se i danas stvara i gomila. Često se pri planiranju i izgradnji ovakve stvari nedovoljno dobro obrade pa je česta pojava da se kontejneri preko vikenda prepune.

Moderno stanovanje i moderan način odlaganja smeća

kontejneri

Kupci budućih stanova zato sve više pažnje obraćaju na okolno uređenje, broj parking mesta, postojanje trotoara i zelenila. Jer ukoliko kupite stan sa lošim vratima, ista možete da zamenite, ali ukoliko kupite stan u zgradi gde su kontejneri postavljeni baš ispod vašeg prozora, tu ne možete ništa. Predstoji vam dugačak put, mnogo znoja, potrošenih nerava i dobrih veza da stanje popravite. Mnogi nisu uspeli.KOMENTARI

 1. Djuka kaže:

  smece na zemlji nema apsolutno nikakve veze sa tim da li su kontejneri ispod ili iznad zemlje.
  to je iskljucivo posledica nase nekulture. ocigledno je da u navedenim ulicama stanuje olos kojem smece ne smeta – da im smeta ne bi ga bacali sebi pod prozore i cekali da to neko drugi ocisti. situacija je sada puno losija nego sto je bila ranije a bice jos gora, u to ne sumnjajte.

  podzemni kontejneri su losi i ne resavaju niti jedan od navedenih problema.

  novac namenjen za podzemne kontejnere bi se mogao uloziti mnogo bolje, temeljnom promenom sistema odnosenja smeca:
  – placanje odnosenja smeca strogo po zapremini. povecati cenu.
  – zabraniti odlaganje zelenog otpada u kante/kontejnere (posebno prodavati standardizovane pre-paid dzakove za lisce/travu i ostali zeleni otpad, posebno ga odvoziti i reciklirati/kompostirati)
  – zabraniti bacanje stakla, papira, plastike u kante/kontejnere. posebne kante postaviti za ove otpatke, posebno ih odnositi i reciklirati. odnosenje ovog smeca treba da bude besplatno.
  – zabraniti bacanje tepiha, elektricnih aparata, namestaja i ostalog kabastog smeca u kante/kontejnere. gradjani bi trebali sami da odnose taj otpad na mesta odredjena od strane komunalnog preduzeca.

  drugog nacina nema.

 2. Sojic kaže:

  Zabraniti preturanje po kantama i kontejnerima.

 3. beba kaže:

  @djuka

  smece je oko kontejner uzglavnom zbog ljudi koji preturaju po njima. Tamo gde su kontejneri zatkljucani nema ovakvih scena.

 4. djomla kaže:

  @Djuka

  jedno je doneti pravilo, drugo je sprovesti ga.

  Prvilo kaze da je zabranjeno parkirati na zelenoj povrsini, ali se svi parkiraju i zelena povrsina se pretvorila u prasinu. Da bi primenio pravilo moras da stavis stub koji ce prvom da raznese branike, svi ostali ce nauciti.

  Isto tako i sa smecem. Postoji pravilo koje kaze da je zabranjeno baciti tepih, ili da je zabranjeno odlagati otpad na nacin da ga ostavis u dzaku na sred staze. Ali eto, to niko ne postuje i niko ne kaznjava.

  Podzemni kontejneri su se pokazali kao dobri u NSu jer su upravo resili nekoliko problema:
  – vizuelni izgled centra
  – neprijatan smrad
  – eliminacija gomile kontejnera i smeca oko njih. Nema preturanja i rasipanja smeca koje vetar kasnije raznosi po gradu.

  Nedostatak je to sto se u njima ne radi selektiranje otpada, a mi cemo svakako krenuti u tu realizaciju sa izgradnjom Regionalne deponije. Selektiranje otpada je civilizacijski korak za koji nam treba 10 godina.

 5. Svetac kaže:

  Jal Djuka,taki pametan sta gubis vreme ovde? Sad znamo da je topla voda sa leve strane,hvala ti!

 6. Anonimni kaže:

  zalosno svaki dan vidim jer tu stanujem trebalo bi prodavnica idea da plati cistocu i da odmah odnesu smece….a ne da stoji.

 7. Nekretnine kaže:

  ja kad cujem da se razni investitori hvale da ce kod njih biti Idea meni bude lose. Idea kada u petak izbaci stari paradajz i lubenice do ponedeljka se ne odnese. To smrdi uzasno.

 8. BiberPapar kaže:

  Učlanite Koledina u SNS pa ga vratite da pokaže novim gazdama Čistoće i zelenila šta i kako treba sa Subotičkim đubretom.

 9. Alisa kaže:

  Nesposobni naprednjaci ništa neće rešiti. Mi smo taoci bahatih, korumpiranih i neškolovanih Članova Stranke i SVM-a kojima su usta bila puna Balkana u najposprdnijem smislu, sve dok im nisu zapušili usta koalicionim sporazumom dodelivši im mrvice iz vlasti. Dakle, sve je politika i sami smo o tome odlučili. Glasali ste ili niste, u oba slučaja rezultati su vidljivo smrdljivi.

 10. STeve kaže:

  Minirati i zelene povrsine i kontejnere.
  Videcemo da li ce ponovo dirati moje smece ili orati travu, kada jednom odleti u zrak.

 11. bokte kaže:

  Fotka na kojoj piše Iza RK Centar. Ta se cela ulica oseća na mokraću. Kada prolazim, zamišljam kako li je ljudima koji žive u stanovima i kućama u okolini. Šteta..

 12. Djuka kaže:

  @djomla
  aha, bas u NS su se odlicno pokazali:
  http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/140939/FOTO-Podzemni-kontejneri-nisu-resili-problem-odlaganja-smeca-u-Novom-Sadu.html

  nije problem u kontejnerima, vec u nama. kako podzemni kontejneri resavaju problem pljuvanja, bacanja smeca kroz prozor stana ili auta, psecih govana, odlaganja suta i smeca pored puteva, zatrpavanje kanala smecem?
  stoka smo. bili i ostali.
  a bice jos gore, bez brige.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 80 = 89

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: