Carstvo zemaljsko u Severnoj ulici

Ima već nekoliko godina kako je počeo da se gradi dvorac na kraju grada, za vlasnika oko koga su se ispredale razne priče. Najčešće ona, da vilu gradi trgovac perjem, verovatno kralj perjara, svetski vladar guščijeg perja ako sudimo po onome što znamo o tom biznisu. A to je uglavnom ono iz filma Saše Petrovića „Skupljači perja“ i to da neki pojedinci oko pijace viču „perje, perje…“

Ljudi kažu da je kralj perja živeo sam i da je u međuvremenu otišao u carstvo nebesko, pre nego je završio svoje ovozemaljsko kraljevstvo.

 

Ova vila je još prazna ali je od spolja gotovo potpuno završena. Čini se da je graditelju bilo važno da spoljašnost bude prvo urađena. Najpre u oči pada fasadni reljef. Dekoracija je predstava mita, kada Eva dodaje jabuku Adamu i tako čini greh za koji žene i dan danas plaćaju mukama.

Da li je vlasnik vile time hteo nešto da poruči posmatraču, to će ostati tajna ako je istina da se preselio na nebo, ili je možda ipak nešto rekao o tome pre nego što je predao dušu bogu ?

 

Mnogi će danas reći da je ova arhitektura pretenciozna i kič, ali ako znamo da su neki to govorili i za Secesiju pre jednog veka, mudro ćemo prepustiti konačan sud nekome u budućnosti. Stvarno, da li je pre sto godina postojao kič ili su tada zemljom hodali polubogovi koji su bili nepogrešivi? Postoji li išta iz prošlosti za šta možemo reći da je jeftina imitacija i neukus, ili sve što preživi tolike decenije postaje antikvitet.

 

Da li danas postoji nešto što će u budućnosti reprezentovati ovo vreme i govoriti o nama koji smo živeli u njemu ?KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Centar Subotice 2020 po ukusu Djomle 😆

 2. djomla kaže:

  Preterao si sa bojama. Isuvise je sareno. 🙂

 3. borskov kaže:

  jel gledao neko film u kojem igra Čaki, lutka strašna?

 4. Aleksandar kaže:

  Gde je ovo?

 5. dada kaže:

  Ovo vam je blizu ove nove petlje u 51 divizije. Zapazio sam je jos 2007 godine kad se pocela graditi. Mogao bi da kazem da je mozda i gospodin Cakanj mozda dobio inspiraciju na ovaj objekat kad je gradio vinariju Zvonko Bogdan.
  Nadam se da covek ima naslednike, greota bi bilo da ovo propadne. 

 6. J kaže:

  To je na Teslinom naselju negde oko novog kruznog toka

   

 7. nsabi kaže:

  Da, da pričalo se da je od perja, a pričalo se i da je od trgovine belim robljem…uglavnom za Italiju.

 8. peter kaže:

  i OVO JE SRBIJA…A PROSJAKA… NA SVAKOM UGLU

   

   

 9. stormwatch kaže:

  Da vam Roki i ja nismo uslikali ovo cudo prvi put pre 6 godina i postavili na SSC, ne bi niko imao pojma gde je i sta je to. 🙂

 10. Dragan kaže:

  Jel ceka legalizaciju na rate ili///

 11. zax kaže:

  kako ja znam naslednica je supruga koja zivi u inostranstvu,prica se da je uopste ne zanima vila,i sad dali ce se pokloniti socialnoj ustanovi ili ce drzava uzeti za socialno neznam,tako se nesto prica.

OSTAVITE KOMENTAR